אוכל מנחם בלי רגשות אשם: המתכונים של חלי ממן

הצורך באוכל חם ומנחם בחורף נשען על מנגנון ביולוגי ופסיכולוגי שמושרש עמוק בגוף שלנו, אבל מעבר לזה אין כמו ניחוח של תבשיל חם ועשיר בטעמים – כדי להרגיש חמימות של בית

תבשיל אורז עם בשר | יח"צ חלי ממן

תבשיל אורז עם בשר | צילום: יח"צ חלי ממן

תוכן השמע עדיין בהכנה...

אנחנו מכירות את זה כבר: יום אחד אנחנו עוד לבושות בטי-שירט קצרה, ויום אחרי אנחנו כבר עוטפות את עצמנו במעיל פוך וחולמות על משהו חם, כבד וממלא. הסלט שהיה נפלא בקיץ פתאום נראה לנו כמו עונש, והמחשבה על ירקות קרים גורמת לנו להרגיש עוד יותר קפואות. מה שאנחנו באמת רוצות זה קערת מרק סמיך עם לחם טרי, תבשיל עם תפוחי אדמה ובשר שהתבשל שעות, פסטה עם רוטב עגבניות עשיר או כל דבר אחר שמבעבע, מהביל וגורם לבית להריח כמו מסעדת פועלים.

זה לא רק אנחנו וזה לא בגלל שאין לנו משמעת או כוח רצון. מסתבר כי הכמיהה לאוכל כבד ומנחם בחורף היא לא גחמה, אלא מנגנון ביולוגי ופסיכולוגי שמושרש עמוק בגוף שלנו ובהיסטוריה האבולוציונית שלנו.

אז למה זה קורה, ולמה זה בעצם לגיטימי לחלוטין?

הכי מעניין

1. הגוף שלנו צריך יותר אנרגיה כדי להתחמם - והתהליך הזה משפיע גם על המוח שמגביר את הכמיהה למזונות עתירי אנרגיה, במיוחד לפחמימות.

2. רמות סרוטונין נמוכות יותר בחורף - מה שמוביל לרעב מוגבר ולשובע מופחת אפילו אחרי הארוחות.

3. האינסטינקט האבולוציוני לאגור שומן - הוא מעין ביטוח נגד הכישלון במציאת מזון, שעבור בני האדם הקדמוניים היה סיוט בעיקר בחורף. זה היה אז, אבל גם כיום קיים בביולוגיה שלנו.

עוד כתבות בנושא

אז עכשיו, אחרי שהבנו למה אנחנו כמהות לאוכל כבד ומנחם בחורף ולמה זה בעצם טבעי ובריא להרגיש כך, הגיע הזמן לעבור לחלק הכי טוב: המתכונים. חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, הכינה לנו שלושה מהם, שיהפכו את החורף שלנו לחם, מלא וטעים הרבה יותר. הנה אנחנו מתחילות:

תבשיל במיה ובשר טחון / חלי ממן

תבשיל במיה ובשר טחון | יח"צ חלי ממן

תבשיל במיה ובשר טחון | צילום: יח"צ חלי ממן

מצרכים (ל-6-8 מנות)

300 גרם במיה קפואה של סנפרוסט

בצל קטן קצוץ

450 גרם בשר בקר רזה טחון

4 שיני שום פרוסות

עגבנייה טרייה חתוכה לקוביות

כף רסק עגבניות ללא תוספת סוכר

2 עלי דפנה

3 כפיות שמן זית

1/2 כפית פלפל אנגלי טחון

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1/2 כפית פפריקה אדומה מעושנת (אפשר גם רגילה)

מלח, לפי טעם

אופן ההכנה

  • מטגנים בסיר את הבצל עם שמן הזית עד להזהבה.
  • מוסיפים את העגבניות ואת השום ומבשלים למשך 5 דקות. מוסיפים את רסק העגבניות.
  • מוסיפים את הבמיה לסיר ומערבבים עם שאר הרכיבים.
  • מבשלים למשך 3 דקות. מוסיפים את הבשר עם התבלינים ומערבבים היטב (אפשר להוסיף מים לפי הצורך).
  • מבשלים על אש בינונית-חלשה למשך 20 דקות נוספות.

תבשיל אורז ובשר / חלי ממן

תבשיל אורז עם בשר | יח"צ חלי ממן

תבשיל אורז עם בשר | צילום: יח"צ חלי ממן

מצרכים (ל-4 מנות)

1/2 כוס אורז יבש

300 גרם בשר בקר טחון

300 גרם הודו אדום טחון

1 בצל בינוני קצוץ דק

כפית שמן זית

2 כפות שטוחות שקדים מולבנים פרוסים (30 גרם)

מלח, פלפל שחור גרוס

כפית קינמון (מומלץ)

5 כוסות מים רותחים

אופן ההכנה

  • בוררים היטב את האורז ושוטפים.
  • מטגנים בסיר את הבצל עם כפית שמן זית, עד שהוא מזהיב. מוסיפים את הבשרים הטחונים ומפוררים אותם תוך כדי טיגון, עד שהם משנים את צבעם.
  • מוסיפים את האורז ואת התבלינים ומערבבים היטב. מוסיפים מים רותחים, מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה.
  • לאחר הרתיחה מנמיכים את האש, ומבשלים על אש נמוכה כחצי שעה. לאחר כרבע שעה מערבבים את התבשיל, ומתקנים תיבול לפי הצורך.
  • לאחר הבישול משאירים מכוסה ל-10 דקות לפחות.
  • מעבירים לצלחת הגשה ומפזרים למעלה את השקדים המולבנים.

תבשיל עדשים ובורגול / חלי ממן

תבשיל עדשים ובורגול | יח"צ חלי ממן

תבשיל עדשים ובורגול | צילום: יח"צ חלי ממן

מצרכים (ל-6-8 מנות)

1/3 כוס בורגול עבה

בצל בגודל קטן, קצוץ דק

קישוא בגודל בינוני, חתוך לקוביות קטנות

גמבה בגודל קטן, חתוכה לקוביות קטנות

כפית שמן זית

כוס עדשים ירוקות

מלח, פלפל, כמון

2 כוסות מים רותחים

אופן הכנה

  • בוררים את העדשים ושוטפים היטב, משרים במים לפחות 3 שעות.
  • מטגנים את הבצל בשמן עד להזהבה, מוסיפים את שאר הרכיבים מלבד המלח.
  • מוסיפים 2 כוסות מים רותחים ומביאים לרתיחה. 
  • מנמיכים את האש, ומבשלים עם מכסה סגור 20 דקות.
  • מוסיפים את המלח ומערבבים בעדינות (אם לא כל המים נספגו - מבשלים עוד 5 דקות).
  • מכבים את האש, ומשאירים את הסיר סגור ל-10 דקות לפחות.

עוד כתבות בנושא

עוד כתבות בנושא