החלה הוורודה של שבת: סלק, ריח של אפייה וטריק התפחה לחורף

סלק אחד צובע את הבצק בוורוד זוהר, והטריקים להתפחה בחורף מבטיחים חלה רכה ומופלאה. תוסיפו חמוציות, קצת פקאנים ויש לכם את כוכבת שולחן השבת

לחמניות סלק וחמוציות | אפרת ליכטנשטט

לחמניות סלק וחמוציות | צילום: אפרת ליכטנשטט

תוכן השמע עדיין בהכנה...

איך מתפיחים בצק בחורף?

בקיץ פשוט להתפיח בצק – פשוט שמים אותו לנוח בפינת החדר. אבל בחורף, כשהבית קר, צריך לחפש מקומות חמים:
•  אם אתם אופים משהו אחר בתנור - הניחו שרפרף ליד התנור ועליו את קערת הבצק.
• אפשר ליצור ״תא התפחה״ מהתנור: מחממים אותו ל־50 מעלות, וכשהוא חם מכבים אותו (חשוב!) ומכניסים לתוכו את קערת הבצק. שימו לב שזמן ההתפחה מתקצר כך מאוד.
• אל תגלו לאסף, אבל לפעמים אני מדליקה רדיאטור באחד החדרים ומניחה לידו את הבצק. מחברת החשמל נמסר שהם אוהבים מאוד את הרעיון.

כל כך יפות, כל כך ורודות, כל כך טעימות - וההכנה פשוטה וקלה. סלק הוא צבע מאכל טבעי ונהדר, ומספיק סלק אחד כדי לצבוע את הבצק בוורוד זרחני (וגם את כל השיש, הכיור והידיים). טעמו עדין ולא משתלט בכלל, כך שגם מי שלא אוהב סלק ייהנה מהחלות מאוד. הכניסו שמחה וחיים למטבח ולארוחות שלכם, כי אי אפשר להשאר אדישים ללחמניות האלה!

חומרים:
ל־8 לחמניות
350 גרם (2½ כוסות) קמח רגיל
150 גרם (כוס וכף) קמח כוסמין מלא
6 גרם (1½ כפיות) שמרים יבשים
¼ כוס סוכר
¼ כוס שמן
1 ביצה
1 סלק בינוני, טרי, מגורר בפומפייה דקה, כולל הנוזלים
¾ כוס מים פושרים
½ כפית מלח
⅓ כוס חמוציות או צימוקים (לא לוותר)
⅓ כוס אגוזי פקאן קצוצים (לא חובה)
לאחר ההתפחה:
1 ביצה טרופה
2 כפיות שומשום שחור או רגיל

הכי מעניין

הכנה:
1. שמים את הקמח משני הסוגים, השמרים והסוכר בקערת מיקסר ומערבבים בערת מטרפה.
2. יוצרים גומה במרכז ומכניסים לתוכה את הביצה, השמן והסלק.
3. מחברים את וו הלישה ומתחילים לערבל במהירות בינונית.
4. מוסיפים את המים בהדרגה, משאירים קצת מים בכוס ומוסיפים אותם רק אם התערובת נראית יבשה ולא מתחברת לכדור בצק.
5. לשים במהירות בינונית. הבצק צריך להראות לח, מבריק ומעט דביק, אך להתאחד לחתיכה אחת הכרוכה על גבי וו הלישה. אם הבצק נראה לכם יבש ומתפורר - הוסיפו בכל פעם כפית אחת של מים והמתינו כמה שניות לראות אם המרקם השתנה. אם הבצק נראה לכם דביק, הוסיפו כפית קמח והמתינו לראות אם יש שינוי. את ההוספות האלה אפשר לעשות רק בדקה הראשונה של הלישה. אל תוסיפו בבת אחת יותר מדי מים או יותר מדי קמח.
6. מוסיפים את המלח ולשים במשך כ־9 דקות במהירות בינונית.
7. מוסיפים את החמוציות ולשים כדקה נוספת.
8. מעבירים את הבצק למשטח מקומח ולשים ביד עוד כדקה.
9. יוצרים כדור ומעבירים אותו לקערה גדולה ומשומנת היטב. מלטפים את פני הכדור בידיים משומנות כדי שיהיה משומן גם למעלה, ולא ידבק לניילון או למגבת.

עוד כתבות בנושא

כ' בכסלו ה׳תשפ"ו10.12.2025 | 10:46

עודכן ב