הקפיטליסט היומי

תעתועי האבטלה: בועת הכלכלה הישראלית על סף התפוצצות

31/12/11   |   136 תגובות
מתוך קטגוריות:   אבטלה   סטנלי פישר   מיתון
האבטלה ירדה לחמישה אחוז בלבד, הודיעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. לשכת שר האוצר הגיבה בהשקת כוסות יין פטישים ובבליסת רוגאלאך חגיגית. הציבור ואמצעי התקשורת הגיבו בהרמת גבה. האם ייתכן כי בעיצומה של צניחה כלכלית בכל המדדים מספר המובטלים בישראל דווקא הולך וקטן? התשובה הקצרה היא: לא. התשובה הקצת יותר ארוכה היא: כן ולא. התשובה הארוכה באמת היא: כל זה לא רלוונטי. (כתב: אורי רדלר)

Danbo conoce a Domo - Danbo meets Domo
               
ואם אתם כבר כאן: הצטרפו לקבוצת הקפיטליסט היומי בפייסבוק

הנתונים אליהם התייחסה הלמ"ס בהודעה לעיתונות שלה מתבססים על סקר כוח אדם רבעוני שהיא עורכת. בדיווח עצמו היא משתמשת רק בשליש מהסקר. בסקר - כל סקר - יש מרווח טעות אפשרית מסוים, ובחלק מסקר מרווח טעות אפשרית זה גדול יותר, ולכן כדאי להתייחס לנתונים החודשיים יותר כ'תחושת בטן' סטטיסטית, מאשר כנתון סופי - כך, בעליל, מתייחסת לדברים הלמ"ס. קחו את כל מה שאנחנו אומרים כאן בערבון מוגבל מאוד - מזהירה, בלשון זהירה, ההודעה לעיתונות.

כך או אחרת - הנתון החשוב ביותר אינו כלול בהודעת הלמ"ס. כאשר מודדים אבטלה, יש להתחשב בשלושה נתונים: מספר האנשים בגיל העבודה, שיעור המשתתפים בכוח העבודה מתוכם, ושיעור המועסקים או המובטלים מבין אלו המשתתפים בכוח העבודה. מספר האנשים בגיל העבודה עולה בהתמדה, באופן טבעי, עם הגידול באוכלוסיה. בעשור האחרון (2001-2011) צמח מספר האנשים בגיל העבודה בכ-1.8 אחוז מדי שנה. מספר המשתתפים הכולל בשוק העבודה מצביע על שיעור ההשתתפות בשוק העבודה ונגזר ממנו גם הנתון החשוב של אלו שכלל אינם מנסים למצוא עבודה. שיעור המועסקים והמובטלים משווה בדרך כלל להיקף ההשתתפות בשוק העבודה, אך השוואה חשובה יותר היא לכלל האוכלוסיה בגילאים אלו - רק השוואה כזו נותנת לנו מושג כמה מהאנשים בגיל העבודה אכן משתלבים בשוק העבודה וכמה מהם נפלטים ממנו כליל.

תמונה מעודדת
שיעור המשתתפים בכוח העבודה צמח במהירות רבה אף יותר (2.6 אחוז לשנה בשנים 2001-2011). לנתון זה משמעות דרמטית. אם נשווה את מה שקרה בשוק העבודה מאז שינוי המדיניות אחרי משבר 2002 לעשור שקדם לו נוכל להבין זאת היטב: בשנים 1994-2002 גדל מספר האנשים בגילאי עבודה בישראל בכ-917 אלף איש. רק 56 אחוז מתוכם (כ-517 אלף) השתלבו בכוח העבודה ורק 45 אחוז מתוכם (כ-413.3 אלף) הפכו מועסקים. שיעור ההשתתפות בשוק העבודה לאורך התקופה היה 54 אחוז ואילו אחוז המועסקים היה כ-49 אחוז. במלים אחרות, התוספת החדשה לאוכלוסיה בגילאי העבודה הייתה נגועה בשיעורי השתתפות דומים לאלו שכבר היו בו ובשיעורי אי-תעסוקה גבוהים אף יותר.

בשנים 2003-2011 חל מפנה דרמטי בשוק העבודה. בתקופה זו הגיעו לגילאי עבודה 805.2 אלף איש, כשמתוכם השתלבו בכוח העבודה 76.6 אחוז (617.2 אלף) וכ-87 אחוז (700.1 אלף) הפכו מועסקים. ההסבר לכך ששיעור המועסקים היה גדול משיעור המצטרפים פשוט: במהלך התקופה נגרעו 83 אלף איש משורות המובטלים. נתונים אלו מצביעים על-כך שבשנים 2003-2011 ההצטרפות לשוק העבודה היא בשיעורים המקובלים במערב, ושיעור המועסקים מביניהם אף גבוה מן המקובל בו. חלק לא מבוטל מהשינוי, חשוב לציין, נובע מכך שהתעסוקה גברה מאוד בקרב קבוצות שהיו נגועות באי-תעסוקה בשיעורים גבוהים. הנהנים הבולטים מגידול זה היו גברים חרדים, נשים ערביות ונשים מבוגרות. 

Domo asusta a Danbo - Domo scares Danbo

תמונה מדכדכת
בחודשים האחרונים החל מסתמן מפנה לרעה בשוק העבודה. חשוב לסייג ולומר: המפנה נמצא עדיין בשלביו הראשוניים, וקשה מאוד לעמוד על מגמות כאשר המידע שברשותנו אינו רב ואינו לאורך זמן. ובכל זאת, ככל הנראה יש במגמה ממש. מפנה לרעה, אכן מסתמן.

בדרך כלל, כאשר חל מפנה לרעה, הראשונים לחוש בו הם החלשים. בשוק העבודה, כשהמצב מורע, בעלת החנות תפטר אחת המוכרות החדשות; במשרד למהנדסים יפטרו מהנדס צעיר או מזכירה, ולא את המהנדסים הוותיקים והבקיאים; במשרד עורכי הדין יוותרו על חלק משירותי הניקיון; וכן הלאה.

עם הקבוצות החלשות יותר נמנים, פעמים רבות, המועסקים במשרה חלקית, הצעירים, הנשים והעובדים באזורי הפריפריה. בשלב ראשוני זה לא ניתן תמיד להבחין בגידול בהיקף האבטלה. על פניו, הנתונים יכולים אף להצביע על המשך ירידתה - אך כאשר בוחנים את היקף ההשתתפות בשוק העבודה, נחשפת החולשה. כלומר, חלק ניכר מהירידה מהאבטלה בשלביו הראשונים של מיתון או של שפל נובע מכך שרבים מהמפוטרים החלשים נפלטים לחלוטין משוק העבודה. לעתים קרובות ניתן 'למצוא' את האבדה במפנה לרעה במספר המועסקים בעבודה חלקית - לעתים קרובות מועסקים אלו אינם הופכים מובטלים אלא נעלמים לחלוטין משוק העבודה.

כדי לבחון אם אכן כך אירע בחודשים האחרונים, השוויתי בין השינוי במספר השכירים במשק מתחילת 2010 ועד יוני 2011, ובין מה שקרה אחר-כך. בתקופה הראשונה, גדל מספר השכירים במשק בכ-221 אלף - צמיחה מהירה. מיוני, הוא צנח ב-84.6 אלף. הענפים מהם נפלט המספר הגדול ביותר של מועסקים היו החינוך (חלק מהירידה כאן היא עונתית), הנדל"ן (ירידה של 17.2 אלף, לעומת עליה של 58.1 אלף קודם), המסעדות, חברות כח אדם, שירותי סעד ורווחה, בילויים וספורט ומתנ"סים. כלומר, זו תסמונת מובהקת של "פיטורי המנקה" המאפיינת שלב ראשון של מפנה לרעה בכלכלה: העובדים החיוניים פחות לקיומו של עסק מפוטרים ראשונה. סימנים נוספים ניתן למצוא גם בפליטה מוגברת של נשים משוק העבודה, בהשוואה לגברים.

הרמת הגבה בה נתקלו הנתונים על הירידה באבטלה מובנת: פחות משהאבטלה ירדה, חווינו קיטון במספר האנשים בכוח העבודה, שיצר מראית עין של קיטון במספר המובטלים. לדוגמה, אם היינו מורידים את כלל המובטלים ממצבת המשתתפים בכוח העבודה, יכולנו להציג מצב בו אין כלל אבטלה בישראל - אלא שאבטלה כזו הייתה קיימת בהחלט, בדמות אנשים שאינם מועסקים אך אינם רשומים כמובטלים. בתופעה דומה ניתן היה להבחין באחרונה גם בארצות-הברית. סקר כוח העבודה של משרד העבודה בארצות-הברית הצביע באחרונה על ירידה מרשימה (0.4 אחוז) באבטלה. אבל הירידה הזו מדומה, שכן עיקרה (כ-90 אחוז) נובע מצניחה מתמשכת במספר המשתתפים בכוח העבודה.

Yo también quiero - I also like

מדיניות הרסנית בכלכלה שבירה
הירידה המהירה והחדה במספר המועסקים, כמו גם הצניחה החדה בגביית מסים, מצביעים על פריכותה ושבריריותה של הכלכלה הישראלית. המבנה הייחודי של המשק הישראלי, בו יש חוב ציבורי גדול, מטבע עצמאי, שיעור השתתפות נמוך יחסית (עדיין) בכוח העבודה, ותלות במספר קטן יחסית של מגזרים יצרניים - כל אלו מביאים לכך שבמקרים רבים מתחולל מעבר מהיר מאוד, יחסית, מתקופה של פריחה ושגשוג, למיתון ושפל (ולהפך). ברגע שמגיע מפנה, הוא מכה בדרך כלל במהירות ובעצמה.

לפני שנה הצבענו על כך שמשבר כזה במשק הישראלי הוא בלתי נמנע, שכן הצמיחה בישראל היא, בעיקרה, צמיחת בלוף המבוססת על כסף זול. כתבנו:  

    "ההשקעות בעסקים ובייצור צנחו, הממשלה לוותה כמעט מאה
     מיליארד שקל נוספים, שוק המניות מופצץ בכסף זול, ושוק הדיור
      משגשג. לא צמיחה יש לנו כאן כי אם תעתוע מדבר"

הפריחה בשלוש השנים האחרונות התבססה על צמיחה שלא ניתן לקיימה לאורך זמן. עתה, המשבר רובץ כנראה לפתחנו, ודומה כי יחד עמו מגיע סיבוב חדש של מדיניות כלכלית הרסנית, באדיבותו של סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל.

ב-2008 כאשר הסתמן משבר פיננסי עולמי החליט נגיד בנק ישראל להוריד את הריבית המוצהרת של בנק ישראל לרמה אפסית (0.5 אחוז). נזקיה של החלטה זו היו עצומים. הריבית של הבנק המרכזי היא גורם המאותת לכל העסקים הפעילים במשק היכן כדאי והיכן לא כדאי להשקיע. בהורדת הריבית, הנגיד כאילו סבב ברחובות השוק הישראלי ובמגאפון רב-עצמה הודיע לציבור הישראלי "הפסיקו לחסוך כי לא תקבלו שום ריבית! קחו את הכסף שלכם ותזרקו אותו להשקעות נדל"ן ולהשקעות מסוכנות בבורסה!"

הנזק הגלוי ביותר לעין של פעולה זו היה בועת הנדל"ן שהתפתחה בישראל, אך הנזק החמור יותר הוא דווקא זה הסמוי מעין. הורדת הריבית פגעה ביצרנים, שכן הציבור וכספו ברחו מהשקעות סולידיות לעסקי-אוויר שונים ומשונים. מאותה סיבה, היא פגעה בבנקים, שבעלי הפקדונות בהם משכו את החסכונות באפיקים שמרניים ולמחרת היום הגיעו לבנק לקבל הלוואת משכנתא (או, במקרה של בעלי עסקים, הלוואה במנוף לצרכי נדל"ן). כלומר, הבנקים ניידו את הונם להשקעות בסיכון גבוה יותר.

מערכות השוק מתקשות להבחין בסכנה הממשמשת ובאה, שכן ריבית נמוכה מפעילה סם טשטוש רב עצמה: עסקי האוויר, הנדל"ן והעסקים המתגלגלים שוכרים עובדים ומבזבזים את ההון שלוו מהבנקים. חושי המשק מטושטשים בגלל הכסף הזול, והוא אינו יכול להבחין אם מקורו הוא בהשקעה אמיתית שנשאה פרי, או בעסקי-אוויר שאין להם עמידה במציאות.

צמיחה נכונה וצמיחה שגויה
כדי להבין את טיב הנזק, כדאי לשוב לעובדים ולאבטלה, ולבחון את נתוני הצמיחה בשנים האחרונות מבחינה תעסוקתית. כאשר משק צומח באופן בריא, ניתן להבחין בצמיחה כמעט בכל המגזרים, כשבולטים ביניהם התעשייה, המסחר והשירותים העסקיים (כולל נדל"ן).

המצב בשנת 2007

כפי שניתן לראות בתמונת מצב זו משנת 2007, מגזרים שונים שותפים בצמיחה במספר העובדים: יש לנו נתח בריא של תעשייה ובינוי, מסחר, אירוח ומסעדות, תחבורה, תקשורת ובנקאות, רווחה ושירותים קהילתיים ונדל"ן, השכרה ושירותים עסקיים. המשק תופח במקומות הנכונים, ומוסיף מסה ושרירים.

המחצית הראשונה של שנת 2011 מציירת תמונה שונה לחלוטין:

המצב במחצית הראשונה של שנת 2011

תחומי הרווחה והשירותים הקהילתיים, כמו גם האירוח והאוכל, לא נפגעו, אבל התעשיה, הבינוי והמסחר הוכו: בשנת 2007 היה נתחם בכלל הגידול במספר העובדים 42 אחוז, ובתחילת 2011 הוא הצטמק ל-20 אחוז. קל לראות מי הרוויח מכל זה: תחום השירותים העסקיים והנדל"ן תפח להפליא, והיה אחראי ל-41 אחוז מכלל הגידול בעובדים. במקום להצמיח שרירים, המשק מצמיח חגורת שומן מיותרת.


ההשוואה בין המצבים מאיירת יפה את בעיית הקצאת המשאבים הלקויה הנגרמת בעקבות הורדת ריבית. האסכולה הכלכלית האוסטרית (על-שם מוצאם של הוגיה הבולטים) טוענת כי כאשר הריבית במשק נמוכה מהשיעור הנורמלי שלה, המשקיעים מרבים לטעות, כי איתותי המחירים שגויים: השקעות לא משתלמות נראות משתלמות בגלל היכולת ללוות כסף בזול, והשקעות יציבות ואמינות נראות הרבה פחות מפתות. התוצאה של כל זה, גורסים אנשי האסכולה, היא "הקצאה שגויה של משאבים": הציבור משקיע יותר כספים בעסקי-אוויר, ופחות במנועי צמיחה אמיתיים. התרשימים שהובאו כאן מאיירים בעיה זו באופן ברור.

ברבעון השלישי של שנת 2011 החל מפנה.


תחילתה של הדרדרות

כפי שניתן לראות, תחום הרווחה, השירותים הקהילתיים (והחינוך, שלא שולב בתרשימים אלו כלל, בגלל אופיו הייחודי), האירוח והאוכל ובעיקר הנדל"ן והשירותים העסקיים אחראיים לעיקר איבוד כוח האדם. בשאר התחומים לא היה כמעט שינוי, ואילו התעשיה והבינוי דווקא צמחו במעט. המשק הישראלי התחיל להתעורר מהתנומה הנרקוטית שנסכה בו הריבית הנמוכה, ולהכיר בקשיים.

ואת זה בדיוק מבקש בנק ישראל למנוע. נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אינו בור ואינו אוויל. הוא אחד מראשי הבנקים המרכזיים הטובים בעולם, אם לא הטוב שבהם - איש מפוכח, מנוסה ובקי במבואותיו ובמוצאותיו של השוק. פישר גם פועל בתנאים לא קלים: הוא, רב המלחים, צריך לנווט את ספינתה הכלכלית קטנה של ישראל בים הגועש והסוער של הכלכלה הבינלאומית, כשרב החובל (נתניהו) עסוק בטוטו-בחירות בתאו, והקצין הראשון (שטייניץ) החלש והמגלומני כבל את עצמו לחרטום הספינה בזעקות "אני מלך העולם." לא משימה פשוטה.

אך פישר נגוע בחולשה משלו, שתהיינה לה השלכות טרגיות לעתיד: הוא משוכנע כי הוא מסוגל, באמצעות מניפולציות בגובה הריבית ובקניית מטבע זר, למנוע את הבלתי נמנע. כלומר, הוא סבור ששינויים בגובה הריבית אינם רק משיכת זמן משחיתה אלא פתרון ממשי, שיאפשר למשק הישראלי להימנע מיסורי ההתפכחות. הפעם, דומה, כי אנחנו מתקרבים לסוף המסלול. זה לא יעבוד, ואת המחיר היקר נשלם כולנו.



ועוד משהו...


 

 

  • תגובות אחרונות