מתכון למרק עוף קלאסי עם קרפלך

זה מרק העוף שלי שאני מכינה כל השנה. כשרוחי טובה עליי אני מכינה גם קרפלך, שבבית אני מכנה אותו ״כופתאות״. כך כולם זוללים אותן בחדווה תוך כדי קריאות: ״אמא אנחנו כל כך אוהבים כופתאות!״

מרק עוף קלאסי עם קרפלך. | אפרת ליכטנשטט

מרק עוף קלאסי עם קרפלך. | צילום: אפרת ליכטנשטט

תוכן השמע עדיין בהכנה...

מרכיבים (16־20 מנות)
למרק
3 כרעי עוף
3־4 ליטר מים
3 ענפי סלרי כולל העלים
1 שורש פטרוזיליה נקי
1 שורש סלרי נקי
3 עלי דפנה
8־10 יחידות פלפל אנגלי
3 גזרים מקולפים וחתוכים גס
2 בצלים מקולפים וחתוכים גס
2 תפוחי אדמה מקולפים וחתוכים גס (לא חובה – טעימים אך מעכירים את צלילות המים)
1 קישוא גדול מקולף וחתוך גס
1 בטטה מקולפת וחתוכה גס
200 גרם דלעת מקולפת וחתוכה גס
2־3 כפיות מלח
2 כפיות סוכר
½ כפית פלפל שחור
½ צרור פטרוזיליה

מרק עוף קלאסי עם קרפלך. | אפרת ליכטנשטט

מרק עוף קלאסי עם קרפלך. | צילום: אפרת ליכטנשטט

הטיפ של אמא שלי – כדי ששכבות הבצל לא יעופו בתוך המרק, כי הילדים לא אוהבים עלים לא מזוהים, אני חותכת את הבצל לרוחבו מלמעלה למטה, לא עד הסוף, וכך גם מימין לשמאל. כל נוזלי הבצל מתחברים למרק ואף חתיכה לא מתפזרת. הבצל יצא בשלמותו וניתן לאכילה כמו שאר הירקות

אופן ההכנה
1. בסיר גדול שמים את העוף וממלאים במים. מביאים לרתיחה ומסירים באמצעות כף את הקצף שנוצר.
2. מבשלים כעשר דקות ומסננים: מוציאים את העוף מהסיר, מעבירים את הנוזל הרותח בזהירות דרך מסננת ומחזירים את הנוזל ואת העוף לסיר (שלב זה אינו חובה אך הוא גורם למרק להיות יותר צלול).
3. מוסיפים את כל שאר המרכיבים מלבד הקישוא, הבטטה והדלעת. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים כשעה.
4. מוסיפים את הקישוא, הבטטה והדלעת ומבשלים שעה נוספת.
5. רבע שעה לפני סוף הבישול מוסיפים את צרור הפטרוזיליה קשור בחוט. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.

קרפלך

את המתכון לבצק למדתי ממיכל וקסמן, ואת המתכון למלית למדתי מלייזה פאנלים. השילוב המנצח הזה דורש לא מעט זמן, אבל שווה כל ביס. לא כדאי לוותר!

הכי מעניין

קרפלך. | אפרת ליכטנשטט

קרפלך. | צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים (כ־30 יחידות)
לבצק
2 כוסות (280 גרם) קמח
1 כפית מלח
1 כף שמן
½ כוס מים רותחים
¼ כוס מים רגילים

למילוי
2 כפות שמן
1 בצל קצוץ דק־דק
400 גרם פרגיות טחונות (או עוף רגיל)
½ כפית מלח
פלפל שחור
1 תפוח אדמה מבושל
חופן פטרוזיליה קצוץ דק
חופן שמיר קצוץ דק

אופן ההכנה
1. מתחילים עם המילוי: מטגנים את הבצל כרבע שעה עד שהוא מתחיל להשחים. מוסיפים את הפרגיות, מלח ופלפל ומטגנים כעשר דקות תוך ערבוב מתמיד עד שהן לגמרי מוכנות. מצננים מעט.
2. מועכים את תפוח האדמה לפירה ומערבבים לתוך תערובת הפרגיות, מוסיפים גם את הפטרוזיליה והשמיר ומערבבים. מצננים לחלוטין לפני שלב המילוי.
3. עוברים לבצק: שמים את כל חומרי הבצק בקערה גדולה ומערבבים בהתחלה בכף, ואחר כך לשים בידיים לכדור. מוסיפים כמה טיפות מים אם יש צורך.
4. מעבירים את הבצק לשקית ונותנים לו לנוח על משטח העבודה כשעה בזמן שהמילוי מצטנן.
5. הרכבה: מחלקים את הבצק ל־5־6 חלקים ובכל פעם מרדדים לעלה דק מאוד (אך לא דק מדי, כדי שלא ייקרע).
6. קורצים עיגולים בקוטר 8 ס״מ, בעזרת קורצן או כוס, ומניחים כפית של מילוי במרכז. מרטיבים את הקצה של העיגול במים, מקפלים לחצי וסוגרים בעזרת האצבעות על ידי צביטות קטנות. חוזרים על הפעולה עם כל הבצק.
7. כשהקרפלך מוכנים מעבירים חלק ממרק העוף לסיר קטן (עצלנים יכולים לבשל במי מלח בלבד), מבשלים אותם בקבוצות קטנות במשך 4־5 דקות, עד שהם צפים, ומוציאים מהמרק (אפשר לטעום כדי לוודא שזה מוכן). מוסיפים את הקרפלך למרק סמוך להגשה.

י"ז באלול ה׳תשפ"ה10.09.2025 | 13:51

עודכן ב