השמנת יתר זינקה בקרב ילדים ובני נוער ועקפה את תת־המשקל כדי להפוך לראשונה בהיסטוריה לצורת התזונה הנפוצה ביותר בעולם בקרב בני 5 עד 19. בדו"ח חמור שפורסם על ידי סוכנות הילדים של האו"ם, נכתב כי כמעט אחד מכל עשרה מבני קבוצת גיל זו יחיה עם המחלה הכרונית בשנת 2025, כתוצאה מזמינות קלה של מזון אולטרה־מעובד - גם במדינות שעדיין מתמודדות עם תת־תזונה בקרב ילדים.
כיום, "כאשר אנו מדברים על תת־תזונה, איננו מדברים עוד רק על ילדים עם תת־משקל", אמרה מנהלת יוניסף, קתרין ראסל, בהצהרה עם פרסום הדו"ח. "מזון אולטרה־מעובד מחליף יותר ויותר פירות, ירקות וחלבונים דווקא בתקופה שבה לתזונה יש תפקיד קריטי בצמיחה, בהתפתחות הקוגניטיבית ובבריאות הנפש של ילדים".

ג'אנק פוד | צילום: שאטרסטוק
המאבק בצמצום הרעב העולמי נושא פירות בחלק מהמקומות, כאשר שיעור הילדים עם תת־משקל נמצא במגמת ירידה: מ־13% בשנת 2000 ל־10% בשנת 2022, בקרב בני 5 עד 19, לפי נתונים מ־190 מדינות. אך באותה תקופה, שיעור הילדים עם עודף משקל זינק והכפיל את עצמו בין השנים 2000 ל־2022, מ־194 מיליון ל־391 מיליון.
הכי מעניין
הזינוק בולט אף יותר בכל הנוגע להשמנת יתר - צורת עודף משקל חמורה יותר, שקשורה להפרעות מטבוליות כגון סוכרת, סוגים מסוימים של סרטן, חרדה ודיכאון. בשנת 2022, 8% מבני ה־5 עד 19 בעולם סבלו מהשמנת יתר, לעומת 3% בשנת 2000. בהתחשב במגמות המנוגדות, יוניסף סבורה שנקודת מפנה היסטורית הושגה השנה, כאשר שיעור ההשמנה הגלובלי בקבוצת הגיל הגיע ל־9.4% ועבר את שיעור תת־המשקל, שעמד על 9.2%.
עוד כתבות בנושא
עוד כתבות בנושא
לפי התחזיות, 188 מיליון ילדים ובני נוער יסבלו מהשמנת יתר. יוניסף מגדירה את הגורם העיקרי לבעיה לא כהחלטות תזונתיות גרועות של משפחות, אלא כפרקטיקות עסקיות בלתי אתיות שמטרתן להפיק רווחים. ילדים "מופגזים בפרסום מזון לא בריא וג'אנק פוד, במיוחד בבתי הספר, שם הם חשופים למשקאות ממותקים וחטיפים מלוחים", אמרה קתרין שאץ, מומחית משפטית לתזונה ביוניסף.
מוצרים אלה לרוב זולים יותר ממזון טרי כמו פירות, ירקות וחלבונים, אשר מודחים מהתפריט של משפחות. יוניסף מדגישה כי האשמה אינה בילדים או במשפחותיהם, אלא ב"כישלון של החברה להגן על הסביבה שבה ילדים גדלים". הארגון גם ביקר את מה שכינה "נרטיב שגוי", שלפיו פעילות גופנית יכולה לפצות על תזונה לא בריאה.

אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק
היסטורית, שיעורי עודף המשקל היו גבוהים יותר במדינות מפותחות. הם עדיין גבוהים, למשל, בצ'ילה (27%) ובארצות הברית (21%) בקרב בני 5 עד 19, אך מאז שנת 2000 הפער בין מדינות עשירות לעניות הצטמצם, עם זינוק בשיעורי ההשמנה באיי האוקיינוס השקט - שם ייבוא מזון החליף את המוצרים המסורתיים. בנאורו, שיעור ההשמנה בקבוצת הגיל הגיע ל־38%, ובאיי קוק ל־37%.
עבור מדינות מסוימות מדובר ב"קללה כפולה", מפני שהן מתמודדות גם עם תת־תזונה וגם עם עלייה בהשמנת יתר. שאץ מביעה צער על כך שבאזורים מוכי קונפליקטים או משברים הומניטריים, חברות מזון ומשקאות מנצלות את המצב ותורמות מזון אולטרה־מעובד כדי לשפר את תדמיתן ואת מאמצי השיווק שלהן.
עוד כתבות בנושא