יש משהו קסום בתבלינים. הם קטנים, מסתתרים בצנצנות זכוכית, מלאים צבע וארומה ולמעשה הם השחקנים הכי חזקים במטבח. הם יכולים להפוך תפוח אדמה עייף למנה שתפוצץ את האינסטוש שלכן, להרוס ארוחה שלמה כתוצאה מטעות קטנה של יד כבדה, או לרפא כאב ראש או וירוס עונתי שאפילו האופטלגין ויתר עליו.
האמת היא שתבלינים הם חלק מההיסטוריה האנושית הרבה לפני שהיה לנו מושג מה זה אינסטגרם או ויטמין D. אנשים נסעו לקצה העולם, יצאו למלחמות, סחרו בהון עתק והכל רק בשביל שקית קטנה של זעפרן או קינמון. דרכי המשי והתבלינים לא נקראו ככה סתם. היו תקופות שבהן שוויו של פלפל שחור היה כמו זהב. אז בפעם הבאה שאתן זורקות חצי כפית לסיר בלי לחשוב פעמיים, תזכרו שפעם מישהו היה מוכן למכור בית בשביל אותה כמות.
אבל מעבר לערך ההיסטורי, תבלינים הם גם תרופות טבעיות במסווה של תוספת טעם. יש להם תכונות אנטי-דלקתיות, הם נוגדי חמצון, מחזקים את המערכת החיסונית, מסייעים בעיכול, מקטינים את ערכי הסוכר, משפרים מצב רוח ועוד רשימה ארוכה של יתרונות שגורמים לכן לתהות למה הרופאה שלכן לא כותבת מרשם לכורכום במקום לכדורים, בטח עכשיו עם כל תחלואי עונת המעבר.
לא צריך להיות שפית של מסעדת מישלן או להכיר את כל המטבחים בעולם כדי לדעת איך להשתמש בתבלינים נכון. רק קצת סקרנות, אומץ לנסות ומוכנות לקבל את העובדה שלפעמים תשימו יותר מדי ממנו וכתוצאה מכך תצטרכו להזמין פיצה. זה קורה (גם לשפיות).
אז הנה דירוג של 10 התבלינים הכי טובים מבחינת טעם ובריאות שיכולים להפוך אתכן לכוכבות המטבח. כי הם, כאמור, לא רק הופכים את האוכל מדיכאון לחגיגה, אלא גם נלחמים בדלקות, שפעות ווירוסים, מחזקים את הגוף ומסייעים לכן להרגיש טוב יותר. אז בפעם הבאה שאתן עומדות מול המדף תבלינים ותוהות מה לקנות, תזכרו: החיים קצרים מדי כדי שנסתפק באוכל משעמם. קראו, למדו, והכי חשוב, השתמשו בהם.
דירוג 15 התבלינים הטובים ביותר (מהטוב ביותר לפחות):
1.כורכום
מה מייחד אותו: הכוכב כאן הוא הכורכומין, תרכובת עם תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון חזקות שעשויות לסייע במצבים כמו דלקת פרקים, דיכאון ומחלות לב. בעצם, זה כמו אספירין טבעי, רק בצהוב זוהר.
מתאים למטבח: הודי, תאילנדי, מרוקאי וכל מטבח שמכבד את עצמו.
ועוד משהו קטן: כורכום משמש כצבע טבעי כבר אלפי שנים, ובהודו משתמשים בו גם לצביעת בדים. הכתמים שלו הם כמעט בלתי הפיכים, כך שהוא ממש לא מתאים לבגדים לבנים או למטבח שזה עתה שופץ.

צילום: שאטרסטוק
2. קינמון
מה מייחד אותו: הוא מסייע בוויסות רמות הסוכר בדם, עשיר בנוגדי חמצון, ויש לו תכונות אנטי-דלקתיות.
מתאים למטבח: מרוקאי, הודי, אמריקני (במיוחד בקינוחים) ומקסיקני.
ועוד משהו קטן: במצרים העתיקה השתמשו בקינמון בתהליך החניטה של המומיות. הרומאים האמינו שהוא כל כך יקר, עד שהקיסר נרון שרף שנה שלמה של אספקת קינמון בהלוויה של אשתו, כביטוי לאהבתו האולטימטיבית.

צילום: שאטרסטוק
3. ג'ינג'ר
מה מייחד אותו: מדובר במלך הבחילות - מקל על בחילות (כולל בחילות בוקר של היריון), מרגיע את מערכת העיכול (אבל שימו לב לא לקחת על בטן ריקה), בעל תכונות אנטי דלקתיות מרשימות, עוזר למיגרנות וגם לכאבי שרירים.
מתאים למטבח: אסייתי, הודי, תאילנדי, יפני וכל כוס תה שמכבדת את עצמה.
ועוד משהו קטן: ג'ינג'ר היה אחד התבלינים היקרים ביותר במאות ה-13 וה-14. באותה תקופה היה צריך לשלם בכבשה אחת שלמה כדי לקבל קילו ג'ינג'ר.

צילום: שאטרסטוק
4. שום
מה מייחד אותו: הוא מחזק את המערכת החיסונית, מסייע בהורדת לחץ דם וכולסטרול ובעל תכונות אנטי-בקטריאליות. בעצם, מדובר באנטיביוטיקה טבעית שגם טעימה (טוב, לא לכולם).
מתאים למטבח: לכל אחד, חוץ מקינוחים.
ועוד משהו קטן: בימי הביניים היו משלמים בשום כדי לשלם שכר דירה, מיסים ואפילו חובות. השום היה מטבע חוקי לגיטימי. גם ספורטאים אולימפיים יוונים היו אוכלים שום לפני התחרויות, כי הוא נחשב לאחד ממשפרי הביצועים הראשונים בהיסטוריה.

צילום: שאטרסטוק
5. פפריקה
מה מייחד אותה: היא עשירה בוויטמין A ובקרוטנואידים שתומכים בבריאות העיניים ויש בה קפסאיצין שמסייע בחילוף החומרים.
מתאימה למטבח: הונגרי, ספרדי, מרוקאי ומזרח תיכוני.
ועוד משהו קטן: כריסטופר קולומבוס הוא זה שהביא את הפלפלים (מקור הפפריקה) מהעולם החדש (אמריקה) לאירופה, אך הוא קרא להם בטעות 'פלפל'. היום הונגריה היא אחת מיצרניות הפפריקה המובילות בעולם, והתבלין הוא חלק בלתי נפרד מהזהות הקולינרית שלה.

צילום: שאטרסטוק
6. כמון
מה מייחד אותו: הוא מסייע בעיכול, עשיר בברזל, בעל תכונות אנטי-חימצוניות ועוזר בוויסות רמות הסוכר בדם.
מתאים למטבח: הודי, מקסיקני, מרוקאי, מזרח תיכוני וספרדי.
ועוד משהו קטן: כמון הוא אחד התבלינים העתיקים ביותר בהיסטוריה, כל כך עתיד שהוא אוזכר אפילו בתנ"ך.

צילום: שאטרסטוק
7. הֵל
מה מייחד אותו: הוא מסייע בבריאות העיכול, מוריד לחץ דם ובעל תכונות אנטי-דלקתיות וחיידקיות. וגם כבונוס - הוא מרענן את הנשימה.
מתאים למטבח: הודי, ערבי (גם כתוסף לקפה לכבוד האורחים), תאילנדי וסקנדינבי (בקינוחים).
ועוד משהו קטן: הֵל הוא התבלין השלישי היקר ביותר בעולם (אחרי זעפרן ווניל), והסיבה לכך היא שצריך לקטוף כל תרמיל ביד. נדרשים כ-10 קילוגרם של תרמילים ירוקים כדי לייצר קילו אחד של הֵל מיובש.

צילום: שאטרסטוק
8. פלפל שחור
מה מייחד אותו: הוא מכיל פיפרין שמשפר את ספיגת החומרים המזינים (במיוחד את הכורכומין), מסייע בעיכול ובעל תכונות אנטי-חימצוניות.
מתאים למטבח: כל מטבח, ללא יוצא מן הכלל.
ועוד משהו קטן: פלפל שחור היה כל כך יקר בימי הביניים שקראו לו "זהב שחור", אז הוא שימש כמטבע עובר לסוחר.

צילום: שאטרסטוק
9. צ'ילי
מה מייחד אותו: הקפסאיצין שבו מזרז את חילוף החומרים, מקל על כאבים, ועשיר בוויטמין C. הוא גם גורם לכן להזיע, מה שנחשב, בעינינו לפחות, לסוג של פעילות גופנית.
מתאים למטבח: מקסיקני, תאילנדי, הודי, סצ'ואני וקוריאני.
ועוד משהו קטן: הצ'ילי החריף בעולם הוא קרולינה ריפר שנמדד ב-2.2 מיליון יחידות סקוביל (מדד החריפות). לשם ההשוואה - פלפל ירוק רגיל נמדד ב-0 יחידות, וספריי פלפל של המשטרה נמדד בערך ב-2 מיליון. אז כן, זה כמו לאכול ספריי פלוס.

צילום: שאטרסטוק
10. אורגנו
מה מייחד אותו: הוא אחד מנוגדי החמצון החזקים ביותר, בעל תכונות אנטי-בקטריאליות עוצמתיות במיוחד (מתאים מאוד לדלקות) ועשיר בוויטמין K.
מתאים למטבח: איטלקי, יווני וים-תיכוני.
ועוד משהו קטן: מילה "אורגנו" מגיעה מיוונית עתיקה ומשמעותה "שמחת ההרים". ביוון העתיקה, זוגות היו מקשטים את עצמם בחתונה באורגנו כסימן למזל טוב ואושר. הרומאים האמינו שאם אורגנו גדל על הקבר, המנוח נמצא באושר בחיים שלאחר המוות.
אגב, אחריהם מדשדשים (לפי הסדר): רוזמרין, כוסברה, חילבה, מרווה וזעפרן.

צילום: שאטרסטוק
