תשעת הימים שלפני תשעה באב, מראש חודש, מזכירים לנו שהחיים הם לא רק חופשת קיץ, מזגנים ותהיות מה נעשה עם הילדים עד תחילת שנת הלימודים. זה גם זמן של התכנסות וצמצום, לפחות עד ט' באב. אכילת דגים בשבוע שחל בו תשעה באב הופכת למשהו שהוא לא בדיוק מחויב, אבל בהחלט הפתרון הברור ביותר למי שלא רוצה לוותר על חלבון איכותי אך נמנע מאכילת בשר בתשעת הימים.
דגים הם מקור מצוין לחלבון איכותי, עשירים בוויטמיני B, במיוחד ב-B12. הם מכילים שפע של יוד, החיוני לגוף, וחומצות שומן אומגה 3 החיוניות לתפקוד תקין של המוח והרשתית ולהפחתת רמות לחץ דם. כל אלו הופכים את הדגים לא רק לפתרון הלכתי, אלא גם לבחירה חכמה מבחינה תזונתית. במובן מסוים, דגים בקיץ זו גם אפשרות תזונתית יותר קלילה ופחות מכבידה. חוץ מזה, אחרי שמגלים כמה סלמון ברוטב בזיליקום שעשוי על מחבת כמו שצריך יכול להיות טעים, אחד מתוך ארבעת המתכונים שנידבה לנו חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, קשה לחזור לכרעיים של עוף בתנור ברוטב צ'ילי מתוק.
דג סלמון ברוטב לימון ובזיליקום / חלי ממן
מצרכים:
הכי מעניין
דג סלמון פרוס (200 גרם)
2-1 שיני שום
¼ כוס מיץ לימון טרי
עלי בזיליקום טריים
1 כפית שמן זית
חצאי עגבניות שרי
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
✦ הכנת הרוטב - טוחנים את עלי הבזיליקום ואת שיני השום בבלנדר. מוסיפים את מיץ הלימון, את השמן ואת התבלינים, ומערבבים היטב.
✦ אופן הבישול - מסדרים את פרוסות הסלמון על מחבת נון-סטיק שחוממה מראש, יוצקים את הרוטב על הדג, מכסים ומבשלים כ-15 דקות. חשוב לא לבשל יותר מדי.

דג אפוי ברוטב בזיליקום ולימון | צילום: יח"צ
דג אפוי עם פירורי לחם / חלי ממן
מצרכים ל-4 מנות:
800 גרם פילה דג טרי (כ-4 פרוסות של פילה כגון סלמון, סול או מושט)
8 כפות מיונז מדולל במעט מים
8 כפות פירורי מצה מעורבבים עם מלח גס
פלפל שחור
לפחות כוס צמחי תבלין קצוצים כמו טימין, מרווה, בזיליקום, כוסברה וכו'
אופן ההכנה:
✦ מניחים את פרוסות הדג על גבי תבנית אפיה מרופדת בנייר אפיה.
✦ מורחים את המיונז ומפזרים את פירורי הלחם וצמחי התבלין בשכבה אחידה על גבי פרוסות הדג.
✦ אופים בחום בינוני במשך 30-20 דקות (לא יותר מידי כדי לא לייבש את הדג)
✦ ב-5 הדקות האחרונות ניתן להעביר לגריל כדי להשחים את הציפוי.

דג אפוי עם פירורי לחם | צילום: יח"צ
קבב דגים / חלי ממן
מצרכים:
500 גרם פילה בקלה (אפשר גם פילה דג סול)
1 ביצה קשה
3 כפות פירורי לחם
בצל בגודל קטן, קצוץ
1 כפית שמן
2 כפיות כמון
חופן פטרוזיליה או כוסברה קצוצה
חופן שמיר קצוץ
חופן קטן של נענע קצוצה
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
✦ רוחצים היטב את פילה הדג וסוחטים.
✦ טוחנים את הדג במעבד מזון.
✦ מוסיפים את שאר המרכיבים וטוחנים עוד כדקה.
✦ מניחים לשעה לפחות.
✦ מחממים את התנור ל-200 מעלות במצב גריל.
✦ מרפדים תבנית בנייר אפייה ומרססים בתרסיס שמן.
✦ יוצרים קציצות בידיים רטובות
✦ מניחים על התבנית, מרססים מעל תרסיס שמן וצולים עוד כ-5 דקות (יש להיזהר לא לצלות יותר מדי, שלא יתייבשו).

קבבי דגים | צילום: יח"M
דג ברוטב רימונים / חלי ממן
מצרכים ל-4 מנות:
4 פרוסות (800 גרם) פילה דניס
4 כפות רכז רימונים
4 כפיות שמן זית
מיץ מלימון שלם
3 שיני שום פרוסות דק
צרור גבעולי טימין
צרור כוסברה או פטרוזיליה
אופן ההכנה:
✦ מחממים תנור ל־180 מעלות.
✦ מערבבים בקערה רכז רימונים, שמן זית ומיץ לימון.
✦ מניחים את פרוסות הדגים בתבנית מרופדת בנייר אפייה כשהעור כלפי מטה ושופכים עליהם את המרינדה.
✦ מפזרים מעל הדגים את פרוסות השום, הטימין והכוסברה/פטרוזיליה.
✦ אופים למשך כ־15 דקות. כדאי להרטיב את פרוסות הדג עם הרוטב פעם או פעמיים במהלך האפייה (יש להימנע מאפיית יתר, שעלולה לייבש את הדג).

דג ברוטב רימונים | צילום: יח"צ