יום חמישי, יוני 12, 2025 | ט״ז בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי תרבות מוצש

בורקיטס, סלט והמתבל הנפלא שמתאים לכל ארוחה: מתכונים לאוכל יווני

חזרנו מחופשה קצרה ביוון וכל מה שרצינו זה להיזכר בכל המאכלים שאכלנו, אז נכנסתי למטבח. הצטרפו אליי לארוחה יוונית חלומית

מאת  אפרת ליכטנשטט
י״ד באייר ה׳תשפ״ד (22/05/2024 09:39)

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

יוון היא היעד המועדף עלינו מאז שהילדים קטנטנים (טוב, אחרי אוסטריה, עליתם עליי) כשאנחנו מחפשים חופשה רגועה עם הרבה מנוחה ובלי יותר מדי תכנון מראש, יוון היא אופציה מושלמת, שעה טיסה וכבר אפשר להתחיל לנפוש.

היוונים דומים לישראלים בהרבה מאוד מובנים. ראשית במראה, כל יווני היה משתלב ברחוב הישראלי בקלות. גם במצב רוח ובאופי, היוונים נחמדים מאוד ואוהבים לארח אך יודעים גם להיות קצרי רוח וחסרי סבלנות, בדיוק כמונו. וכמובן האוכל היווני מתאים בדיוק לטעם הישראלי ולא במקרה הפך לאהוב כל כך כאן. הגבינות, הסלטים, התיבול הים־תיכוני, השום, החצילים, הבורקס ומה לא? אגב, יש מנהג יווני מדהים שאנחנו צריכים לאמץ: בסוף כל ארוחה כמעט בכל מסעדה מוגש לשולחן קינוח על חשבון הבית, משהו קטן וסמלי אך לגמרי מספק ותמיד טעים.

חזרנו מחופשה קצרה ביוון וכל מה שרצינו זה להיזכר בכל המאכלים שאכלנו, אז נכנסתי למטבח. הצטרפו אליי לארוחה יוונית חלומית.

בורקיטס במילוי תרד וגבינה

את הבורקיטס אפשר למצוא כמעט בכל טברנה לכן כשהבן שלי טעם את הבורקיטס שלי ואמר "אמא, זה יותר טעים ממה שאכלנו ביוון" לא הייתה מאושרת ממני.

בורקיטס במילוי תרד וגבינה. צילום: אפרת ליכטנשטט
בורקיטס במילוי תרד וגבינה. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

לבצק

2 כוסות קמח (280 גרם) אפשר גם כוסמין

1 כפית מלח

½ כוס (120 מ"ל) מים

½ כוס (120 מ"ל) שמן

להברשה: 1 ביצה טרופה

למילוי

2 קופסאות עלי תרד טרי (כ־400 גרם) שטופים היטב

3 כפות שמן זית

150 גרם גבינת פטה

100 גרם גבינת עזים פרומעז

½ כפית פלפל שחור

1 שן שום כתושה

אופן הכנה

1. מתחילים עם הבצק ומערבבים קמח ומלח ומוסיפים את הנוזלים.

2. בעזרת כף עץ מערבבים עד שנוצר בצק אחיד ולשים אותו מעט עם הידיים ויוצרים כדור.

3. מכסים במגבת ונותנים לבצק לעמוד כחצי שעה בזמן שמכינים את המילוי (אם אתם מחכים יותר משעה העבירו לשקית ניילון והכניסו למקרר).

4. להכנת המילוי מחממים שמן במחבת גדולה ומאדים את התרד כמה דקות עד שהוא רך.

5. סוחטים היטב את התרד (הכי נוח בחיתול או שקית בד) וקוצצים אותו דק־דק.

6. מוסיפים לתרד את כל שאר החומרים ומערבבים למרקם אחיד.

7. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.

8. רידוד והרכבה: מרדדים את הבצק לעלה דק – עובי הבצק יקבע את עובי הבורקס, הוא טעים גם עבה וגם דק.

9. קורצים עיגולים בקוטר 8־9 ס״מ ומניחים כפית מילוי במרכז העיגול. סוגרים לחצי עיגול וצובטים את הקצוות.

10. בעזרת שיניים של מזלג סוגרים היטב כדי שלא ייפתח באפייה.

11. בכל פעם אוספים את שאריות הבצק ומרדדים שוב. חוזרים על הפעולה עד שנגמר המילוי.

12. מניחים את הבורקיטס על נייר אפייה ומברישים בביצה (אפשר לפזר שומשום אם רוצים).

13. אופים 20־30 דקות או עד שהבורקיטס משחימים.

אוכלים חמים לצד צזיקי.

ציזיקי

ציזיקי. צילום: אפרת ליכטנשטט
ציזיקי. צילום: אפרת ליכטנשטט

 

אין ארוחה ביוון בלי המטבל הנפלא הזה.

מרכיבים

500 גרם לאבנה

2 מלפפונים קלופים

1 כפית חומץ בן יין

2 שיני שום

חופן שמיר קצוץ

½ כפית מלח

½ כפית פלפל שחור

להגשה: 1 כף שמן זית

אופן ההכנה

1. מגררים את המלפפונים על פומפייה גסה ובעזרת חיתול או שקית בד סוחטים היטב מכל הנוזלים.

2. מערבבים את כל חומרי הציזיקי, טועמים ומוסיפים מלח, פלפל ושום לפי הטעם.

3. סמוך להגשה מזלפים שמן זית מלמעלה.

שומרים בקירור עד ארבעה ימים.

סלט סלק ויוגורט

סלט סלק ויוגורט. צילום: אפרת ליכטנשטט
סלט סלק ויוגורט. צילום: אפרת ליכטנשטט

במסעדה אחת ראינו בתפריט סלט סלק שהיה מופלא ממש. הוא כל כך טעים, ששווה לגזור ולשמור לשבועות.

מרכיבים

2 סלקים קטנים

1 כוס אגוזי מלך

500 גרם יוגורט סמיך

3 שיני שום כתושות

1 כפית מייפל

¼ כפית מלח

אופן ההכנה

1. עוטפים את הסלקים בנייר אלומיניום ואופים בתנור כשעה-שעה וחצי על 200 מעלות עד שהם רכים (תבדקו עם סכין). בנינג׳ה גריל אופים 28 דקות על תוכנית אפייה 200 מעלות.

2. כשהסלקים רכים מצננים אותם מעט ומסירים את הקליפה בעזרת סכין. חותכים לקוביות ומצננים.

3. קולים את אגוזי המלך על מחבת ללא שמן עד שהם מפיצים ניחוח נעים.

4. מצננים וקוצצים אותם גס.

5. בקערה שמים יוגורט, מוסיפים את כל שאר המרכיבים ומערבבים היטב.

שומרים בקירור עד ההגשה.

הצבע הוורוד יעמיק לאחר הקירור.

סלט יווני משודרג

סלט יווני משודרג. צילום: אפרת ליכטנשטט
סלט יווני משודרג. צילום: אפרת ליכטנשטט

ביוון אוכלים המון סלט יווני. כמעט בכל מסעדה הזמנו דבר ראשון סלט יווני, לפעמים זה היה ״וואו״ ולפעמים סתם. במסעדה אחת הסלט היה ממש מיוחד והיו בו כמה טוויסטים שהחלטתי לנסות בבית

מרכיבים

לסלט

2 מלפפונים

3 עגבניות גדולות בשלות

1 פלפל ירוק

חופן זיתים מגולענים

100־200 גרם גבינת פטה איכותית

לבצל מוחמץ

1 בצל סגול חתוך לפרוסות דקיקות

2 כוסות מים רותחים

2 כפות חומץ בן יין אדום

2 כפות שמן זית

1 כפית מייפל

¼ כפית מלח

לאורגנו מטוגן

½ כוס שמן זית

כמה ענפי אורגנו טרי

לתיבול

מיץ מחצי לימון

3־4 כפות שמן זית משובח

מלח ופלפל לפי הטעם

אורגנו יבש

אופן ההכנה

בצל מוחמץ

1. שמים את הבצל החתוך בקערה ומוזגים עליו 2 כוסות מים רותחים.

2. אחרי 4־5 דקות מסננים היטב מהמים ומוסיפים את כל שאר החומרים. מערבבים היטב ושומרים בכלי סגור במקרר עד ההגשה.

אורגנו מטוגן

1. מכינים כף מחוררת וצלחת עם נייר סופג.

2. בקלחת קטנה מחממים שמן, וכשהוא חם מוסיפים חופן של עלי אורגנו.

3. מטגנים אותן 20־30 שניות ומיד מוציאים לצלחת.

שומרים עד ההגשה.

הרכבה

1. חותכים את המלפפון ואת העגבניות לחתיכות גדולות.

2. חותכים את הפלפל הירוק לרצועות דקות.

3. מערבבים את כל החומרים ומתבלים.

4. מניחים את הפטה מלמעלה בקוביות גדולות.

5. טועמים ומוסיפים מלח ולימון לפי הטעם.

תגיות: גבינותיווניכשרמתכוניםשבועות

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    לקראת ל"ג בעומר: צה"ל הכריז על הר מירון – שטח צבאי סגור

    הידיעה הבאה

    שלוש מדינות אירופאיות צפויות להכיר במדינה פלסטינית

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    ראש ממשלת אירלנד סיימון האריס וראש ממשלת ספרד פדרו סאנצ'ס. צילום: AFP

    שלוש מדינות אירופאיות צפויות להכיר במדינה פלסטינית

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD