אם יש אזור אחד בארץ שאף פעם לא יכול להימאס עלינו זה הצפון: מחוף הכרמל דרך הגליל והגולן – אין על הנופים המתחלפים, הבריכות הנסתרות והציפורים הנודדות. משום מה יש איזו קונספציה אצל ישראלים שבחורף נוסעים למדבר ובקיץ לגליל ולגולן, אבל הסתיו והחורף אלו העונות הכי יפות בצפון: נחלים שוצפים, שבילים ירוקים שמסתתרים בין הרים וגבעות, שדות פתוחים, פריחות ושקיעות מרהיבות.
מעבר לנופים עוצרי נשימה ובין מסלול למסלול, תמיד צריך גם איזו ארוחה מפנקת או ללגום יין משובח באיזה יקב מקומי - וגם את אלו הצפון מספק בשפע. מכפר תבור ועד מטולה, מראש פינה ועד חוף אכזיב, יש לא מעט מסעדות שיודעות איך לפנק אותנו כמו שצריך. בין אם אנחנו בעניין של דגים טריים מול נוף הרים, או מסעדה דרוזית כשרה עם ראשונות שאי אפשר להפסיק לנשנש אותן, או ביסטרו גלילי שמכין את הפסטה שלו במקום. הכנו רשימה של 12 מסעדות כשרות בצפון הארץ ששוות עצירה. לא מבטיחות שתזכרו את המפל שראיתן, אבל את הקרם ברולה? תזכרו ועוד איך, גם בדרך חזרה הביתה.

נור בג'וליס | צילום: אפיק גבאי

שנת פתיחה: 2022
המסעדה מציעה חוויה קולינרית דרוזית מסורתית, ומספרת את הסיפור מעורר ההשראה של הבעלים של המקום, בסמה הנו, אלמנת צה"ל וקונדיטורית בהכשרתה. היא נפתחה לראשונה בשנת 2015 כבית קפה וקונדיטוריה ששירת את צעירי ותושבי הכפר. לאחר כמה שנים החליטה בסמה לשדרג את המקום ולהפכו למסעדה דרוזית אותנטית, שתציע ממיטב תבשיליה המסורתיים של העדה עם כשרות, ובכך לתת מענה לצרכים הקולינריים של כולם.
מן התפריט: סלט טבולה אסלי (פטרוזיליה קצוצה, נענע, בצל, מלפפון, עגבנייה, בורגול דק, שמן זית לימון, 45 שקל); מנסף טלה בשר טלה (על אורז שבושל בציר טלה, בהרט, שקדים וצנוברים, 140 שקל); סטייק פרגית (פרגית גלילית במרינדה של עשבי תיבול, 78 שקל).
כתובת: כפר ג'וליס

אנטולי מיכאלו | צילום: שפי

שנת פתיחה: 2014
הקונספט של שפי, כפי שמעיד עליה הבעלים שמואל שאלתיאל הלוי, על פי עידן הסלאש, הוא גם וגם. גם מסעדה עם נוף מדהים ליום התיכון, המתבססת על תפריט בשרים מההיצע המקומי, וגם מרכז מבקרים המשלב פאב ומבשלת בירה, מזקקת אלכוהול ויין מהכרם המשפחתי. המקום שאומר שבלב שלו נמצאים החברים והמשפחה מנסה (ומצליח) לספק אווירה חמה, אוכל, בירה, יין ואלכוהול מתוצרת עצמית - הכול בכפיפה אחת.
מן התפריט: ברוסקטה עם שווארמת הבית מוגשת לצד טחינה ועמבה (58 שקל); אנטריקוט אמריקאי נברסקה (סטייק בקר אמריקאי רך ועסיסי מוגש עם שום קונפי, עגבניה ובצל צרובים בטאבון, כ- 400 גר', 245 שקל); נקניקיות צ׳וריסוס אסאדו (3 יח' בעבודת יד לצד חרדל דיז'ון, צ'ימיצ'ורי וקולסלאו כ-300 גרם, 92 שקל).
כתובת: שהם 36, מנות, גליל מערבי.

אומה | צילום: מתן אביב

שנת פתיחה: 2016
היא ממוקמת במבנה לשימור בן כמעט 150 שנים, "אורוות הברון", שבמרכז זכרון יעקב, עם אווירה המשלבת בין קסם של מבנה עתיק לאנרגיה צעירה ותוססת - שמתאימה למפגש על הבר, לארוחה משפחתית או לבילוי ערב קולינרי עם חברים בניחוח אסיאתי בליווי קוקטיילים משובחים.
מן התפריט: פלטת טעימות (5 ביסים מהשווקים של אוסאקה, 92 שקל); באן פטריות (פורטובלו בציפוי פריך, חסה, בצל סגול ואיולי עשבי תיבול, 56 שקל); גיוזה עוף ולמון גראס (4 יח', מוגש עם חסה, בוטנים ורוטב פונזו, 52 שקל); קרפצי'ו סלמון (סלמון פרוס דק, צנונית, מיקרו בזיל, בצל סגול, עגבניות שרי, סויה קוג'י ואיולי יוזו, 66 שקל).
כתובת: שדרות הנדיב 29, זכרון יעקב.

קינג קונג | צילום: נועם פריסמן

שנת פתיחה: 2024
התפריט משלב בין מסורות אסייתיות עשירות לפרשנות מודרנית עם טוויסט יצירתי, שמשדרג כל מנה. גם בזכות הקפדה על חומרי גלם איכותיים, תיבול מדויק וטכניקות בישול מסורתיות המשתלבות עם חדשנות, כדי לייחד ולהעניק לכל ביס עומק, עניין והפתעה. העיצוב הנקי והעדכני של המקום מחדד את חוויית הבילוי שמציעה המסעדה: שילוב של אווירה תוססת, סטייל חסר פשרות ומנות בהשראת התרבות האסייתית והרחובות השוקקים של טוקיו.
מן התפריט: סלט ביף קראנץ' (סלט אטריות שעועית ורצועות בקר קריספיות, לימון קצוץ, גזר, מלפפון, בצל, נבטים, צ'ילי וכוסברה, ברוטב סויה-תפוז מתקתק, 59 שקל); טטאקי טונה (טונה טטאקי על מצע עגבניות מבושלות ברוטב סויה - קרמל ושמן זית, מיקרו כוסברה, בצל סגול וצ'ילי אדום, 69 שקל); סלמון ג'וג'וסון (פילה סלמון בגלייז קוריאני, מוגש עם קרם בצל, בוקצ'וי ושעועית ירוקה תוספת לבחירה - אורז מאודה/פרייד רייס, 96 שקל).
כתובת: שד' הגעתון 31, נהריה

פורט לוקאל ביסטרו | צילום: עוז אוחיון

שנת פתיחה: 2003. כשרה החל מ-2021.
מסעדת הדגים החלבית הזו משלבת בין נוף המשקיף על חוף הים של נמל קיסריה העתיק ותפריט אוכל מגוון באווירה קסומה וייחודית, מעשה ידיו של השף נתי אבגי. אפשר ליהנות מארוחות בוקר מיוחדות, ראשונות קלילות, סלטים, ירקות עונתיים ומנות מסקרנות מהמטבח האיטלקי. גולת הכותרת של המקום - דגים טריים שנצלו על גחלים בתנור ג'וספר הנבנה במיוחד לצליית דגים, שנמשים באותו בוקר מן הים, ישר לצלחת שלכם.
מן התפריט: פלפל שושקה שרוף באש (גבינת המאירי טפנד זיתים, אורגנו טרי, פלפל חריף, 36 שקל); פפרדלה (ראגו פטריות פסטה רחבה עם תבשיל עסוק של פטריות פורטבלו ושמפניון, ברוטב שמנת,חמאה, יין לבן, 78 שקל); לברק שלם בג'וספר (קרם תפוחי אדמה וסלט ירוק, 158 שקל).
כתובת: הגן הלאומי, נמל קיסריה

הבוקרים | צילום: יולי לוביש

שנת פתיחה: 1989
בין הנופים הירוקים של הצפון, מחכה לכם מסעדת הבוקרים, המתבססת על תפריט עשיר: ירקות טריים ומנות פתיחה שמחבקות את השפע המקומי, מנות ראשונות שנחתכות ומוגשות במקום, עם דגש על טריות ואיכות, ואיך לא - נתחי בשר מובחרים מעדרי הבקר של צפון רמת הגולן, שנצלים על הגריל ומגיעים לשולחן בדיוק במידת העשייה שאתם אוהבים. לצד המנות מוגשים כמובן בירות ויינות מקומיים המיוצרים ביקבים ובמבשלות בגולן.
מן התפריט: אנטריקוט (נתח מיושן ועסיסי, עשוי כמו שצריך, מוגש עם תוספות לבחירה, 300 גרם, 189 שקל); רוסט דלעת (דלעת צלויה, סקורדליה שום ושקדים, רכז רימונים, סילאן, אגוזי לוז קלויים, 46 שקל); אסאדו פמפקין (שפונדרה מפורקת על מצע דלעת צלויה, צ'יפס סלק פריך, סירופ מייפל טבעי, 68 שקל).
כתובת: קיבוץ מרום הגולן, רמת הגולן

ליווא | צילום: מחמוד מלחם

שנת פתיחה: 2024
היא ממוקמת על הגג של מלון הבוטיק "עכותיקה", מול חומות העיר העתיקה והים התכול. שמה נגזר ממילת הסלנג העכואית, שפירושה זריקת רשת הדייגים למים. מסעדת דגים, כבר אמרנו. התפריט שלה מבוסס על השלל היומי של הדייג, עם שילוב של חומרי גלם איכותיים מאזור הצפון ומנות דגל מהמטבח הערבי, שעברו אינטרפרטציה עכשווית הן מבחינה קולינרית והן מבחינת האווירה הים תיכונית המקומית.
מן התפריט: קובה דגים (גרסה ימית למאכל המסורתי, המשלבת בין בורגול לדגי ים טריים); דג נא ביוגורט עיזים (נתחי דג נאים המוגשים עם יוגורט עיזים, שמן זית, מיץ עגבניות, בהרט, צנוברים ולימון סחוט); טאבולה דגים לבנים (סלט טאבולה רענן עם נתחי דג לבן, המעניק חמצמצות מרעננת); חריימה לוקוס (תבשיל דג לוקוס עשיר בטעמים, המוגש ברוטב עגבניות פיקנטי).
כתובת: ההגנה 10, עכו

פטי פטי | צילום: ליטל חגי

שנת פתיחה: 2025 (לפני כארבעה חודשים)
"אומה" המסעדה הקודמת של אריק חגי, הבעלים, נסגרה למגינת ליבו בעקבות המלחמה בצפון. כשנאלץ לעקור מהצפון קיפל חגי את חייו בארץ והחליט להעביר שנה שלמה בתאילנד. כשחזר הקים את PETI PETI, עם תפריט המושתת של מנות אסייתיות, כולל מטבח פתוח של אוכל רחוב תאילנדי עם דגש על מגוון של מנות סושי - בעיקר אלו שאפיינו את "אומה", מסעדה אהובה על רבים עם דגה טרייה המגיעה למסעדה על בסיס יום-יומי.
מן התפריט: פופיה (2 יח' של אגרול צמחוני, עבודת יד. כרוב, גזר, סלרי, אטריות שעועית, 37 שקל); נודלס סצ׳ואן (אטריות ביצים עם בקר, באקצ׳וי, ברוקולי, בצל ירוק, שעועית ירוקה ובזיליקום ברוטב סצ׳ואן, 68 שקל); פאד תאי (בקר/ עוף/ טופו ואטריות אורז מוקפצים עם ביצה טרופה ובצל ירוק מוגש עם כרוב, נבטים ובוטנים, 65 שקל).
כתובת: תחנת דלק סונול, שדה אליעזר, גליל עליון

גסטה | צילום: דרור גיל

שנת פתיחה: 2022
המסעדה בבעלות גל קריאף, יליד צפת, מסעדן מזה 25 שנה, שהחליט לפני כשלוש שנים לחזור לשורשים, קרי להקים מסעדה בצפון הארץ. הפסטה נעשית בעבודת יד, את בצק הפיצה מתפיחים במשך 48-72 שעות ואופים בתנור פיצה איטלקי המיוחד לפיצות.
מן התפריט: טרטר דג ים (בצל, צ'ילי, קוביות בטטה, פטרוזיליה, על סלסת עגבניות ושמן פפריקה עדינה, 58 שקל); סיגר גבינות (ממולא בגבינות איטלקיות, על קרם חמאת עגבניות וקרם גבינת עיזים, 49 שקל), ניוקי ערמונים (מיקס פיטריות, קרם ושברי ערמונים, חמאה ופרמז'ן, 74 שקל); לברק שלם בטאבון (מוגש עם ירקות חרוכים בטאבון, 136 שקל).
כתובת: גיא אוני 1, ראש פינה

רפאלו | צילום: אסף קרלה

שנת פתיחה: 1993
ברפאלו מכינים את כל הפסטות במקום בעבודת יד קפדנית, בחדר פסטה פתוח שנמצא בכניסה למסעדה. במקום מכינים גם את הבצק לפיצות ולפוקצ'ות, את כל הרטבים, גם את הקינוחים ואפילו את הגלידה. יש לה אופציות רחבות לישיבה - החל מחללים במסעדה, דרך המרפסת וכלה בחדר הפרטי המיועד לאירועים קטנים.
מן התפריט: ארנצי'ני סלמון (קרם פרש, גרידת לימון, עירית ופרמז'ן, 41 שקל); ניוקי בושה ברולה (ניוקי סלק ברוטב שמנת תרד וערמונים, גבינת בושה מקורמלת ואגוז מוסקט, 65 שקל); קרבונרה של ים (פסטה לינגוויני, דג ים מעושן קלות בטימין ומרווה, ברוטב שמנת, ציר דגים וזעפרן, שום קונפי, פלפל שחור גרוס, חלמון ביצה וגילופי פרמזן, 103 שקל); לברק וריזוטו תרד (פילה לברק צרוב בחמאת זעפרן וציר דגים, יין לבן, ריזוטו תרד וגילופי פרמז׳ן 134 שקל).
כתובת: דרך עכו 192, קניון קריון, קריית ביאליק

רותס | צילום: עוז חיון

שנת פתיחה: 2018
המסעדה ממוקמת במבנה עתיק בן מאות שנים ומשמרת את המסורת הקולינרית-לבנטינית. בכל המנות בתפריט נעשה שימוש בחומרי גלם מקומיים ועבודת יד תוך נאמנות למתכונים אותנטיים עם טוויסטים עכשוויים ובגרסתם הכשרה. התפריט עובר התאמות ושינויים מידי עונה, בכדי לשמר את סטנדרט השימוש בחומרי הגלם העונתיים והטריים ביותר. "המטבח הלבנטיני נחשב די עני, וברובו מתבסס על חומרי גלם עונתיים. הפיכתם למנות חגיגיות, שמחות ומזינות, מותנית בהשקעה יסודית ובטיפול רגיש בהם", מסביר השף דראל בן נבט.
מן התפריט: סיגר טבעוני (פריך, במילוי גבינה מלוחה וזיתי קלמטה, יוגורט ודואה, 52 שקל); קרפצ׳יו עגל (פילה עגל פרוס דק, חסה סלנובה, בצלים בגריל, צנונית וקרם חציל, 62 שקל); בקלאווה טלה (מאפה במילוי צוואר טלה, שקדים וצנובר, בציר טלה וטחינה חמימה, 104 שקל)
כתובת: ויצמן 1, עכו

פאט ויני | צילום: אסף קרלה

שנת פתיחה: 2018. כשרה החל מ-2024.
יש לה מטבח פתוח ואווירה חמימה עם תחושה של בית, כמו שאתן מצפות ממסעדה איטלקית אותנטית, שמביאה את טעמי איטליה הקלאסית היישר אל הצלחת. התפריט שלה, שכולל פיצות בעבודת יד, נבנה בקפידה ומציע שלל מנות מהמטבח האיטלקי, תוך הקפדה על חומרי גלם טריים ואיכותיים בלבד.
מן התפריט: מלנזנה פומודורו (פרוסות חציל במילוי של ריקוטה, מוצרלה, פרמזן וגרידת לימון, רוטב עגבניות, בזיליקום ומוצרלה פרסקה, 54 שקל); פסטה דייגים) לינגווני קלאסי (דג דניס טרי, רוטב עגבניות, צלפים, זיתי קלמטה, צ'ילי טרי, שאטה, בזיליקום, אורגנו ושמן זית, 89 שקל); ריזוטו ודג דניס (פילה דניס על ריזוטו פטריות שמפניון ופורטבלו, בצל, אגוז מוסקט, פרמזן, מחית כמהין ובצל ירוק, 124 שקל)
כתובת: מתחם מול וילג׳, פרופ׳ שכטמן 10, חדרה
