מנחם בן

שלום מהפכני עכשיו .

06/06/11   |   236 תגובות
 

 

 

סעיף נסתר בהחלטת הכ"ט בנובמבר יכול להיות המפתח המרכזי לשלום בינינו לבין הפלסטינאים

 

סעיף נסתר בהחלטת כ"ט בנובמבר של האו"ם יכול להיות  המפתח האמיתי לשלום בין ישראל לפלסטין העתידית, אם תקום. למעשה, פלסטין כבר קמה בגבולותיה הנוכחיים ובשתי ישויותיה, פתחלנד וחמסטאן. עכשיו העניין הוא להרחיב את הריבונות הפלסטינאית גם על ערביי ישראל המעונינים בכך. זהו המפתח האמיתי לשלום שיחלק את הארץ לא בין שתי מדינות אלא בין שתי ריבונויות שיחולו על כל הארץ. ריבונות ישראלית על כל היישובים הישראליים והעבריים בכל רחבי ארץ ישראל, כולל ההתנחלויות ביהודה ושומרן כמובן, עד האחרונה שבהן,   וריבונות אזרחית פלסטינאית על כל היישובים הערביים במדינת ישראל שיהיו מעוניינים בכך. הסעיף הנסתר בהחלטת כ"ט בנובמבר של האו"ם קובע  , כי (אני מצטט מלשון החלטת האו"ם): "ערבים המתגוררים באזור המדינה היהודית המוצעת ויהודים המתגוררים באזור המדינה הערבית המוצעת שחתמו על הודעה בדבר רצונם לבחור את אזרחות המדינה השנייה, יהיו זכאים לבחור בבחירות למועצה הנבחרת של אותה המדינה, אבל לא בבחירות למועצה הנבחרת של המדינה שבה הם מתגוררים". אם לתרגם את ההצעה הזאת למציאות ימינו, נאמר כי ערבים ישראליים המתגוררים בישראל יוכלו להצביע לפרלמנט הפלסטינאי (אבל לא לכנסת הישראלית), ממש כפי שהמתנחלים בשטחי יהודה ושומרון מצביעים  לכנסת הישראלית ולא לפרלמנט הפלסטינאי.

 

כל זה מאפשר דגם חדש לחלוטין של שלום, שבו החלוקה היא לא בין גבולות המייצגים כביכול רצף טריטוריאלי כזה או אחר, אלא בין ריבונויות. הריבונות הישראלית העברית תחול על כל התושבים הישראלים העבריים ברחבי ארץ ישראל (תושבי מדינת ישראל  ותושבי ההתנחלויות) , ואילו הריבונות הפלסטינאית תחול על כל התושבים הערביים בגדה (המינוח הערבי ליהודה ושומרון) וכן על כל התושבים הערביים במדינת ישראל, שייהפכו לאזרחי הריבונות הפלסטינאית, אלא אם כן בחרו במפורש להיות חלק מן הריבונות הישראלית עברית.

 

פירושו של דבר , שכל היישובים הערביים במדינת ישראל שירצו בכך יוכלו ליהפך לחלק מן הריבונות הפלסטינאית האזרחית. מה שקרוי "שטח B"    - כלומר, שליטה בטחונית ישראלית (או בינלאומית, ועדיפה שליטה בטחונית בינלאומית, למנוע הרגשות רעות)  ושליטה אזרחית פלסטינאית גם בטייבה , גם באום אל פאחם, גם בנצרת. מה זו שליטה אזרחית פלסטינאית? זה אומר למשל היתרי בנייה שיינתנו על ידי הרשות הפלסטינאית גם לתושבי טייבה.  זה אומר למשל מערכת חינוך פלסטינאית עצמאית , שממש לא תחייב אותם ללימודי שואה (בתנאי שלא תהיה בה הסתה כלשהי). זה אומר מערכת משפט פלסטינאית. וכו' וכו'.  כך יזכו ערביי ישראל למה שכבר זכו לו הפלסטינאים : ניהול אמיתי של ענייניהם בעצמם. למעשה, מה שמוצע כאן הוא שהרשות הפלסטינאית תתרחב ותפרוש את חסותה הריבונית האזרחית על כל היישובים הערביים בישראל ועל כל התושבים הערביים (שיהיו מעוניינים בכך).

 

לעומת זאת, השלטון הבטחוני בישראל כולה יישאר כמובן בידי צה"ל, ממש כמו ביהודה ושומרון, עם אפשרות לנוכחות צבא בינלאומי בשטחי החיכוך בין היישובים העבריים ליישובים הערביים, כדי שתושבים ערבים לא יצטרכו להתחכך בחיילים או בשוטרים ישראליים. אני ממש יכול להבין אותם. לא הייתי רוצה לראות למשל שוטר פלסטינאי מול האף שלי בהתנחלות שבה אני גר. אבל שוטר ניו-זלנדי או הולנדי? נפלא. וכל מי שיודע מהי ארץ הקודש בתודעה הנוצרית מבין שיהיו אינספור מתנדבים מכל העולם לשרת בצבא ארץ הקודש. זה ממש לא דומה לשום שירות בשום ארץ אחרת.

 

אותו כנ"ל יתקיים גם ביהודה ושומרון: ההתנחלויות יהיו כמובן בריבונות ישראלית מלאה, ותתקיים שליטה בטחונית ישראלית בכל השטח (ממש כמו עכשיו) , בתוספת צבא בינלאומי (שם זמני : צבא ארץ הקודש) באיזורי החיכוך. כל אלה יכולים להבטיח שקט ושלווה, בלי כל צורך בהתוויית גבולות נוקשה ומלאכותית וחותכת חיים. הגבולות הטבעיים של הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון יהיו גבולות היישובים הישראליים ושטחי העיבוד הישראליים, ממש כפי שגבולות הרשות הפלסטינאית במדינת ישראל יהיו הגבולות המוניציפאליים הנוכחיים של היישובים הערביים בישראל. קווי התחבורה וכבישי המעבר יהיו כמובן פתוחים לכל , בחסות הכוח הבינלאומי.
ומה לגבי האדמות הריקות ביהודה ושומרון ובישראל?

 

התשובה היא שחלוקת השטח בינינו לבין הפלסטנאים צריכה להימדד בק"מ. הריבונות הפלסטנאית צריכה לחול על כמות האדמות שהיתה להם ב-67, שזה משהו כמו 6000 ק"מ, והריבונות הישראלית צריכה לחול על 20 אלף הקילומטרים בערך שהיו בריבונותנו לפני מלחמת ששת הימים. ואכן , אם ניתן לרשות הפלסטינאית את כל שטח היישובים הערביים במדינת ישראל,בתוספת שטחי היישובים הפלסטינאיים הקיימים ביהודה ושומרון,  יהיו להם הרבה יותר מ-6000 הק"מ שהם גודל השטח המקורי ביהודה ושומרון (ושאותם תבע אבו מאזן) , ולנו יישארו בריבונות ישראלית כל ההתנחלויות בשטחיהן  המוניציפאליים וסביבתן  וכן בקעת הירדן. את שאר הפרטים עוד צריך לסגור, אבל העקרונות ברורים: הרי גם היום חלה הריבונות הישראלית בפועל על ההתנחלויות. אז למה שהריבונות הפלסטינאית לא תחול על היישובים הערביים בתוך הקו הירוק?

 

עשרה מי יודע

 

 ואלה עשרת עקרונת הבסיס לשלום חדש בינינו לבין הפלסטינאים:

 

ראשית, לא תפונה אף התנחלת ישראלית ולא יפונה אף יישוב ערבי או פלסטינאי בכל רחבי ארץ ישראל.

 

שנית, אף ישראלי ואף ערבי לא יזוזו ממקומם ואף זכות לא תישלל ממי שמחזיק בה היום (כגון ביטוח לאומי, שימשיך להיות משולם לערביי ישראל, שקיבלו אותו עד כה). ההבדל היחיד הוא בזכות ההצבעה: מי שיצביע לפרלמנט הפלסטינאי לא יוכל  להצביע לכנסת הישראלית, ממש כפי שנאמר בהחלטת כ"ט בנובמבר. כך ניפטר מעשרת שונאי ישראל של המפלגות הערביות בכנסת הישראלית ומכל העיוות הגדול הזה של אזרחי ישראל הערביים הרואים את עצמם כפלסטינאים. .

 

שלישית, צבא בינלאומי יצטרף לצבא הישראלי בשמירה על הבטחון בכל רחבי ארץ ישראל, וכך יתבטל הצורך המגוחך ב"רצף טריטוריאלי" כביכול , כי כשהשליטה הבטחונית היא אחת, כל השטח הוא רצף טריטוריאלי אחד שאפשר לנוע בו בחופשיות , בהגבלות הבטחוניות הידועות, שגם הן יתבטלו מאליהן ככל שהפלסטינאים יזנחו את מנהגי הרצח שלהם. בכלל, כל מושג "הרצף הטריטוריאלי" הוא שגוי ומעוות לחלוטין. ממש כפי שאין "רצף יהודי" במדינת ישראל (כרמיאל סמוכה לדיר אל אסאד, כפי שנצרת עילית משיקה לנצרת הערבית,)  כך אין שום סיבה שאריאל, למשל,  לא תהיה סמוכה ליישובים ערביים. זה לגמרי אותו דבר.

 

רביעית, כל הארץ תחולק בין ריבונות עברית  לריבונות ערבית. מי שיבחר בריבונות עברית, יצטרך להסכים מראש לצרף את עצמו ואת משפחתו למערכת החינוך העברית הישראלית. מי שיבחר במערכת האזרחית הפלסטיניאית , ישית על עצמו את מערכת החינוך הפלסטינאית, את מערכת המשפט הפלסטינאית ואת רישויי הבנייה הפלסטינאיים בתחום היישובים הפלסטינאיים. וזה כולל בהחלט את היישובים הערביים במדינת ישראל דוגמת טייבה, אום אל פאחם, נצרת וכו'.

 

חמישית, הערבים שבחרו בריבונות פלסטינאית יבחרו לפרלמנט הפלסטינאי, ואילו ערביי ישראל שבחרו בריבונות ישראלית יבחרו לכנסת הישראלית ויהיו חלק מן המערכת האזרחית הישראלית (כולל מערכת החינוך העברית).

 

שישית, יישובים ערביים בתוך ישראל של הקו הירוק  שיבחרו בריבונות פלסטיניאית יוכלו לקלוט במסגרת היישובים שלהם במסגרת מצומצמת של איחוד משפחות גם  פליטים פלסטינאיים , שיוכלו להצביע לפרלמנט הפלסטינאי אבל לא לכנסת הישראלית.  כלומר, הפליטים הפלסטנאיים יתאזרחו לריבונות הפלסטינאית, ויהיו חלק ממנה, ולא יהיו חלק מן הריבונות הישראלית ומן ההצבעה לכנסת הישראלית. אפשר לסמוך על ראשי היישובים הערביים בישראל שלא יהיו מעוניינים לקלוט יותר מדי פליטיים פלסטינאיים בתחומיהם. אבל אם כן, אין לנו שום סיבה לסרב.  עם זאת, הפתרון האמיתי לבעיית הפליטים הוא באיזרוחם לא רק בשטחי הרשות הפלסטינאית, אלא בעיקר במדינות מושבם עכשיו, תוך סיוע בינלאומי נרחב למדינות המאזרחות (כגון לבנון, שלא איזרחה עד כה את הפליטים הפלסטנאיים מ-48). במקביל, צריכות מדינת העולם להסכים לאזרח את הפליטים הפלסטינאיים שיהיו מעוניינים בכך, הכל במימון קרנות בינלאומיות ליישוב הפליטים.    

 

שביעית, בשלב ראשון אפשר יהיה להגדיר את כל היישובים הפלסטינאיים ברחבי מדינת ישראל כיישובים בנוסח שטח b  שפירושו שליטה בטחונית ישראלית ושליטה אזרחית פלסטינאית.

 

שמינית ,  במקביל תפתח ישראל את שעריה בנדיבות לכל מי שחוק השבות חל עליו, ותגדיר מחדש את המילה יהודי ברוח מגילת אסתר:"ורבים מעם הארץ מתייהדים כי נפל פחד היהודים עליהם", וברור שהם לא התגיירו ברבנות כלשהי. לכן צריך לפתוח את הארץ לכל מי שמגדיר את עצמו בתום לב (שייבדק) כיהודי, בלי קשר להלכות הרבניות המאוסות.

 

תשיעית, ערביי יהודה ושומרון יוכלו להיכנס ליישובים העבריים ברחבי ארץ ישראל רק כנגד היתרי כניסה  מטעם מדינת ישראל. כך גם המתנחלים ביהודה ושמרון שיוכלו להיכנס לשטחי הרשות הפלסטינאית  רק כנגד היתר רשום וחתום.

 

עשירית, מאות הכבישים ברחבי ארץ ישראל - הגליל והשומרון  גם יחד -  יהיו פתוחים לכל , ישראלים ופלסטינאים כאחד,  באחריות פיקוח בינלאומית.

 

על שאר הפרטים עוד נדבר.        

     

 

 

  

 

  • תגובות אחרונות