אלפי אזרחים אפגנים, בהם רבים ששיתפו פעולה עם הכוחות הבריטיים, יושבו מחדש בחשאי בממלכה המאוחדת - כך חשפה אמש (ג') ממשלת בריטניה - בעקבות הדלפה של נתונים אישיים שעוררה חשש כי משטר הטליבאן עלול להתנקם בהם. הממשלה הודיעה על סגירתה של התוכנית, אשר קיומה נאסר בפרסום בצו חריג של בית המשפט.
"לכל מי שמידעו האישי נחשף, אני מבקש להביע התנצלות כנה", אמר שר ההגנה ג'ון הילי בנאום בבית הנבחרים. הוא הביע צער על הסודיות שאפפה את הפרשה, והוסיף: "אני מודאג עמוקות מהיעדר השקיפות כלפי הפרלמנט והציבור".
הילי סיפר כי בשנת 2022 שוגרה בשגגה הודעת דוא"ל על ידי גורם במשרד ההגנה, אשר כללה גיליון נתונים ובו פרטים אישיים של כמעט 19,000 אפגנים שביקשו להגיע לבריטניה לאחר השתלטות הטליבאן על ארצם. הממשלה לא הייתה מודעת להדלפה עד שחלק מהמידע הופץ בפייסבוק כעבור 18 חודשים.
הכי מעניין

יו"ר מפלגת הלייבור בבריטניה, קיר סטארמר. | צילום: Oli SCARFF / AFP
הממשלה שכיהנה אז פנתה לבית המשפט בבקשה להוציא צו איסור פרסום שנועד למנוע חשיפה נוספת של המידע. בתגובה, הוציא בית המשפט הגבוה צו מיוחד המכונה "סופר אינג'נקשן": צו מניעה שאוסר לא רק על פרסום המידע עצמו, אלא אף על דיווח על עצם קיומו.
בעקבות כך, הוקמה תוכנית סודית ליישובם מחדש של אפגנים אשר הוערכו כבעלי סיכון ממשי לפגיעה מצד שלטון הטליבאן. כאמור, אמש הוסר הצו במקביל להחלטת ממשלת הלייבור הנוכחית לחשוף את דבר קיומה של התוכנית בפני הציבור.
הממשלה מסרה כי בדיקה עצמאית העלתה שמעט מאוד ראיות מצביעות על כך שהדלפת המידע אכן הגדילה את הסיכון הנשקף לאותם אפגנים. על פי ממצאי הבדיקה, בידי הטליבאן מקורות מידע חלופיים באשר לאלו ששיתפו פעולה עם המשטר הקודם ועם כוחות זרים, והוא ממקד את מאמציו בעיקר באיומים הנוכחיים על שלטונו.
עד כה הועברו לבריטניה כ־4,500 אזרחים אפגנים, בהם כ־900 מבקשי מקלט וכ־3,600 מבני משפחותיהם - ובסך הכול צפויים כ־6,900 בני אדם לעבור לבריטניה עד לסיום התוכנית, בעלות מוערכת של כ־850 מיליון ליש"ט (1.1 מיליארד דולר).
מאז 2021 הועברו לבריטניה כ־36,000 אזרחים אפגנים במסגרת מסלולי יישוב מחדש. למרות זאת, מבקרים טוענים כי אלפים שנותרו מאחור, אשר סייעו לצבא הבריטי כמתורגמנים או בתפקידים תומכים אחרים, עדיין נמצאים בסכנת עינויים, כליאה ואף מוות.
נורלהאק נאסימי, מייסד עמותת אפגניסטן ואסיה המרכזית בבריטניה, אמר: "אלפים שתמכו במשימה הבריטית, רבים מהם מתוך אמון במדינה זו, חוו בגידה קשה באמונם". הוא קרא לממשלה להעניק "פיצוי משמעותי, ולנקוט צעדים דחופים להגנה על אלה שעדיין מצויים בסיכון".
כזכור, כוחות צבא בריטיים נשלחו לאפגניסטן במסגרת מאמץ בינלאומי למיגור אל-קאעידה ומשטר הטליבאן בעקבות מתקפות ה־11 בספטמבר 2001. בשיא המעורבות הבריטית שהו במדינה כ־10,000 חיילים, רובם במחוז הלמנד שבדרום.
בריטניה סיימה את פעילותה הקרבית באפגניסטן בשנת 2014, וחייליה האחרונים עזבו את המדינה בשנת 2021, כאשר הטליבאן שב לשלטון - עשרים שנה לאחר שהודח. חזרת הטליבאן לוותה בתמונות כאוטיות של פינוי אזרחים ועובדים אפגנים על ידי מדינות המערב.
שימוש בצווי סופר אינג'נקשן נדיר ושנוי במחלוקת. בניגוד לצווי מניעה רגילים, סופר אינג'נקשן אוסר גם על דיווח אודות עצם קיומו של הצו. מקרים מעטים שפורסמו בעבר כללו לרוב ידוענים שביקשו למנוע חשיפת פרטים אישיים.
זהו המקרה המתועד הראשון שבו הוענק צו מסוג זה לממשלה עצמה. הילי ציין כי אינו מכיר מקרים נוספים מסוג זה. השופט מרטין צ'מברלין, שקבע כי יש לבטל את הצו, אמר בבית המשפט הגבוה כי האיסור עורר "חששות חמורים בכל הנוגע לחופש הביטוי".