רן יגיל

חיים שטנגר, לזכרו של מנשה קדישמן, שיר והערה

18/06/15

חיים שטנגר, שיר לזכר מנשה קדישמן ז"ל במלאת שלושים לפטירתו

  


הַתְּמִימוּת הַקּדוֹשָׁה הַזּאֹת

 

הַתְּמִימוּת הַקּדוֹשָׁה הַזּאֹת

שֶׁל הַעֲנָקַת תָּאֳרֵי חָבֵר

לְכָל זָב וּמְצֹרָע

יַחַד עִם מַתָּת צִיּוּרֶיךָ

נִתְּנוּ עַל-יָדֶיךָ, עַל אֲתָר

מְבִיאָה בִּי חִיּוּךְ -

עַתָּה -

אַחַר בָּאתָ אֶל עוֹלָם

אַחֵר,

מְחַפֵּשׂ חֲבֵרִים חֲדָשִׁים

אֵינְךָ יוֹדֵעַ עוֹד

גַּם כָּאן יֵשׁ

לַזְּמַן

נוֹכְחוּת,

אִם כִּי

מִסּוּג -

אַחֵר.

 

ג סיון תשעה (21.5.2015)

 

 


האמן מנשה קדישמן, צילום: רועי ארמה

 

 

השיר היפה כאן למעלה עומד על תכונות אופיו של מנשה קדישמן (2015-1932), צייר ופסל ישראלי נודע, חתן פרס ישראל שהכרתי, אמן נדיר שאת טביעת היד של ציוריו ופסליו הפנמתי בילדותי, התאהבתי ואראה תמיד למרחוק. באתי אל ביתו ברחוב בר-כוכבא בתל אביב פעמים אחדות, בין השאר כי היה לנו ידיד משותף ויקר, המשורר אבי אליאס ז"ל, וכי הוריי גרים בקרבת מקום למנשק'ה.

 

כשכתבתי את הרומן על המשורר המקולל נֹח שטרן (1960-1912) הוא טרח להתקשר אליי ולספר לי שפעם הלך מכות עם נח שטרן בקיבוץ. למנשק'ה היה צלב בחדר התלוי מעל המיטה כמעין קישוט לנוי. נֹחַ לא אהב את זה וזרק את הצלב בשאט נפש אל פתח הביוב שבחוץ. בסוף ימיו שטרן הפך איש מאמין וזה חרה לו. מנשק'ה התנפל עליו כדוב שכּול והתחילו מכות.

 

תמיד כשאני עובר ליד הפסל שלו "התרוממות", שלושת העיגולים ליד הבימה והיכל התרבות, אני חושב על קדישמן ולבי שמח, רן ומתרומם. איש שאהב את החיים, חי מקורי וחשב מקורי, באופן בלתי אמצעי.

 

אני עוד זוכר אותו בא אל בית הכנסת של נורדיה ביום הכיפורים במעין תחתונים לבנים וזקן עבות, מחלק שמעק טאבּק לכל מאן דבעי לקראת סוף הצום ומחיה נפשות מתייסרות. הרב רוזנבוים, רב בית הכנסת, היה מביט בו  ככה ומחייך. גם הוא למד להכיר את קדישמן האמן הייחודי ולהכיל אותו.

 

ואכן, הפעם האחרונה שראיתי אותו הייתה עם המשורר ועורך הדין חיים שטנגר, כשבאנו אליו שיצייר את עטיפת מחזור השירים של שטנגר שירי "אבו כביר". הוא כהרגלו היה לבוש מעין סדין לבן פתוח, הליכון צמוד אליו, על אף שישב כל הפגישה כי כנראה התקשה מאוד לקום. שטנגר ואני הצחקנו אותו ושעשענו אותו. הוא גילה עניין בעורך דין שנאסר והושם במעצר על לא עוול בכפו, ובמחי יד שרטט עטיפה נפלאה לספר הרגיש והמינימליסטי הזה.

 

כזה היה מנשק'ה, בקווים אחדים של צבע היה נחרת בלִבּך.

 

רן יגיל

 


 

 

עטיפת הספר שירי "אבו כביר" בהוצאת "עמדה"

ציור: מנשה קדישמן

 

 

 

  • ארכיון