בן-דרור ימיני

דת השלום..........

29/03/13
האיסלאם ידע ימים יפים של אחווה ועזרה. הימים הללו מתאפיינים ברופא בריטי שנסע לסוריה כדי לערוף ראשים של מתנגדים, ושל מנהיג מוסלמי "מתון", ארדואן, שתומך ב-IHH, ארגון שקשור לג'יהאד הגלובלי * מדוע אין אתיופים בגלי צה"ל?

 

ג'יהאדיסטים מאירופה

ההתפרקות של סוריה הופכת לבעיה גם באירופה. אין צורך במיליונים ואפילו לא בעשרות אלפים כדי להדאיג את אירופה. יש צורך באלפים שנמשכים לאיסלאם הג'יהדיסטי, והם הופכים לבעיה קשה לביטחון הלאומי. אלפי מוסלמים מאירופה כבר הגיעו לשדות הקרב באפגניסטן, בסומלי, בעיראק. לפי דיווח שמסרו השבוע גורמי ביטחון לפרלמנט הבריטי, מאות צעירים מוסלמים מבריטניה הגיעו לשדה הקרב בצפון ישראל. אין בסוריה "אופוזיציה". יש הרבה מאוד גופים, חלקם מזוהים עם אל-קעידה, שנאבקים בשלטון אסאד וגם נגד קבוצות אחרות. הגוף העיקרי הוא "ג'בהת אל-נוסרה", שכבר גורם כאב ראש לא רק לאסאד ולחיזבאללה, אלא גם למערב. ה"מתנדבים" מאירופה בכלל, ומבריטניה בפרט, אינם חלק מהאופוזיציה למען דמוקרטיה. הם אינם שם כדי לקדם זכויות אדם בנוסח האמנה האירופית. הם מגיעים משום שהם חלק מהג'יהאד הגלובלי. "כשהם ישובו לכאן", מקוננים גורמי הביטחון, "הם יהיו הרבה יותר מאומנים, וסכנת הטרור הפנימי רק תגדל בהרבה".

צלם בריטי, ג'והן קנטיל עבר חוויה מוזרה. הוא הגיע לסוריה כדי לסקר את העימות, ולמזלו הרע נחטף על ידי אחת מקבוצות הג'יהאד. הוא הופתע לגלות שחלק מהחוטפים מדברים את שפתו שלו. הם היו צעירים בריטים מוסלמים. הרקע המשותף לא זיכה אותו ביחס חיובי. ביניהם היה אחד, רופא שעזב את ביה"ח הבריטי בו עבד ל"שנת שבתון", כדי לעסוק, בין השאר, בעריפת ראשים של מרגלים. קנטיל, למזלו, נשאר עם הראש על הכתפיים. קבוצת אופוזיציה אחרת, צבא סוריה החופשי, הצליחה לשחרר אותו. לאחר שקנטיל כבר עזב את סוריה הצליחו גורמי הביטחון לאתר את הרופא, ד"ר שאג'ול איסלאם, בן 26. הוא נעצר מייד כשנחת בבריטניה, ובימים אלה הוא עומד למשפט על חטיפה וחברות בארגון טרור.

נכון לעכשיו, יש סיוע אירופי לאופוזיציה הסורית, יחד עם אמברגו על אמצעי לחימה. יש לחצים שמבקשים לספק נשק למורדים, כדי להגיע להכרעה. זה לא פשוט. הרי ארה"ב כבר הייתה בסרט הזה. היא ציידה את ה"מוג'הידין" באפגניסטן, כדי שיילחמו בפולשים הסובייטים, ובסופו של דבר קיבלה את הטליבאן, את אל-קעידה ואת פיגועי התופת. יש חשש שהטעות תחזור על עצמה.

ויש עוד דבר אחד שחוזר על עצמו: הג'יהאד הגלובלי אמנם מאיים על המערב ומדאיג את המערב. אבל 99% מקורבנות הג'יהאד - בעיראק, בפקיסטן, באפגניסטן, בדגסטן, בסומליה, בניגריה, במאלי, ועכשיו בסוריה – הם מוסלמים. כך שהצעירים האירופים, חדורי ההתלהבות הרדיקלית, נסעו כדי להרוג מוסלמים וכדי למות כאיסלאמיסטים. מדי חודש נרצחים בין 400 ל-600 בני אדם, כמעט כולם מוסלמים, בפיגועי טרור של גורמי ג'יהאד. מדובר רק במקרים הידועים, שרובם כבר אינם מעניינים את התקשורת המערבית, אלא אם כן מדובר בפיגועים שבהם נקטלים עשרות. זה לא כולל את העימותים השוטפים בסוריה.

 

התנצלות מרגיזה ומוצדקת

צריך להזכיר את הרקע. חבורת ג'יהדיסטים, חברי ה-IHH, ביקשה להגיע לרצועת עזה על המאוי-מרמרה, לאות הזדהות עם החמאס. זאת הייתה פרובוקציה שאין לה כלום עם "סיוע הומניטרי". המצב ההומניטרי בעזה, בפרמטרים חשובים כמו תוחלת חיים ותמותת תינוקות, טוב יותר מאשר בתורכיה. הזדהות עם החמאס היא פרובוקציה כאשר מדובר באידיוטים שימושיים חובבי ג'יהאד מהמערב. זו בוודאי פרובוקציה כאשר מדובר בחבורת אנשים שמצהירים מראש, עוד לפני ההיתקלות עם צה"ל, שהם מגיעים על תקן שהידים, והאידאולוגיה שלהם כוללת הזדהות עם אחמדינג'אד ועם חיסול ישראל. הפרובוקציה נתקלה בהתנגדות מוצדקת של צה"ל. תשעה פעילי טרור, ולא אזרחים תמימים, נהרגו בהיתקלות. ובסופו של דבר ישראל מתנצלת.

ה-IHH הוא ארגון טרור לכל דבר וענייןוהוכרז ככזה על ידי מכון מחקר בדנמרק כבר ב-2007, הרבה לפני התקרית מול חופי עזה. עוד לפני שנתקלו בחיילי צה"ל, צווחו נוסעים על הספינה את "חייבר חייבר אל-יאהוד ג'יש מוחמד סא-יעוד" – המנון השמדת היהודים של האיסלאם, והבהירו שהם רוצים להיות שהידים. לאחר ששבו לתורכיה, מיהרו אנשי ה-IHH לאיראן, כדי להכריז במסיבת עיתונאים, יחד עם אחמדינג'ד: "אנחנו כאן היום עם הנחישות לבנות מזרח תיכון ללא ישראל ואמריקה, ולרענן את מחויבותנו להמשיך בדרכה של המרמרה". אחד מראשי הארגון פרסם מאמר שכותרתו: "אללה הוא אכבר, זה הזמן לחסל את ישראל". על רקע תמונת המצב האמיתית, כאשר ישראל נאלצה להתמודד מול ארגון טרור המתחזה לארגון סיוע – ההתנצלות מצטיירת כתבוסתנות שכולה חרפה.

אלא שהסיפור שונה. אולי אפילו שונה לחלוטין. צריך להזכיר שראש ממשלת תורכיה, רג'יפ ארדואן, הציב שלוש דרישות: התנצלות ישראלית מלאה; הפסקת הסגר על עזה; תשלום פיצויים למשפחות ההרוגים. כל הדוברים התורכיים, ובראשם שר החוץ התורכי, מיהרו להודיע, בעקבות פרסום תוכן ההודעה על ההתנצלות, ש"כל דרישותיה של תורכיה נענו". כדי לבדוק אם זה מה שקרה, אפשר להשוות בין הדרישות התורכיות לבין נוסח ההודעה המוסכמת, שפורסמה גם על ידי משרד ראש הממשלה. יש אכן הבעת צער, ויש אפילו התנצלות, אבל רק, ואך ורק, בהקשר של הטעויות שעליהן הצביעה ועדת החקירה שמינתה ממשלת ישראל. יש גם הבהרה על כך שישראל הקלה את ההגבלות על רצועת עזה, וכי כל עוד יישמר השקט, תמשיך ישראל במדיניות הנוכחית.

כך שמדובר יותר בהסכמה ובפשרה ולא בהתקפלות. וגם אם הכותרת של הפשרה היא "התנצלות", הרי שנתניהו עשה את הדבר הנכון. ייתכן ששום דבר לא יצא מההתנצלות. ייתכן שראש ממשלת תורכיה, שמוביל את תורכיה מדמוקרטיה לאיסלאמיזם, יחזור לסגנון האנטישמי שאפיין אותו בשנים האחרונות. ולמרות זאת ההתנצלות הייתה מוצדקת. ראשית, משום שהמצב האסטרטגי מחייב שיתוף פעולה בין ארה"ב, ישראל ותורכיה. אם בזכות ההתנצלות יהיה תיאום כזה, שימנע אסון גדול יותר מכיוון סוריה, הרי שהמהלך היה מוצדק. שנית, נשיא ארה"ב ביקש ודרש ולחץ. לא תמיד צריכה ישראל להיענות ולא תמיד היא נענית ללחץ. הפעם היה צורך להיענות. משום שמדובר באינטרס משותף. שלישית, אין צורך שישראל תנהג כמנהג הפלסטינים. הם גם רוצים יותר כסף מארה"ב, שהיא המממנת הגדולה ביותר שלהם, ובתמורה, הם מגבירים את השנאה לארה"ב בכלל ולאובמה בפרט. ארה"ב משלמת לרשות, כדי שעיתון הרשות יפרסם מאמרי הסתה לקראת ביקורו של אובמה. ארה"ב מסייעת גם לישראל. זה לא אומר כפיפות. זה אומר התחשבות. זה נכון לפלסטינים וזה נכון לישראל. ורביעית, ישנם מצבים שבהם אנחנו צריכים להוכיח, לעצמנו ולידידה כמו ארה"ב, שאנחנו עשינו הכל כדי למנוע משבר. ההתנצלות לא תעצור את תהליך האיסלאמיזציה שמוביל ארדואן. אבל לפחות יהיה ברור, שאין שום קשר בין התהליך הזה לבין התנהגות כזאת או אחרת של ישראל.

מלכתחילה, תורכיה הייתה אמורה להתנצל בפני ישראל על הגיבוי שהעניקה לארגון טרור שארגן סיוע לארגון טור אחר. אבל הצדק המוחלט אינו שולט ביחסים בינלאומיים. יש "ריאל-פוליטיק". יש אינטרסים. כך שאין צורך להיות צודק. יש צורך להיות חכם. נתניהו עשה דבר חכם. הוא לא התקפל. הוא התפשר. יש עוד כמה דברים חכמים שהוא יכול וצריך לעשות. נקווה שימשיך.


תורכיה הישנה והטובה

תורכיה ידעה ימים טובים יותר. הסולטאן בימי גירוש ספרד הזמין את היהודים לארצו. על המגרשים הוא אמר: "הם הופכים את ספרד לענייה ואת ארצנו לעשירה". כשיהודי בווריה סבלו מרדיפות, במאה ה-15, הם זכו לקבלת פנים אוהדת בסלוניקי שהייתה אז תחת שלטון תורכיה, והקימו קהילה אשכנזית לצד הקהילה הוותיקה יותר. היהודים שגשגו שם במשך שנים רבות. גלי הרדיפות שמהם סבלו יהודים באירופה פסחו בדרך כלל על יהודי תורכיה.  בפרסום של אליאנס, משנת 1893, מוזכרת תורכיה כמקום ההוגן ביותר כלפי היהודים.

במובן הזה, האיסלאמיזם שאליו שייך ארדואן הוא סטייה מהמסורת התורכית הישנה. ההתנצלות לא תעצור תהליכי עומק שעוברים על העולם המוסלמי, ובכלל זה תורכיה, שאין להם שום קשר לישראל. ובכל זאת, גם על רקע היחסים המשובשים, כדאי להיזכר באופציה של איסלאם אחר, מתון ושפוי.


 תעשיית הגזענות

בגלי צה"ל חשפו השבוע את העובדה שבכפר הנוער חסידים נמשכת אפליה של תלמידים ממוצא אתיופי. מסלולים נפרדים ותפילה נפרדת. שיחות עם תלמידים ועובדים הניבו שלל תירוצים, מוצדקים ומופרכים. זו לא אפליה, הם טענו, משום שאצלנו מטפחים את האתיופים ומעניקים להם בית חם, סביבה לימודי אוהדת ועוד. הסיבה לכך שיש מעט מאוד אתיופים במסלולים היוקרתיים מוסברת בכך שבגלל הרקע, רובם אינם עומדים בדרישות. הם זוכים ללימודי תגבור מיוחדים. משקיעים בהם יותר. זו הפרדה, אבל לא גזענות ולא אפליה.

את התגובות הללו צריך לקחת בעירבון מוגבל. רוב האתיופים במוסד החינוכי הם ותיקים וילידי הארץ. בין הבוגרים יש לא רק את מלכת היופי החדשה, אלא גם כאלה שהגיעו ליחידות מובחרות, ובכלל זה לסיירת מטכ"ל, וגם לתפקידים יוקרתיים. הם למדו במסלול הנפרד, וספק אם הייתה לכך הצדקה. כך שהעניין מצדיק בדיקה רצינית של משרד החינוך. יש מה לבדוק ויש מה לתקן.

צריך לשבח את גלי צה"ל על החשיפה. יורשה לי רק להוסיף חשיפה מדהימה מאותה מחלקה: בגלי צה"ל אין צעירים ממוצא אתיופי. היה פעם אחד, דני אדיסו אבבה. זה היה לפני למעלה מעשרים שנה. מאז לא נמצא אפילו אחד שראוי לשם. האם זו אפליה? האם זו גזענות? האם זה "משום שהם אינם עומדים בדרישות הסף"? כך שאם מותר להעלות טענות נגד מסלול יוקרתי ובדלני במוסד חינוכי, מותר להעלות טענות גם נגד המסלול היוקרתי בערוץ שידור יוקרתי.  

גזענות, אמר לי צעיר אתיופי מוכשר, שלמד בעצמו בכפר חסידים, הפכה לתעשייה. צריך לצווח אותה כדי להמשיך לקבל תקציבים וזמן שידור. יש גזענות, הוא הוסיף, בוודאי שיש. אבל כשמצהירים עליה במקום שהיא לא קיימת, מפסידים את המאבק במקומות שהיא כן קיימת. אז למה אתה לא אומר את הדברים בשמך? שאלתי אותו. משום שהם יתנקמו בי, הוא ענה. התעשייה הזו הרבה יותר חזקה ממני.

צריך להקשיב לכל טענה על גזענות. להקשבה הנחוצה צריך להוסיף כללי זהירות. 


שתי הערות:

ראשית, הופנו אליי טענות שבגלי צה"ל היו עוד עיתונאים ממוצא אתיופי, ולא רק דני אדיסו אבבה. גם אם זה נכון, הרי שהטענה הבסיסית בעינה עומדת: יש רק בודדים שעומדים בתנאי הקבלה. כך במסלול לימודים יוקרתי וכך בגלי צה"ל. 

שנית, על זירת הטוקבקים משתלטים גורמים מהשוליים של השוליים. האובססיה שלהם גורמת לרבים אחרים להירתע. בשלב זה, אפשר להגיב באמצעות הפייסבוק. החיפוש אחרי פתרון יימשך. 



לעדכונים - הצטרף לדף הפייסבוק של בן-דרור ימיני

 

 

  • תגובות אחרונות