באותו שבוע שבו פורסמו הידיעות על מפנה במדיניות האיחוד האירופי כלפי סימון מוצרים מההתנחלויות, והפסקת מימון למחקרים שמקורם בשטחי יהודה ושומרון, קרה דבר נוסף. מועצת המחקר האירופית (ERC) פרסמה את רשימת מענקי המחקר שלה למדענים הצעירים הנבחרים, לשנת 2013. מדובר באחת מקרנות המחקר החשובות ביותר בעולם, אם לא החשובה ביותר. בשנים קודמות כבר עסק הטור הזה באותה מועצת מחקר אירופית. התברר אז, שפר-קפיטה, ישראל היא המובילה בין מדינות אירופה (ישראל חתומה על הסכמי שיתוף פעולה עם האיחוד, והיא חלק מאירופה בהקשר הזה). בהתייחס למצבה הפוליטי של ישראל, זו הייתה הפתעה כבר לפני שנים. נקודת אור. הנה, למרות הדימוי השלילי של ישראל, בעיקר באירופה, האירופים פוסקים לגופו של עניין.
כך שדווקא על רקע הגברת המתיחות בין האיחוד האירופי לישראל, פרסום התוצאות לשנת 2013 הוא חשוב במיוחד. מסיבות לא ברורות, לא היה לכך כל אזכור בתקשורת הישראלית. התמיהה גדולה במיוחד, משום שהתוצאות היו מדהימות. ישראל התעלתה על עצמה. בריטניה, במקום הראשון, זכתה ב-60 מענקי מחקר; גרמניה זכתה ב-46; וישראל, במקום השלישי, זכתה ב-32 מענקי מחקר. אבל זה לא המקום השלישי. משום שאוכלוסיית בריטניה היא 63 מיליון, אוכלוסיית גרמניה היא 82 מיליון, ואוכלוסיית ישראל היא כ-8 מיליון. בבדיקה לנפש (פר-קפיטה), ישראל נמצאת הרחק במקום הראשון, מעל כל המדינות המשתתפות. בנוסף, רוב מענקי המחקר למדענים צעירים מישראל ניתנו בתחומי מדעי החיים, הנדסה ומדעים מדויקים, ורק מיעוטם למדעי הרוח והחברה, באופן יחסי, יותר מאשר מדינות אחרות. בבדיקה לפני אזרחות, המשקל הישראלי עולה, משום שבנוסף ל-32 הצעות המחקר הזוכות שמקורן בישראל, יש הצעות נוספות של ישראלים, שמקורן במדינות אחרות.
עכשיו כדאי לדבר על פרופורציות. המידע, השגוי בחלקו, על חרם אירופי גם בתחום שיתוף הפעולה המדעי, זכה לכיסוי תקשורתי אדיר. בסופו של דבר מתברר שלא מדובר בחרם, אלא בצעדים הרבה יותר מוגבלים וחסרי משמעות. ודווקא המידע החשוב, על שיתוף הפעולה המדעי שמתרחש בפועל, זכה לכיסוי אפסי, אם בכלל.
אלה הפנים הכפולות של ישראל. מדינה בפיצול אישיות. אנחנו אלופי העולם בהלקאה עצמית. אנחנו יודעים להפוך עכבר לפיל. אבל אנחנו מתעלמים לחלוטין מהתמונה הגדולה יותר. הדברים הללו אינם זריקת הרגעה או הרדמה. הרי הבעיות האסטרטגיות של ישראל הן מהמסובכות בעולם. הרי ישראל הוקמה משבעים גלויות. הרי רוב מוחלט של אלה שהגיעו לישראל, ממזרח אירופה וממדינות ערב, נעדרו כל מסורת דמוקרטית. הרי כמות החקלאים והאגרונומים מתוכם הייתה אפסית. אבל בפרק זמן של פסיק היסטורי, הוקמה כאן מדינה לתפארת. נכון, הבעיות עדיין אדירות. מחירי הדירות גבוהים באופן מפלצתי. נכון, הישראלים הם חוצפנים, מלכלכים וחותכים תורים. נכון, אדיבות היא לא סימן ההיכר. אבל כל אלה מתגמדים כאשר חושבים על נקודת ההתחלה. עברנו כברת דרך מדהימה. ועוד נעבור.
* * *
כך שפעם או פעמיים בשנה מותר לנו להביט בתמונה הגדולה יותר. איך זה, צריך לשאול, שעם מערכת חינוך כל כך פגומה, המדענים הצעירים של ישראל מגיעים שוב ושוב לפסגה. כשנתונים דומים הסתמנו כבר לפני עשור וחצי, הטענה הייתה שבעוד חמש עד עשר שנים, הכל ישתנה, משום שפעם היה חינוך נפלא, ובעוד עשור יגיעו בוגרי החינוך החדשים, ואז תתרחש הנפילה. השנים עוברות. לא רק שאין נפילה, אלא שיש עלייה בהישגים. ואיך אפשר ליישב את הנתונים על הישגים נמוכים במבחנים בינלאומיים, עם ההישגים האדירים של יותר ויותר חוקרים צעירים?
ובכן, לפי מדד שפרסם ה-OECD, ישראל נמצאת באחד המקומות הגבוהים בעולם במדד ההשכלה הגבוהה. רק ביפאן ובקנדה יש יותר בעלי תואר גבוה. בנוגע לאירופה, ישראל היא מדינה המובילה. כאשר מדברים אצלנו על "בריחת מוחות", צריך לזכור ולהזכיר שבישראל הולך ונוצר עודף של בעלי תארים שלישיים. גם התרחבות ההשכלה הגבוהה בישראל אינה יכולה לספק עבודה לכל בעלי התואר השלישי. ולכן, מכיוון שיש מדינות שבהן יש מחסור, ישראל מייצאת גם מוחות. ההפסד כולו שלנו, אבל זה לא נובע ממחדל, אלא דווקא מהתפתחות ההשכלה הגבוהה.
* * *
ובכל מקרה, ההישגים אינם פועל יוצא רק של השכלה גבוהה. ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם בהשקעה במחקר ופיתוח. 4.3% מתוצר הלאומי. יש ויכוח על חלוקת ההשקעה, בין המגזר העסקי לבין המגזר הציבורי והאקדמי. חלק ניכר מהצמיחה נזקף דווקא לטובת המגזר העסקי, ולא למגזר האקדמי. כך שהחידושים וההמצאות שמייצר המגזר העסקי הופכים את ישראל למדינה מובילה בתחומים כמו היי-טק, השקיה והתפלת מים. תחום ההיי-טק מצוי בכותרות. אבל הוא לא החשוב ביותר. בזכות מתקנים מתקדמים להתפלת מים, "בעיית המים" של ישראל בעצם עומדת להיעלם. יש לכך השפעה ממשית גם על היחסים עם המדינות השכנות בכלל ועם הפלסטינים בפרט. הרי רק לפני עשור עוד היו דיבורים על כך שמשבר המים יגרום למלחמות. הנבואות הללו נופצו לנוכח הקמת מתקני התפלה חדשניים, שכבר עכשיו מספקים מי שתייה יותר מהכינרת.
* * *
המצב אינו שונה במדדים הומניטאריים אחרים. כך, למשל, תוחלת החיים בישראל, שמתקרבת ל-82, היא מהגבוהות בעולם. אנחנו בעשירייה הראשונה. לפני מדינות כמו שבדיה, גרמניה, צרפת ולוקסמבורג, ובעצם, לפני רוב מדינות אירופה. ובכלל, בתחום הבריאות מצויה ישראל במקום השישי בין מדינות ה-OECD. מקום מכובד. גם בתחום תחושת הרווחה, אנחנו במקום ה-13 הגבוה, לפני מדינות עם הכנסה לנפש כפולה, כמו לוקסמבורג. בתחום השיכון אנחנו מפגרים מאוד מאחור. לתשומת לבו של שר האוצר. זו הבעיה המעיקה יותר על צעירים. ישראל מובילה גם בתחום הפטנטים, פר-קפיטה, בתחום אמצעים רפואיים, ומקום שני בעולם, לאחר ארה"ב, בתחום הביו-רפואי. בשנים האחרונות ירדה ישראל מהמקום המאוד גבוה בתחום הפרסומים המדעיים. אבל זה קרה בגלל שחלק ניכר מתחומי המחקר והפיתוח, כאמור, עברו לסקטור הפרטי. ובזכות היוזמה הפרטית, מגיעה ישראל למקום הראשון בעולם בתחומי ההתפלה וההשקיה. זה אולי לא מייצר מאמרים בכתבי עת יוקרתיים. אבל זה מייצר ערך מוסף מיוחד לאנושות, הרבה יותר מיצוא נשק, שגם הוא, בנסיבות הקיום שלנו, הפך לתחום כלכלי.
* * *
כל הנתונים הללו, יהיה מי שיאמר, מתגמדים מול אתגרי הביטחון השוטף של ישראל. אנחנו בגיהינום, עם סכסוך בלתי פתיר, שיוצר טרור, לעומת השקט והשלווה של מדינות העולם החופשי. זו עוד הזיה. גם בתחום הזה כדאי להביט במציאות כפי שהיא.
ובכן, לפני חודשים אחדים נעצרו בבריטניה 11 חברים בחוליית טרור, שתכננה לבצע שמונה פיגועי התאבדות באותו זמן. זה היה אמור להיות פיגוע בדרגת פיגועי התופת שזעזעו את העולם בספטמבר 2001. רק בנס, ובעבודת מודיעין ראויה, הפיגוע לא יצא לפועל. ברקע הולך וצומח הדור הבא. השנה אותרו 750 צעירים בני פחות מגיל 12, רובם מוסלמים, קטינים לכל דבר ועניין, שהם בבחינת "סיכון לרדיקליזציה". במילים פשוטות יותר, מדובר בצעירים מאוד שעוברים שטיפת מוח איסלאמיסטית. ובכלל, כמות ההתרעות על טרור באירופה, וכמות החשיפה של תאי טרור, גדולה יותר מזו שבישראל.
טרור? בריטניה? הרי אפילו מה שהיה "הכיבוש" של עיראק כבר הסתיים. אז מה יש להם נגד בריטניה? איך זה שדווקא שם פורחת רדיקליות כזאת בקרב ילדים? ולמה לבצע פיגוע המוני וכואב כל כך? כל ניסיון להבין את הטרור ואת החינוך לטרור צפוי לכישלון. מה שקורה בבריטניה רק פותח את הצוהר לתהליכים הרבה יותר עמוקים שעוברים על אירופה.
בזמן שהבריטים עדיין היו שקועים הרבה יותר באפגניסטן, הם נתקלו באנגלית במבטא בריטי ברשתות הקשר של הטליבאן. מתברר שהלוחמים מולם היו מוסלמים בריטיים שהתנדבו לסייע לג'יהאד הגלובלי. ההערכות מדברות על 4,000 בריטים שיצאו מבריטניה כדי להיות חלק מהמאבק. ייתכן שצעירים בריטיים נלחמו שם, הרגו ונהרגו, עם בני כיתתם. נכון לעכשיו, מאות צעירים מאירופה מבלים בצד של ג'בהת אל-נוסרה, הסניף של אל-קעידה בסוריה. לפי הערכות גורמי המודיעין, הצעירים הללו הם פוטנציאל הטרור שיחזור בשלב כלשהו לאירופה.
* * *
מה הקשר אלינו? מנגנון אדיר עוסק בשכנוע, חיצוני ועצמי, ש"הכיבוש אשם". כמו בכל תחום, גם בתחום הזה עיניים לנו ואנחנו מסרבים לראות. הצעירים בבריטניה לא עברו חוויות משפילות במחסומים. אף אחד לא עצר את האח שלהם באמצע הלילה, על ידי יחידות אכזריות של משמר הגבול. הם חיים בקהילות רב-תרבותיות שזכו לברכת המדינה, לסיוע, לאזרחות מכלילה ושווה. והתוצאה העצובה היא, שיש שם, באופן יחסי ומוחלט, יותר חסידי טרור ויותר מעורבים בטרור, מאשר בקרב ערביי ישראל. כלומר, אין שום קשר בין אותה הלקאה עצמית, לבין המציאות. יש צורך בשינוי המציאות. יש צורך במאמץ כן לפתרון הסכסוך. יש צורך בהפרדה. אבל יש צורך לזכור דבר נוסף: אין שום ייחודיות באתגרים שאתם מתמודדת ישראל. ובעצם, בהתחשב בקונפליקט הישראלי-ערבי, הרי שאיומי הטרור על ישראל מתגמדים לעומת מה שקורה במדינות שבהן אין "כיבוש" שנמשך עשרות שנים. האיום קיים, גם ללא כיבוש, ללא השפלות, ללא מעצרים מטרידים באמצע הלילה, משום שהון אדיר זורם למנגנוני ההסתה, ומשום שמי שמחובר להטפות השבועיות של הפוסק המוסלמי החשוב ביותר של הדור הנוכחי, יוסוף קרדאווי באל-ג'זירה, זוכה למנת רעל שבועית של שנאה. משום שהאיש הרע הזה הוא תומך נלהב של היטלר והשמדת היהודים. ולמרות זאת, בחוגים מסוימים בעולם החופשי הוא נחשב ל"מתון". מי שמושפע ממנו, ומהדומים לו, פונה לדרך הג'יהאד בלי שום צורך בכיבוש. ההשפעה שלו על הרדיקליזציה, ובעקבות כך על הפנייה לטרור, גדולה בערך פי אלף מהשפעת "הכיבוש הציוני". זה קורה בבריסל, בשטוקהולם, במרסיי ובלונדון. וזה קורה אפילו יותר ממה שזה קורה ברהט ובסכנין. כך שערביי ישראל ראויים להערכה ולהוקרה.
* * *
אנחנו חוגגים את השנה החדשה, בתקווה שתבוא עלינו לטובה. אין לנו צורך בעיתונות מסוג "פרבדה", כדי לספר לעצמנו על היבולים הנפלאים, כשהמשק והכלכלה והחברה והשלטון הולכים ונרקבים. אצלנו זה קצת הפוך. אנחנו עוסקים הרבה יותר בסיקור השלילי, אבל בפרופורציות שמוחקות לחלוטין את ההישגים, את הצמיחה, את התמונה הגדולה.
התקשורת הישראלית לא תשתנה. וזה גם לא ברור מאליו שהיא צריכה להשתנות. מה שכן ברור הוא, שלפעמים מותר להציג גם את ישראל היפה והפורחת, המתקדמת, שהתרומה שלה לאנושות, פר-קפיטה, היא ככל הנראה הגבוהה בעולם. זו ברכת ה"שנה טובה" שלנו לעולם. וזו התזכורת שלנו לכך שעם כל הבעיות, יש לנו גם מדינה נפלאה.
שתהיה לנו שנה טובה.
תיקון טעות: בכתבה המקורית פורסם שישראל מובילה בתחום האנרגיה הסולרית. בבדיקה נוספת התברר שישראל איננה במקום הראשון. המשפט הוסר.
לעדכונים, הצטרפו לדף הפייסבוק של בן-דרור ימיני