לא אוהבות גבינות? חבל. הפסדתן פעמיים. בפעם הראשונה בגלל שאין כמו גבינות טריות מהמשק – שמוסיפות טעם ועומק לכל פרוסת לחם או סלט. והסיבה השנייה שבגללה שווה לאהוב גבינות (ואף פעם לא מאוחר מדי) היא שמתברר שלגבינות ישנה השפעה חיובית במניעת או עיכוב מחלת הדמנציה.
בעוד אנחנו מנסות לשרוד את יום הדיאטה הבא, המדע היפני מגיע ומוכיח, שדווקא המנהג הקטן של פרוסת גבינה אחת בשבוע יכול להעניק לכן בונוס קוגניטיבי. כן, קראתן נכון. הגבינה הזו שאנחנו אוכלות בלי מחשבה שנייה, עשויה לעזור למוח שלנו להישאר חד וצלול לאורך השנים. ואם זו לא סיבה טובה לפרוס עוד נתח של קשקבל, אנחנו לא יודעות מה כן.

פלטת גבינות | צילום: שאטרסטוק
המחקר, שנערך בהובלת חוקרים יפנים עקב אחרי כ-8,000 מבוגרים יפנים מעל גיל 65 למשך שלוש שנים, בדק את הקשר בין צריכת גבינה להתפתחות דמנציה. התוצאות היו מפתיעות. מבוגרים שאכלו גבינה לפחות פעם בשבוע היו בסיכון נמוך יותר ב-21-24% לפתח את המחלה, בהשוואה לאלה שלא אכלו גבינה בכלל.
הכי מעניין
אז מה יש בגבינה שעושה את הקסם הזה?
החוקרים מציינים כמה מנגנונים אפשריים. ראשית, גבינה מכילה חלבונים וחומצות אמינו חיוניות שתומכות בתחזוקת תאי העצב ומגינות על המוח מנזק. שנית, היא עשירה בוויטמינים מסיסים בשומן, כמו ויטמיןK2 , שממלא תפקיד בבריאות כלי הדם ובאיזון הסידן. ויטמין K2 עוזר לשמור על רמת סידן יציבה בדם, מה שחיוני לבריאות כלי הדם ולמניעת הסתיידות עורקים, שהיא גורם סיכון לדמנציה. שלישית, גבינה היא מוצר מותסס, ויש ראיות שמוצרי חלב מותססים יכולים להשפיע על דלקת ועל ציר המעי מוח, שיש להם כנראה תפקיד בדעיכה קוגניטיבית ובמצבים כמו דמנציה. מוצרי חלב מותססים קשורים גם לסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם ומחלות מטבוליות, ששניהם גורמי סיכון ידועים לדמנציה.
דווקא קממבר

מאפה פילו עם קממבר. | צילום: אפרת ליכטנשטט
זה לא המחקר היחיד שמצביע על הקשר בין גבינה לבריאות קוגניטיבית. מחקר יפני נוסף שפורסם באוגוסט 2024 בדק 1,035 נשים מבוגרות, ומצא שהציון בבדיקה הקוגניטיבית הסטנדרטית היה גבוה משמעותית בקרב נשים שאכלו גבינה. בנוסף, נשים שאכלו דווקא גבינת קממבר, היו עם ציון גבוה עוד יותר, כי היא, ספציפית, קשורה לבריאות קוגניטיבית טובה יותר, אבל לא ברור אם זה בגלל מרכיב ספציפי בקממבר או פשוט בגלל שמי שאוכלת קממבר נוטה לאורח חיים בריא יותר.
עוד כתבות בנושא
חשוב להדגיש שהמחקר מנובמבר האחרון היה תצפיתי, כלומר, הוא מראה קשר אבל לא יכול להוכיח סיבה ותוצאה. יכול להיות שאנשים שאוכלים גבינה באופן קבוע גם שומרים על אורח חיים בריא יותר באופן כללי, עושים יותר פעילות גופנית, חברתיים יותר, ויש להם גישה טובה יותר לשירותי בריאות. יכול גם להיות שיש גורמים גנטיים או סוגים שונים של גבינה שמשפיעים על התוצאה. החוקרים מציינים שצריך מחקרים נוספים כדי להבהיר את רמות הצריכה האופטימליות, להעריך קשרי מינון תגובה באוכלוסיות ובאזורים שונים, ולבחון את ההשפעה לפי סוגי דמנציה שונים. ניסויים תזונתיים עתידיים יכולים להבהיר איך חומרי התזונה הספציפיים או התרכובות הקשורות לתסיסה בגבינה תורמים למנגנונים נוירופרוטקטיביים.
האם זה אומר שאנחנו צריכות לאכול גבינה כל יום? לא בהכרח. המחקר מצא שמספיק לאכול גבינה פעם אחת בשבוע כדי לראות את ההשפעה החיובית. האיזון הוא המפתח. גבינה היא מזון עשיר בשומן ובקלוריות, ולכן חשוב לשלב אותה במסגרת תזונה מאוזנת ולא להגזים. אז בפעם הבאה כשאתן חותכות פרוסת גבינה, תוכלו לעשות את זה בלי רגשות אשם. המוח שלכן אולי יודה לכן על זה בעוד כמה שנים.
עוד כתבות בנושא
עוד כתבות בנושא
עוד כתבות בנושא




