הימים האחרונים בישראל לא פשוטים עבור אף אחד. השגרה שוב השתבשה, אין מסגרות, לילות בלי שינה, איומים ברקע - ואנחנו מנסים להמשיך לתפקד כרגיל בתוך כל זה.
בימים כאלה, לא מעט מאיתנו מוצאים את עצמנו שוב ליד המקרר - ולא תמיד מתוך רעב, אלא כי הנפש מחפשת שקט. התחושות בגוף והסערות בנפש לא תמיד נראות לעין, אבל הן שם. אם זה נשמע לכם מוכר – תדעו שאתם לא לבד.
אכילה רגשית - תגובה טבעית למצב לא טבעי
אכילה רגשית מתרחשת כאשר אנחנו פונים לאוכל כדי להתמודד עם תחושות כמו לחץ, עצב, פחד או בדידות. זה לא נובע מחולשה, אלא מצורך אמיתי בנחמה או הקלה.
הכי מעניין
במצבים כמו עכשיו, כשאין לנו שליטה על מה שקורה בחוץ, האוכל הופך למשהו שנותן תחושת שליטה רגעית. יחד עם זאת, אם זה קורה שוב ושוב ומשאיר אחריו תחושות של כבדות או תסכול והרגשה לא טובה, אפשר לנסות לשים לב, לעצור רגע, ולראות אולי אפשר לבחור אחרת, אפילו רק בפעם הספציפית הזו. ברגע שנדע לזהות את הסימנים , נחזיר לעצמנו שליטה ונוכל להתחיל לייצר שינוי.
כליל שכטר, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, עם כמה טיפים שיכולים לעזור לנו להחזיר את תחושת השליטה באכילה רגשית, גם כשמסביב הכול מרגיש פחות יציב שאת כולם חשוב ורצוי לשלב עם חוסר שפיטה עצמית כלפינו.
❤
להשהות את התגובה - לשאול את עצמנו "מה אני באמת מרגיש/ה עכשיו?" לפני שניגשים למטבח, נסו לעצור לרגע. לפעמים מספיקות שלוש נשימות עמוקות כדי להבין שהצורך הוא במנוחה, הקשבה או חיבוק, ולא בהכרח באוכל.
להזיז את הגוף תנועה פיזית, גם קצרה, יכולה לעזור לפרוק מתח. הליכה קצרה, מתיחות, ריקוד בסלון = אפילו 5 דקות יכולות לשנות את האנרגיה ולהפחית את הצורך באכילה לא מודעת.
לבשל לעצמנו אוכל מזין ומנחם הבישול יכול להיות רגע של נשימה בתוך כל הבלגן - תנועה מוכרת, ריחות מרגיעים, תחושת שליטה קטנה בתוך כאוס גדול. מומלץ לשלב שומנים טובים כמו אבוקדו, אגוזים, שמן זית או דגים, יחד עם דגנים מלאים וירקות צבעוניים, עבור ארוחה שמחזקת גם את הגוף וגם את הנפש.
לדבר - לא להחזיק הכול בפנים שיתוף רגשי עם מישהו קרוב, מקל משמעותית על הלחץ הפנימי ומפחית את הצורך לפרוק אותו דרך האוכל.
להכין מראש נשנושים מודעים פירות טריים, תמרים עם אגוזים, ירקות חתוכים עם טחינה – כשהמזון המנחם גם תומך בגוף, ההרגשה אחריו הרבה יותר נעימה.

סלט בטטה צלויה עם גבינת עיזים. | צילום: אפרת ליכטנשטט
ואם מרגישים שזה יוצא משליטה - אפשר לפנות לייעוץ דיאטני מקצועי.
צוות הדיאטנים של מכבי במרפאות יכול לעזור לזהות דפוסים, לבנות כלים וללוות בצורה מותאמת אישית, מבלי לשפוט או להאשים.
והכי חשוב יותר מהכול, הרבה חמלה לעצמנו, זה לא הזמן להלקות את עצמנו. לא הצלחנו הפעם לא נורא, אולי פעם הבאה נצליח יותר. זוהי לא תקופה רגילה, אז אל תצפו מעצמכם לתפקד כאילו כן.
אם אתם מרגישים שאתם מתעייפים, נשברים לרגע או פשוט לא מצליחים להחזיק מעמד, זה לא אומר שמשהו בכם לא בסדר, זה רק אומר שאתם אנושיים.
אכילה רגשית היא לא כישלון, היא סימן שהגוף והלב מדברים. המטרה היא לא להיות מושלמים, אלא לשים לב למה שעובר עלינו ולעשות את הכי טוב שאפשר מתוך מודעות.
גם זה יעבור. ובינתיים - תהיו קצת בעד עצמכם. מגיע לכם.