מרכיבים
לתבנית בגודל 22*30 ס״מ או בקוטר 24 ס"מ
8־9 מנות
הכי מעניין
לפירה
1 ק"ג תפוחי אדמה מזן דזירה (קליפה אדומה)
2 כפיות מלח
3 כפות שמן זית
½ צרור פטרוזיליה קצוצה דק
1 חלמון
לפטריות
2 בצלים קצוצים
2 כפות שמן זית
1 סלסילת פטריות שמפיניון קצוצות
1 עלה מנגולד גדול קצוץ
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
למילוי עוף
3 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים
800־900 גרם עוף טחון
1 כפית מלח
½ כפית פלפל
1 כוס ציר עוף (מתכון משמאל)
100 גרם רסק עגבניות מרוכז
חופן נדיב של טרגון קצוץ (בערך 2 כפות)
אופן ההכנה
- מקלפים את תפוחי האדמה, חותכים לקוביות גדולות ומניחים בסיר גדול מלא במים עם כפית מלח.
- מביאים את הסיר לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה־שעה, עד שתפוחי האדמה רכים מאוד.
- מעבירים לקערה גדולה, מוסיפים עוד כפית מלח ושלוש כפות שמן זית ומועכים לפירה אבל לא יתר על המידה.
- כשהפירה מתקרר מעט מוסיפים את החלמון והפטרוזיליה הקצוצה ומערבבים היטב.
- מכינים את המילוי: מחממים שמן זית בשתי מחבתות גדולות, בנפרד, ומטגנים בצל אחד בכל מחבת במשך 10 דקות.
- למחבת אחת מוסיפים את העוף הטחון, מלח ופלפל ומטגנים 10 דקות תוך ערבוב מתמיד עד שהוא משנה את צבעו ומתחיל להיות מוכן.
- מוסיפים את ציר העוף ורסק העגבניות ומבשלים 10־15 דקות עד שרוב הנוזלים נספגים.
- מוסיפים את הטרגון, מבשלים עוד שתי דקות ומכבים את האש.
- בחזרה למחבת השנייה: כשהבצל מתחיל להזהיב מוסיפים את הפטריות, מלח ופלפל ומטגנים 10 דקות עד שהן רכות ושחומות.
- מוסיפים את המנגולד, מבשלים עוד 5 דקות ומכבים את האש.
- מוסיפים את תערובת הפטריות לתערובת העוף ומערבבים היטב (אם אין מקום במחבת אפשר לערבב בקערה נפרדת).
- מעבירים את התערובת לתבנית משומנת ומכסים הכול בפירה בדוגמת תלוליות.
- אופים בתנור שחומם ל־180 מעלות במשך 20־30 דקות, עד שהפירה מתייצב ומזהיב בקצוות.
ציר עוף
½ קילו כרעי עוף או כנפיים
2 מקלות סלרי חתוכים גס
2 גזרים חתוכים גס
1 בצל חתוך גס
1 צרור פטרוזיליה
3 ענפי טימין
1 כפית מלח
2 עלי דפנה
½2 ליטר מים
טיפ: אפשר להשמיט את העוף, להוסיף תפוח אדמה ובטטה ולהכין ציר ירקות באותה הדרך
אופן ההכנה
- שמים את כל החומרים בסיר גדול ומביאים לרתיחה.
- מבשלים ללא מכסה במשך שעה־שעתיים.
- מצננים מעט ומסננים את הנוזל מהירקות והעוף, מהם נפטרים (או אוכלים). אפשר לחלק לשקיות בשלב הזה.
- אם רוצים ציר נטול שומן, מחזירים את הציר המסונן למקרר וכשהוא קר מסירים את שכבת השומן שנוצרת למעלה, ואז מחלקים לשקיות.
- שומרים בהקפאה עד שלושה חודשים.