מי שרוצה ללמוד איך באמת תופרים מכרז לפי מידותיו של מי שחפצים במינויו, חייב לקרוא את הסיפור הבא. כשפרש הרב חיים דרוקמן מתפקידו כראש מערך הגיור במשרד ראש הממשלה, החלה במערכת התרוצצות בניסיון למצוא למשרה הזו מועמד חדש. לקראת סוף 2012 פתחה נציבות שירות המדינה בהליך שיאפשר לאייש את המשרה החשובה הזו מחדש.
ראש מערך הגיור אמור להיבחר במסגרת ועדה לאיתור מועמדים שחבריה הם נציג של הרב הראשי לישראל, נציג של נציב שירות המדינה, נציג של משרד רה"מ ושני נציגי ציבור. היום האחרון של שנת 2012 היה המועד הסופי להגשת מועמדות לתפקיד. 18 מועמדים בסך פנו אל וועדת האיתור וביקשו את המשרה. שלושה שבועות אחר כך נערכו הבחירות הכלליות לכנסת. עוד כמה שבועות עברו לפני שהורכבה הממשלה והבית היהודי זכה במשרד הדתות. או אז עלתה מחדש כוונה ישנה להריץ לתפקיד את הרב יצחק לוי, לשעבר יו"ר המפד"ל ושר בממשלות ישראל. לוי, יובהר כבר כאן, הוא איש ראוי לכל הדעות. אלא שכאשר סגן השר, הרב אלי בן דהן, החל לגלגל את שמו כמי שמתאים לאייש את התפקיד ואף חלק את הרעיון עם כמה גורמים, התברר שיש בעיה אחת קטנה. הרב לוי לא עומד בדרישת הסף הראשונה שפורסמה, זו שמחייבת את המועמד להיות בעל כושר לרב עיר או בעל כושר לדיינות.
הרב אלי בן דהן, כך נראה, סרב לקבל את רוע הגזירה. בשלב הזה, וכאמור לאחר ש- 18 אנשים כבר הציגו את מועמדותם והמתינו לדיון ולהחלטה בעניינם, הוא פנה אל נציבות שירות המדינה וביקש לשנות את הקריטריונים תוך כדי המשחק. ראש מערך הגיור איננו פוסק הלכה, טען, זהו תפקיד מנהלי ולכן אין צורך שמי שימלא אותו יהיה בעל כושר לרב עיר. בן דהן תפר את הקריטריונים החדשים בהתאם למידותיו המדויקות של הרב לוי. לוי הוא בעל תואר שני בתלמוד? הרב בן דהן הציע שבמקום כושר לרב עיר יספיק למועמד "תואר שני במקצועות היהדות". מעניין, לא?
חלק מהמועמדים שהמתינו להכרעה בעניינם ודבר הניסיון לשנות את הכללים הגיע לאוזניהם, לא אהבו את ההתערבות של בן דהן. אחד מהם שכר את שירותיו של עו"ד חיים ברנזון, שפנה אל ראש הממשלה, אל נציב שרות המדינה משה דיין, אל שר הדתות נפתלי בנט ואל סגנו הרב בן דהן. "נודע למרשנו באקראי כי ישנה לכאורה כוונה פסולה לפעול לביטול דרישת הסף של ההשכלה, דרישה בסיסית שהייתה הראשונה מבין דרישות הסף שנכללו בפניה לאיתור מועמדים...כוונה פסולה זו, לשנות למפרע תנאי סף אלמנטרי...ככל שידוע, נובעת מרצון לאפשר למועמד בעל זיקה פוליטית מסוימת להתמנות למשרה משיקולים לא ענייניים ולתפור אותה למידותיו, כאשר הוא אינו עומד בדרישת הסף האלמנטארית". איש מהמכותבים לא טרח להשיב לעורך הדין ברנזון על מכתבו. גם לא על שני מכתבים נוספים ששלח בנושא הזה. עד כה, ככל שידוע, נציב שירות המדינה משה דיין לא מאפשר לרב בן דהן לקדם את בקשתו לשנות את הקריטריונים לתפקיד, מה שלא משנה את השורה התחתונה נכון להיום: אחד עשר חודשים עברו מהיום שבו הסתיים שלב הגשת ההצעות. שורה ארוכה של מועמדים ממתינה במתח להחלטה. ועדת האיתור לא התכנסה ולו לדיון אחד. מערך הגיור מתנהל ללא ראש כבר קרוב לשנתיים.
עכשיו שימו לב לתגובות. כשפניתי לרב בן דהן ובקשתי את תגובתו לניסיון להתאים את המכרז לרב לוי, בן דהן הכחיש מכל וכל. "סגן השר לא עסק בשמות מועמדים", השיבה לי לשכתו ואף התקשתה להתאפק מלשלוח גם עקיצה קטנה. "מסתבר שלאנשים מסוימים יש דמיון מפותח, אולי מדי". כדי לבדוק של מי הדמיון המפותח, טלפנתי לרב יצחק לוי. "שבועיים אחרי שהרב בן דהן נכנס לתפקיד שלו הוא דיבר איתי ושאל אותי אם הייתי רוצה את התפקיד", סיפר לי. "אמרתי לו שאם זה יסתדר אשקול בחיוב. הוא שאל אותי לגבי התארים האקדמיים שלי". הרב יצחק לוי, יודגש, איננו מעורב כלל ועיקר בהליכים לסדר לו את המכרז. הרב בן דהן מטפל בהם לבדו. נכון לעכשיו, כאמור, לא הצליח לכופף את הכללים.
סגן השר בן דהן מסר בתגובה: "תפקיד ראש מערך הגיור הוא מנהלי ועיקרו הוא לייצג את מערך הגיור מול גורמים המעוניינים בגיור. לאורך השנים לא הייתה דרישה שלראש מערך הגיור יהיה כושר לרב עיר היות והוא אינו הסמכות ההלכתית בנושא הגיור, ולכן גם הפעם אין סיבה שהדברים יהיו שונים. הראשון לציון הרב יצחק יוסף הוא הסמכות ההלכתית בנושא גיור. ככלל, סגן השר רואה חשיבות במתן אפשרות להגשת מועמדות, למגוון רחב של מועמדים ככל האפשר. בהתאם, סגן השר הציע שלא להסתפק רק בכושר לרב עיר אלא אפשרות לכושר נמוך יותר ברבנות ובנוסף תואר שני במקצועות היהדות".
מנציבות שירות המדינה נמסר כי "אכן היו פניות לבחון האפשרות לשנות את תנאי הסף, אך נציב שירות המדינה, משה דיין, לא אישר את שינויים".
בני בגין והבדואים, פרק 367
שלוש הערות בענייני החוק להסדרת התיישבות הבדואים: