שבת של שוקולד: חלה רכה שמתפיחה את מצב הרוח גם כשבחוץ קפוא

בצק כהה וריחני שמתעורר לחיים בתנאים חורפיים, בזכות כמה טריקי התפחה פשוטים. בסוף מתקבלת חלת שוקולד מפוארת, רכה כמו ענן ומושלמת למריחה

חלת שוקולד | אפרת ליכטנשטט

חלת שוקולד | צילום: אפרת ליכטנשטט

תוכן השמע עדיין בהכנה...

איך מתפיחים בצק בחורף?

בקיץ פשוט להתפיח בצק – פשוט שמים אותו לנוח בפינת החדר. אבל בחורף, כשהבית קר, צריך לחפש מקומות חמים:
•  אם אתם אופים משהו אחר בתנור - הניחו שרפרף ליד התנור ועליו את קערת הבצק.
• אפשר ליצור ״תא התפחה״ מהתנור: מחממים אותו ל־50 מעלות, וכשהוא חם מכבים אותו (חשוב!) ומכניסים לתוכו את קערת הבצק. שימו לב שזמן ההתפחה מתקצר כך מאוד.
• אל תגלו לאסף, אבל לפעמים אני מדליקה רדיאטור באחד החדרים ומניחה לידו את הבצק. מחברת החשמל נמסר שהם אוהבים מאוד את הרעיון.

חלת שוקולד

אם גם לכם, כמוני, זורם שוקולד בעורקים - זו החלה שלכם.

חומרים:
לחלה אחת עגולה
450 גרם (כ־¼3 כוסות) קמח
50 גרם (כ־⅓ כוס) קקאו איכותי
6 גרם (1½ כפיות) שמרים יבשים
⅓ כוס סוכר
1 ביצה
4 כפות שמן
1¼ כוסות מים פושרים
¼ כפית מלח
60 גרם שוקולד מריר קצוץ קטן
לאחר ההתפחה:
1 ביצה טרופה
1 כפית סוכר חום

הכי מעניין

הכנה:
1. שמים את הקמח, הקקאו, השמרים והסוכר בקערת מיקסר ומערבבים בעזרת מטרפה.
2. יוצרים גומה במרכז ומכניסים לתוכה את הביצה והשמן.
3. מחברים את וו הלישה ומתחילים לערבל במהירות בינונית.
4. מוסיפים את המים בהדרגה, משאירים מעט מים בכוס ומוסיפים אותם רק אם התערובת נראית יבשה ולא מתחברת לכדור בצק.
5. לשים במהירות בינונית. הבצק צריך להראות לח, מבריק ומעט דביק, אך להתאחד לחתיכה אחת הכרוכה על גבי וו הלישה. אם הבצק נראה לכם יבש ומתפורר - הוסיפו בכל פעם כפית אחת של מים והמתינו כמה שניות לראות אם המרקם השתנה. אם הבצק נראה לכם דביק, הוסיפו כפית קמח והמתינו לראות אם יש שינוי. את ההוספות האלה אפשר לעשות רק בדקה הראשונה של הלישה. אל תוסיפו בבת אחת יותר מדי מים או יותר מדי קמח.
6. מוסיפים את המלח ולשים 9 דקות.
7. מוסיפים את השוקולד הקצוץ ולשים דקה נוספת, עד שהשוקולד מתפזר בבצק בצורה אחידה.
8. מעבירים את הבצק למשטח מקומח ולשים ביד עוד כדקה.
9. יוצרים כדור ומעבירים אותו לקערה גדולה ומשומנת היטב. מלטפים את פני הכדור בידיים משומנת כדי שיהיה משומן גם למעלה ולא ידבק לניילון או למגבת.
10. מתפיחים את הבצק במקום חמים במשך שעה, או עד שהוא כמעט מכפיל את נפחו. אפשר גם להתפיח את הבצק במקרר למשך לילה שלם.
11. לאחר שהבצק תפח מעבירים אותו למשטח מקומח ולשים אותו מעט. מחלקים את הבצק לשלושה או ארבעה חלקים שווים ויוצרים גלילים ארוכים - באורך 35 ס״מ לפחות.
12. קולעים צמה רגילה, ומעבירים אותה
לתבנית עגולה עם חור באמצע (לא חובה) בקוטר
24 או 26 ס״מ.
13. מחברים היטב את שני קצוות הצמה, מכסים במגבת ומתפיחים עוד 40־60 דקות נוספות.
14. אם אין לכם תבנית עם חור באמצע, אפשר לשים כוס או קערית (חסינת חום!) במרכז התבנית.
15. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו, מברישים את החלה בביצה טרופה ומפזרים מעט סוכר חום.
16. אופים במשך כ־35 דקות עד שהחלה יציבה ו״קלה״ ביחס לגודלה.

אמנם החלה נראית בדיוק כמו עוגת שוקולד, אך היא אינה מתוקה כמו עוגה והיא בהחלט לא עוגה. היא טעימה מאוד עם חמאה, ריבה, ממרח שוקולד, אגוזים וכל ממרח אחר

עוד כתבות בנושא

כ' בכסלו ה׳תשפ"ו10.12.2025 | 11:08

עודכן ב