מומחים מסבירים: מתי שמן זית באמת בריא - ומתי לא

שמן זית הוא חלק בלתי נפרד מהמטבח הישראלי ומהתזונה הים תיכונית, אולם רובנו לא יודעים איך להשתמש בו נכון. מה חשוב לדעת על שמן הזית, כמה מומלץ לצרוך ממנו ביום, מתי כדאי להימנע ממנו וגם טיפ קטן לחג

תוכן השמע עדיין בהכנה...

שמן זית. | שאטרסטוק

שמן זית. | צילום: שאטרסטוק

שמן זית הוא אחד המזונות העתיקים והאהובים המאפיינים את התזונה הים תיכונית ונחשב לשמן בריא יותר. הוא מופק בהליך של עיבוד וכתישת זיתים ולאחר מכן הפרדתו באופן מכני וללא שימוש בחומרים כימיים. איכות שמן הזית נקבעת, בין היתר, על פי רמת החומציות, הטריות, זן הזיתים ותהליך ההפקה.

יתרונות תזונתיים במידה הנכונה

שמן זית איכותי נחשב למקור עשיר בנוגדי חמצון ובראשם הפוליפנולים, אשר מסייעים בהפחתת דלקות בגוף ובשמירה על בריאות הלב וכלי הדם. שמן הזית מכיל בעיקר חומצות שומן חד בלתי רוויות אשר נחשבות כמיטיבות לבריאות ומסייעות באיזון רמות הכולסטרול בדם. יחד עם זאת, חשוב לזכור שבכף שמן זית יש כ-90 קלוריות, ולכן גם מזון בריא שכזה מומלץ לצרוך במינון מתאים של 1-2 כפות ליום כחלק מתזונה מאוזנת. בבישול ביתי ניתן להשתמש בו לטיגון קל, לאפייה ולתיבול של סלטים ומנות קרות.

הישראלים צורכים יותר ויותר שמן זית. אילוסטרציה. | שאטרסטוק

הישראלים צורכים יותר ויותר שמן זית. אילוסטרציה. | צילום: שאטרסטוק

מתי לא כדאי להשתמש בשמן זית?

בטיגון עמוק. חומצות השומן נחשפות לחום גבוה לזמן ממושך דבר הגורם לשמן הזית לאבד מיתרונותיו. הסיבה לכך היא שלשמן הזית (בהשוואה לשמן קנולה, למשל) יש נקודת עשן נמוכה יחסית, לכן הוא מתחיל להישרף ולהתפרק מהר יותר. כתוצאה מתהליך שריפת השמן, נוצרים חומרים לא רצויים, טעמו של השמן נפגם וחלה ירידה באיכותו, ולכן מומלץ להימנע מטיגון עמוק עם שמן זית ולהעדיף להשתמש בו בבישול קל, אפייה או כתיבול, ואת הטיגון לבצע עם שמנים עמידים יותר לחום.

הכי מעניין

שימוש חכם בשימוש בספריי שמן זית

בשנים האחרונות ניתן לרכוש תרסיס שמן זית המאפשר שליטה טובה יותר בכמות השמן ובכך להפחית קלוריות מבלי לוותר על הטעם. ריסוס עדין של שמן מספק שכבה דקה על מחבת או תבנית במקום מזיגה באמצעות כף שמכילה כמות גדולה משמעותית יותר של שמן. אם בחרתם להשתמש בתרסיס, כדאי לוודא שמדובר בשמן זית איכותי ללא תוספים או חומרים אחרים.

מסיק זיתים. | נאסר אישטח, פלאש 90

מסיק זיתים. | צילום: נאסר אישטח, פלאש 90

הסימנים לשמן זית איכותי

בעת קניית שמן זית בישראל חשוב להיעזר בתו איכות רשמי, כמו למשל תו האיכות של ענף הזית במועצת הצמחים. תו איכות זה מוענק לשמנים המופקים מזיתים שמקורם מישראל העומדים בבדיקות ובקרות קפדניות כגון בדיקת חומציות, בקרת מעבדה לזיהוי זיופים וערבובים, ביקורות על תהליך הייצור ועוד. התו מבטיח שהשמן טרי, איכותי ואינו תערובת שמנים אסורה. לצרכנים, תו האיכות הוא סימן לבחירה נכונה ובטוחה.

טיפ לחג החנוכה

בחג החנוכה שבו השמן ממלא תפקיד מרכזי במנות מטוגנות וטעימות, כדאי לבחור בשמן התואם את סוג הבישול. במקום טיגון עמוק בשמן זית, ניתן להשתמש בשמן זה להכנת לביבות אפויות, ירקות צלויים או פוקאצ'ות עם שמן זית ושום. כך תוכלו לשמור על אווירת החג, הטעם הייחודי וגם על הבריאות.

עוד כתבות בנושא

עוד כתבות בנושא