דובי זכאי

חיים של אחרים

25/03/10   |   1 תגובות
מתוך קטגוריות:   טבע

בסוואנה המתפתחת של אגמון החולה מתגלים מדי יום חידושים,. כדי לראות הטבע בפעולה צריך להשכים ולצאת עם אור ראשון לשטח, אז מגלים שאתם ממש בסרט טבע, רק שב"סרט" הזה אתם לא יודעים את הסוף    

   

זריחה באגמון החולה

בשעה הבוקר המוקדמות, (חמש וחצי), ערפילים דמויי צמר גפן רך משייטים על המרחבים סביב אגמון החולה. במזרח, מעל הרי גולן, מצטיירת הילה לוהטת של השמש העולה. בשעות התפר, בין הלילה והיום העולה החיות הלילה עדין לא חזרו למקומם הנסתר, העופות של הבוקר מתחילות להתעורר. בשעה מוקדמת זו יוצא אלי גלילי, רכוב על הטרקטור לפזר את אוכל לעופות הנודדים שפוקדים את אגמון החולה. השנה, מסביר אלי, החורף הגשום העלה את פני מפלס האגם, עומק המים לא מאפשר לעגורים לערוך את חניית הלילה המסורתית בלב האגמון, מדי ערב הם יוצאים בהמולה רבה אל חורשת האיקליפטוסים הסמוכה ללינת לילה על ענפי העצים. בעוד זמן המפלס ירד והעגורים יחזרו לשינה המסורתית בלב האגם. בבוקר מתחילות להדהד בעמק הקריאות, משק כנפיהם עולה באוויר ולאט לאט מתקבצות העופות במרחבי הסוואנה של עמק החולה. כ-1000, עגורים ממלא את השטח, (שנקרא הבר, מקום כינוס ללגימה אחרונה לפני השינה) סמוך לאגם. הגשמים הותירו כמה שלוליות ענק שמסרבות להתייבש והעגורים מוצאים את מזונם שם עד שאלי גלילי יעבור עם הטרקטור ויפזר עבורם אוכל. הכמות הקטנה של העגורים מאפשר תצפית על מגוון רחב של עופות.  

 

שעות הבוקר המוקדמות הן שעות החסד היפות ביותר באגמון, החיים מתעוררים לספארי של בוקר לפני שהשמש עולה ולפני שמגיע הקהל. נץ נדיר נראה מרחוק מנתר, על האדמה ובוחן במבטו החד את הסביבה, אם יש לו את הטרף הראשון לבוקר? כפן לבן וחבריו מסובבים בשלולית הענקית ליד האגם מעבירים דרך המקור את מי השלולית לחפש את הסרטים והדגיגים הקטנים. טרטור הטרקטור של אלי מקבץ את העגורים והם משמיעים קולות גרוניים לקדם את הארוחה המגיעה. הרעש של הטרקטור מתקשר להם עם אוכל, הן לא מוטרדות ממנו כשהוא חודר לתחומן, העופות הענקיים ניצבים שלווים וכמעט ולא זזים שהוא עובר.

אלי גלילי. משונא לאוהב, בכל יום מגלה משהו חדש באגמון

אלי גלילי, חבר קיבוץ איילת השחר עבר מהפך בחייו. כחקלאי עיבד את שדות הקיבוץ משך שנים רבות ולמד את הנזק שלהקת עגורים פושטת על השדות. כחקלאי שחס על גידוליו נלחם בעגורים בעזרת יריות והפחדות כדי להעיף אותם מהשדות. אפשר לומר, בעדינות, שלא שררו יחסי חיבה בינו לבין העופות הגדולים. כנציג של החקלאים הוא נלחם בתופעה והבין שאלה, העגורים, כמו הארבה, יחסלו את הגידולים ממש לאחר הזריעה. אבל, החיים מלמדים להכיר שכנים, לראות את היתרונות שלהם שלעיתים עולים על החסרונות. אלי הבין שכאן יש משהו מיוחד, תופעה כמעט ולא קיימת בעולם. לאט לאט גברו זרמי המבקרים הרבים לאגמון החולה, המקום מוסד וסודר ואלי ראה שלמרות הנזק יכולה להיות פרנסה בתיירות מהעופות המוזרים.

 

כספים רבים השקיעו באגמון החולה, המקום היפה סודר והוכן לקליטת המטיילים הרבים, מנהל האתר קובי סמרנו והצוות המסור של העובדים פיתחו את המקום לאתר ברמה בינלאומית, ולמרות שהאתר עובד יפה, הגיעו להסכמים עם חקלאי האיזור, ניתן תקציב להאכלה (אמנם לא מספיק) ועדין מספר לי קובי סמרנו מנהל האתר שבכל פעם, כמעט בכל יום מגלים משהו חדש שמרגש את עובדי המקום.     

 


בשבועיים האחרונים, בשעות הבוקר המוקדמות הצטרף למראות המיוחדים משהו שמזכיר סרט טבע משובח. רביעית, (לעיתים חמישה), תנים עזי מבט מגיעים כדי לזנב בעגורים וללכוד את האחרונים. הסיפור שלצערי לא ראיתי, רק שמעתי, התנים פורצים כקבוצה אל העגורים, אלה יוצרים שביל ונמלטים לשני הצדדים, התנים כאילו רודפים אחרי קבוצה בצד אחד, ואז, באחת משנים כיוון ותוקפים בקבוצה השניה שכבר עומדת רגועה. עתה, שאנו יושבים רועדים מקור בעגלה, אלי מפנה את מבטנו אל המרחבים, שם מתגלים ארבעה תנים מתקדמים אל העגורים, לא רק אלי הרגיש בהם גם העופות הרגישו וכולם הפנו את פניהם אל התנים המתקרבים, הטרקטור דומם, ואנו הפוכים להיות ניצבי מלח דוממים במציאות שמזכירה סרט טבע.

התן. עז מבט ולעיתים התקיפה שלו לא צפוייה

לפני המפגש בין התנים והעגורים מילה אחת על מה קורה מסביב. במזרח מצטייר פס אור חזק של השמש העולה, הרי גולן הופכים לצל שחור, מאיים ושטוח. העננים נראים כמו נסוגים ומובסים לקראת השמש העולה, כנראה ענין של כבוד בין גרמי השמיים. עתה החושך נסוג, רואים בירור איך האור מניס את השחור. גם העופות הגדולים ערניים לחלוטין, צועקים אחד לשני בקריאות רמות כדי לאתר את בן הזוג האובד. ובתוך כל המולת הבוקר, בעגלה ענקית שלושה אנשים, (ספק מופרעים), יושבים ומביטים אל העופות שסובבים אותם. השלושה אלה שני צפרים ותיקים, שמשך השנים גילו את הגן הנסתר, סבלנות ופיתחו אותו לרמה גבוהה שאין לה גבולות, המתנה לצילום או למראה המיוחד, הם כבר יודעים מה זה לשבת במשך שעות במסתור עלוב מבלי יכולת לצאת לשירותים, ישוב קפוא במקומך מבלי להזיז איבר, כדי שהעופות ילמדו להכיר את הצפרים כחלק בלתי נפרד מהטבע. הפעם גם אני הצטרפתי לשני הצפרים הוותיקים, שהגן, חוסר סבלנות, נמצא אצלי ברמה גבוהה, לעומת שני הצפרים יוסי אשבול ועמיר בלבן שמקצועיות רבה בת שנים מלווה אותם. שניהם גם מצויידים בעזרי צילום רבים, ויודעים מהי סבלנות וכמה היא משתלמת.    

 


עגלת המסתור. קרוב קרוב ממש בין העגורים

אלי גלילי, עבר לפני כמה שנים לצד של העופות, עתה הוא מנהל את סיור התצפית בעגלות המסתור, אלי גם אחראי על האכלת העופות וכך הוא וצוותו מגיעים מוקדם בבוקר כדי לפזר אוכל לעופות. את החושים והרגישות מגלים כנראה עם הניסיון, שיצאנו לשטח קפואים ומכווצים מקור הבוקר, וטפטוף הגשם, אלי ידע בדיוק לאן לקחת אותנו. ב"סוואנת החולה" הענקית נראו העופות שהם מגלים התרגשות לקראת בוא הטרקטור ולא נראה אפילו תן אחד. אבל אלי שפיתח כבר סבלנות של צפרים וותיקים כיבה את המנוע ועצר בתוך חבורת העגורים, השיחה בינינו התנהלה בהנפת ידיים ולחישות, העגורים, מסתבר, רגישים לכל צליל שאינו מוכר וגם לדבר שמפחיד אותם מאוד, הבזקי פלש המצלמות. 

 


הזאבים. כאילו שבו הביתה וכל מה שב"סוואנה" ארוחה שממתינה להם

כאמור, התנים הגיעו חבורה של ארבעה, יפים להפליא ועזי מבט, ניכר בהם שהם לא בדיוק רעבים, גם העגורים כנראה חשים בנינוחות שלהם אבל הם מצאו עניין רב בעגלה, לכן הם סובבו אותה בשקדנות כאילו ממתינים לנפילת חומות יריחו. רחרחו את העגלה ויכולנו לראות את הברק בעיניהם, כעבור זמן שעממנו אותם, אפשרו לנו בנדיבות לא אופיינית להכין להם "בוק" עם פוזות נאות ולרגע חשבתי שהם יבקשו לראות את התמונות. שהשמש כבר הרימה את גופה העגול מעל הרי הגולן, דחפה בעדינות את העננים האור החזק קירב את התנים שגוש אחד עזבו את ה"במה" לטובת העגורים ושאר הציפורים, לרגע עוד טבלו את רגליהם בשלוליות הגדולות ואחר נעלמו בסבך הקנים. כנראה שאת ארוחת הבוקר הם כבר עשו.  

החסידות. בהתאמת תסרוקות מול המראה

רגע לפני שנפרדנו מהאגמון של הבוקר גילנו עוד תופעה, הפעם קשורה לחסידות, גם החסידות העייפות מהאגדות על מסעות להבאת הילדים עטופים בחיתול למשפחות, הן כנראה באות לנוח כאן אחרי שהנפיקו ילדים להורים מאושרים (שלא רוצים לספר לילדים את האמת איך מגיעים ילדים לעולם), החסידות גילו את השלולית ובתוכה הם גילו את המראה. וכך כמה חסידות ניצבו בתוך השלולית סוקרת את השתקפותן  במים, תמונה סוראליסטית של מכון יופי חסידות שמצחצחות את הנוצות שלהן ומסרקות את נוצותיהן.   

 

כדאי להצטרף לסיור הבוקר באגמון החולה בעגלת המסתור, זו חוויה מיוחדת שמחייבת קימה מוקדמת אך שווה כל דקה. באגמון החולה.04-6817137. (הסיור כרוך בתשלום).


העגורות. גם הן מקפידות להביט במראת השלולית

  • תגובות אחרונות