עיר של ניחוחות וטעמים מכל העולם: 12 מסעדות כשרות בירושלים שחובה להכיר

בתוך אחת התקופות המאתגרות למשק הישראלי נפתחו כמה מסעדות שף חדשות שמשלבות בתפריטים שלהן מנות שמשקפות את אופייה המיוחד של העיר. קבלו מקבץ של 12 מסעדות בירושלים ומחוצה לה, שכדאי להכיר

תוכן השמע עדיין בהכנה...

מסעדת נורה | אסף קרלה

מסעדת נורה | צילום: אסף קרלה

בירושלים, כל ביס הוא סיפור וכל רחוב מרגיש כמו מסע בין עבר ועתיד, אפוף ניחוחות של תבלינים ואנשים שהתקבצו הנה מרחבי העולם. אולי זו הקדושה, אולי אוויר ההרים ואולי פשוט העובדה שבין בתי האבן והסמטאות העתיקות מסתתרת מהפכה קולינרית-  משוק מחנה יהודה ועד לפינות חמד בהן שפים צעירים מבשלים חלומות. העיר שידעה, יודעת ותדע היסטוריה, פוליטיקה ומזג אוויר משתנה (עובדה: בשיא החמסין באוגוסט ירד בה גשם) - יודעת גם לבשל, ואפילו ביססה לעצמה כמה מנות (כמו מעורב ירושלמי) שהפכנו למאפיין מובהק של המקום.

במסעדות של העיר תמצאו תערובות מרתקות של מזרח ומערב, מנות רחוב, גורמה, טאבון, קונפי, ערק וחמוצים הום-מייד. מיטב השפים פוקדים את העיר והופכים את המנות הירושלמיות האהובות לגרסה מסוגננת לאניני טעם. בשעה שבשאר הארץ מקומות נסגרים, כאן ממשיכות להפתח מסעדות כמו פטריות אחרי הגשם. הנה רשימה חלקית בהחלט של 12 מסעדות כשרות באזור ירושלים שכדאי להכיר. 

נורה /  ביסטרו ים תיכונית

הכי מעניין

נפתחה: לפני כחצי שנה

המסעדה נורה ספונה בפינת חמד יפהפייה בסמוך לקיבוץ קרית ענבים, במקום שבתחילת המאה ה-20 שימש כרפת וכיום יש בו מספר מסעדות וחנויות. המסעדה מעוצבת בסגנון שבין הכפרי למודרני – עוטף, נקי ונעים לעין. בלב המסעדה בר ארוך עם 21 מקומות ישיבה שפונה למטבח פתוח, טאבון שחצוב לתוך הקיר ואש גלויה. בנורה מאמינים אך ורק ביצרנים מקומיים עם דגש על אזוריים, תוך שימוש נפלא בתוצרת הנהדרת של אזור מטה יהודה - מהירקות, דרך היין והבשר ועד לתבלינים. הבראנץ׳ של שישי מוגש בחלל המסעדה, שבמרכזו תוכלו למצוא את המטבח הפתוח שמאפיין את המסעדה.

מתוך התפריט: ברוסקטה אבוקדו (ביצה עלומה, צ'ילי גרוס ועליו מוחמצים, 58 שקל), עיג'ה (לביבות עשבי תיבול ותפו״א, טחינה, חריף ובצל סומק, 48 שקל), סטייק אנד אגז (צ'יפס ורמולד 128 שקל), פיש אנד צ׳יפס (נתחי דג בטמפורה צ'יפס קלאסי ומיונז, 68 שקל)

כתובת: הרפת הישנה, קיבוץ קרית ענבים

מסעדת נורה | אסף קרלה

מסעדת נורה | צילום: אסף קרלה

סופר המזרח / פיוזן אסיאתית-ישראלית

נפתחה: לפני כשנתיים

מסעדת סופר המזרח נמצאת בלב שכונת בקעה השקטה בדרום העיר. הכניסה שפונה לרחוב נראית כמו חנות קטנה למוצרי מזון מהמזרח, אלא שמדובר בחזית פיקטיבית וכשנכנסים ה"סופר" נפתח למסעדה רחבת ידיים ותוססת. המסעדה כוללת מנות שמשלבות בין עולמות של טעמים, תרבויות וסגנונות. היא נפתחה כשבועיים בלבד לאחר השבעה באוקטובר לאחר פעילות התנדבותית רחבה שכללה תרומות לאנשי הדרום, חיילים ומפונים. בצהריים יש הנחה על כל התפריט. בערב – חובה להזמין מקום מראש.

המקום נוטה להיות רועש מאוד בערב, קחו זאת בחשבון. עם זאת, השירות מעולה והמנות אף הן.

מתוך התפריט: נגירי כבד אווז וסינטה (ספייסי רייס, עירית, גי'נג'ר וצ'ילי, 112 שקל), סשימי דג ים (גספצ׳יו שרי וג׳ינג׳ר, זעתר, פוריקקה, שמן זית, לחם חלב יפני ופונזו, 84 שקל), מכופף הבננות (גלידה בננה, קראמבל קשיו ושמן זית, חלב בוטנים, רוטב טופי ובננה מקורמלת, 54 שקל),

כתובת: דרך בית לחם 34, ירושלים

סופר המזרח | אופק שלום

סופר המזרח | צילום: אופק שלום

ג׳קו סטריט / בשרים

נפתחה: לפני כ-12 שנים

ביקור בירושלים תמיד חייב לכלול גם סיבוב בשוק מחנה יהודה. אין מקום יותר ירושלמי מהשוק ומאז שנות האלפיים תוכלו למצוא בו לא רק תבלינים, ירקות, בשר ודגים אלא גם בתי קפה וברים תוססים. אם חשקה נפשכם בארוחה בשרית מפנקת במסעדה איכותית באיזור השוק ג'קו סטריט זה המקום. מדובר בשילוב מושלם בין אנרגיה צעירה, מוזיקה טובה ועיצוב אורבני-חמים עם מנות שף שמתבססות על כל הטוב שהשוק מציע. קחו בחשבון שכדאי להזמין מקום מראש.

מתוך התפריט: רביולי חמוסטה (בשר סיסקה ומרק חמוסטה, 82 שקל), שיפוד דג ים (רוטב פלפלים מרוקאי וצ'ימצ'ורי לימוני, 84 שקל), סשימי בית צפפה (דג נא, צנוברים, זעתר, במיה, טחינה גולמית, טרטר מלפפון, סומק, זרעי עגבנייה, צ'ילי אדום ובייבי פרנה, 84 שקל).

כתובת: אגריפס 74, שוק מחנה יהודה, ירושלים

ג'קו סטריט | אופק שלום

ג'קו סטריט | צילום: אופק שלום

אנג'ליקה / מסעדת שף

נפתחה: לפני כ-17 שנים

המטבח של אנג'ליקה, לא רחוק ממלון קינג דייויד המפורסם –  מקפיד תמיד להיות עדכני ומודרני, כזה שלא מוותר על מנות עם טעמים מתרבויות מקוריות. אנג'ליקה עברה לאחרונה שיפוצים והתחדשות ולקראת החגים היא תהפוך מכשרות רבנות ירושלים לכשרה למהדרין.

מתוך התפריט: נתחי בקר (ראגו פטריות, קרם שורשים, קרקר שומשום ורוטב יין אדום, 84 שקל), סשימי טונה (קרם עגבניות, פינגר ליים, סלסה אנשובי, פטרוזיליה ובלסמי, 86), אסאדו (קרם כרובית, גזרים צבעוניים מזוגגים, צ'יפס כרובית ורוטב דמי גלאס, 164 שקל).

כתובת: ג'ורג' וושינגטון 4, ירושלים

אנג'ליקה | איתי מוניקנדם

אנג'ליקה | צילום: איתי מוניקנדם


נאיה / מטבח אסייתי-פיוז’ן

נפתחה: לפני כ-4 שנים

מסעדת נאיה המצוינת והמצליחה מחזיקה שני סניפים באיזור ירושלים: סניף אחד נמצא במושב בית נקופה, במבנה לול ישן שעבר שיפוץ מרשים ומשלב בעיצוב שלו בין הכפרי לתעשייתי. הסניף השני הקטן יותר ממוקם בשכונת בית הכרם ומכיל מספר מצומצם יותר של שולחנות. האווירה בבית הכרם פחות מרהיבה אבל האוכל תמיד מוצלח. כדאי לדעת שנאיה מתבססת על חומרי גלם טריים בלבד, מדגים ובשרים איכותיים ועד ירקות שמגיעים מדי בוקר. המטבח משלב בין מנות כגון סושי, ראמן, מוקפצים ובאן עם טעמים מודרניים באווירה עכשווית ובלי קיצורי דרך.

מתוך התפריט: ספייסי ילוטייל רול (אינסייד-אאוט ממולא בילוטייל, מלפפון ועירית, בציפוי מיונז צ’ילי ירוק צרוב וכרישה פריכה, 62 שקל); טרטר טונה (טונה אדומה עם ביצי דגים, קרם אבוקדו יוזו, טפיוקה כהה, בצל ירוק וכרישה, 78 שקל); ראמן ברווז (ציר ברווז עשיר, אטריות חיטה, נתחי ברווז, ביצה רכה, בוק צ’וי ושומשום, 88 שקל).

כתובת: אביזוהר 8, שכונת בית הכרם, ירושלים

מסעדת נאיה | אסף קרלה

מסעדת נאיה | צילום: אסף קרלה

משק עפאים / בית קפה וחנות משק

נפתחה: לפני כ-8 שנים

משק עפאים זה לא עוד בית קפה. המנות המיוחדות שמוגשות כאן מבוססות תמיד על חומרי גלם טריים ותוצרת ביתית של משק עפאים שנמצא בדרום הארץ: גבינות אורגניות, יין מעמק האלה, שמן זית, דבש, ממרחים ועוד. לבית קפה צמודה חנות המשק בה אפשר לקנות את ה מוצרים הביתה. יש גם מגדנייה בה מייצרים את הקינוחים והמאפים המיוחדים. המוטו של הדיי עפאים, מקים בית הקפה שמונה כבר מספר סניפים ברחבי הארץ (מתוכם שניים בירושלים) הוא לא להפריע לתוצרת (שהיא אורגנית ברובה) - אותה מגישים כמו שהיא, נאמנה למקור.

מעבר לאוכל הטעים במשק עפאים בבית הנסן תוכלו להנות גם מסיבוב בבית העתיק והמיוחד ששימש בעבר כבית מצורעים וכיום בית לתרבות ותערוכות. הבית מוקף גינות קסומות שבעבר שימשו כמשק למצורעים שחיו במקום.

מתוך התפריט: בוקר איכרים (שתי ביצי-עין מהמשק, תפוחי-אדמה, תרד, בצל סגול ועגבנייה צלויים בחמאה, גבינת מרים וזעתר טרי, לחם שאור, 68 שקל); בורקאסון (בצק קורואסון מחמאה מקופל כמו בורקס וממולא בכל טוב המשק, ירקות חתוכים וזיתי, 59 שקל); מגש גבינות המשק (מבחר משתנה מגבינות המשק, ממרחים ומטבלים, פירות העונה, לחם שאור, 139 שקל).

כתובת: בית הנסן - גדליהו אלון 14, ירושלים

משק עפאים | אסף קרלה

משק עפאים | צילום: אסף קרלה

ז’נז’ריה / מסעדת שף בשרית

נפתחה: לפני כ-9 חודשים

קבוצת מחניודה הירושלמית של השפים אסף גרניט ואורי נבון החליטה לפני כתשעה חודשים לפתוח שתי מסעדות (בשרית וחלבית) בשכונת רחביה הקסומה, סמוך למרכז העיר. המסעדה ממוקמת בתוך מלון בוטיק ששייך אף הוא לקבוצה, בתוך מבנה לשימור המחבר בין העבר המפואר של השכונה להווה. פירוש השם של המסעדה הבשרית "ז'נז'ריה" הוא 'אדמות פוריות'. אלו אדמות שכללו בוסתנים וכרמים, שעליהם נבנו בתי השכונה. מדובר במסעדה הבשרית הכשרה הראשונה של קבוצת מחניודה, שאף היא כמו קודמותיה, ממשיכה ומדברת בשפה הקולינרית המחברת בין טעמים ירושלמיים שורשיים ליצירתיות עכשווית.

מתוך התפריט: ג'אג'יק פריקה (נענע יבשה ותתבילה מלפפונים כבושים, 23 שקל); צ'י כופתה (קובנייה עגל, משוויה פלפלים וצנוברים, 87 שקל); כנפיים (ללא עצם, 66 שקל); לברק פלנצ'ה (אלי אוליו, חמסת ותבשיל חומוסים, 133 שקל).

כתובת: רמב"ן 20, ירושלים

מסעדת זנזריה | אבף קרלה

מסעדת זנזריה | צילום: אבף קרלה

ג'וי גריל האוס / מסעדת בשרים

נפתחה: לפני 22 שנים

מסעדת ג'וי גריל האוס ממוקמת בקניון הפתוח והיוקרתי – ממילא, סמוך לחומות העיר העתיקה ובלב מרכז העיר. המסעדה מתאימה מאוד לאוהבי הבשר שכן הסוד הגדול של המקום הוא לא רק הבשרים המעושנים אלא העובדה שמדי יום השף בוחר בעצמו נתח בשר אחד, שלא מופיע בתפריט, ומכין ממנו מנה מיוחדת.

מתוך התפריט: מרק כתום (ירקות כתובים, חלב קוקוס, גרעיני דלעת, 56 שקל), אסאדו על העצם (נתח שפונדרה בבישול ארוך, מרינדה אסיתית, בצלי שאלוט, תפוחי אדמה, 164 שקל), ברוסקטה דג לבן (לחם קסטן, דג לבן נא, איולי צ'יפוטלה, בצלי שאלוט, עירית, פלפל חריף, 76 שקל)

כתובת: ממילא 13, בלב שדרת ממילא, ירושלים

ג'וי גריל האוס | שלומי תורג'מן

ג'וי גריל האוס | צילום: שלומי תורג'מן

לוצ׳נה ממילא / איטלקית חלבית

נפתחה: לפני כ-18 שנים

לאוהבי האוכל האיטלקי עוד מסעדה מוצלחת בממילא היא מסעדת לוצ'נה הותיקה שמגישה מגוון מנות של פסטה עבודת יד ברטבים שונים ופיצה עם בצק שעבר התפחה טבעית של 72 שעות, בדיוק כמו ברומא.

מן התפריט - צלחת גבינות (עם קונפיטורת הבית ולחם קלוי, 89 שקל), פיצה פסטו ועיזים (מוצרלה, בלסמי מצומצם ועלי אורוגולה טריים, 81 שקל), סלט קיסר (מיקס חסות, קרוטונים, ביצה רכה ופרמז'נו, 72 שקל), סלמון (לזניה פתוחה, רוטב קפונטה ובוק צ'וי, 148 שקל) ומגוון פסטות.

כתובת: ממילא 8, קניון ממילא, ירושלים

וגם - שדרות המלאכות 1, מודיעין מכבים רעות

מסעדת לוצ'נה | שלומי תורג'מן

מסעדת לוצ'נה | צילום: שלומי תורג'מן

סטיישן 9 / אסיאתית

נפתחה: לפני כ-11 שנים

אחד המקומות שכדאי לבקר בהם בירושלים הוא מתחם התחנה. מדובר בתחנת הרכבת ההיסטורית של ירושלים שהיוזם שלה היה יוסף נבון, איש עסקים ירושלמי, בן למשפחה ספרדית שורשית שעסק במסחר ובנקאות. נבון שרצה לקצר את הדרך מירושלים לערים השונות (הדרך ליפו נהגה לקחת 10 שעות על גמלים) פנה לשלטונות העות'מאניים והצליח לקבל זיכיון לבניית קו רכבת שיגיע עד לשכם ועזה. לאחר שלא הצליח לגייס את כל הכסף הנדרש מכר את הרעיון לחברה צרפתית וב-1892 הרכבת נחנכה.

כיום לא חולפות שם רכבות, אבל המקום שופע מסעדות וחנויות ומרחבים להסתובב בהם. בין השאר תמצאו כאן את המסעדה האסיאתית "סטיישן 9" שנולדה מתוך מסע אישי של הבעלים לאסיה וחיבור שלו לטעמים ולתרבות. במטבח של המסעדה עושים שימוש בתבלינים אותנטיים, שמגיעים ממשקים משפחתיים קטנים מווייטנאם ומתאילנד.

מתוך התפריט: סום טאם (פפאיה בוסרית, צ'ילי חריף, עגבניות שרי, שעועית ירוקה ובוטנים בנאם פלה, ליים וסוכר דקלים, 46 שקל), עוף פופקורן (נתחי עוף במרינדה מטוגנים בציפוי פירורי פאנקו וטמפורה, 60 שקל), סאקו מיסו (פילה סלמון במרינדת פולי סויה מותססים, מירין וסאקה אפוי בתנור, ירקות עונתיים צרובים במיסו אדום, אורז יסמין מאודה עם שומשום וואסבי ואצות נורי, 128 שקל).

כתובת: כיכר דוד רמז 4, מתחם התחנה הראשונה ירושלים.

מסעדת סטיישן 9 | שלומי תורג'מן

מסעדת סטיישן 9 | צילום: שלומי תורג'מן

סלון יווני / מסעדת שף יוונית

נפתחה: לפני כארבעה חודשים

מסעדה מוצלחת נוספת במתחם התחנה היא "הסלון היווני". אם רציתם להרגיש קצת חו"ל בישראל – זה המקום. הערב מתחיל בארוחת שף, המתמקדת בקולינריה ים תיכונית משובחת, בהשראת המטבח היווני המסורתי - אבל עם סיומה החוויה ממשיכה אל מסיבה יוונית, הכוללת כמעט מדי ערב הופעות חיות וריקודים. המקום מעוצב בדומה לטברנה אבל המנות מנות שף. קחו בחשבון שיש סכום מינימלי להזמנה ושכדאי להזמין שולחן מראש.

מתוך התפריט: סלט חלומי קפריסאי (חסה לאליק, פלפלים קלויים, עגבניות שרי, שקדים קלויים, וינגרט דבש, גבינת חלומי קריספית, אגוזי מלך ובצל סגול, 83 שקל), דולמאדס (עלי גפן במלית אורז לימוני על צזיקי ולימונים כבושים 68 שקל), טונה סטייל גריק (טונה, סלטון עשבים, רוטב צ'ילי הדרים ולבאנה, 94 שקל), גירוס דגים (שווארמה דגי ים, בצלים צלויים וטחינה על פיתה יוונית, 147 שקל).   

כתובת: דוד רמז 4, מתחם התחנה, ירושלים

מסעדת סלון יווני | יהונתן בן חיים

מסעדת סלון יווני | צילום: יהונתן בן חיים

דולפין י-ם / דגים ובשרים

נפתחה: לפני 58 שנים

מסעדת "דולפין ים" נחשבת למוסד ירושלמי ותיק, אלא ששנים אוכלי הכשרות לא יכלו להנות מהמקום. ממש לאחרונה, בינואר 2025, עשתה המסעדה מהלך משמעותי והחליטה להוציא תעודת כשרות כדי לאפשר לכל באי העיר ותושביה לאכול בה. המקום מקפיד על חומרי גלם איכותיים, דיוק קולינרי, טעמים ייחודיים ושירות אישי. לא בכדי המסעדה מושכת אליה סועדים קבועים מהעיר ומחוצה לה.  

מתוך התפריט: קרפצ'יו לוקוס (אשכולית, תפוז וצנוניות, 62 שקל), יקיטורי מניפת שייטל (על מצע קרם ארטישוק ירושלמי, ציר טריאקי חרדל דיז׳ון פטריות שימאג׳י, 72 שקל), דגי ים פראיים לחלוקה (דגים גדולים המוצעים לפי משקל ומתאימים למספר סועדים 68 שקל ל-100 גרם). 

כתובת: שמעון בן שטח 9, ירושלים

מסעדת דולפין ים | אסף קרלה

מסעדת דולפין ים | צילום: אסף קרלה