לראשונה מאז ההפיכה באפגניסטן: מדינה מכירה בממשלת הטליבאן

על אף המשקעים הסובייטיים העמוקים במדינה, רוסיה הכריזה על כינון יחסים מדיניים רשמיים עם ארגון הטרור העומד כעת ברשותה

שגריר הטליבאן מאפגניסטן ברוסיה מגיש כתב אמנה לסגן שר החוץ הרוסי | EPA

שגריר הטליבאן מאפגניסטן ברוסיה מגיש כתב אמנה לסגן שר החוץ הרוסי | צילום: EPA

תוכן השמע עדיין בהכנה...

רוסיה הכירה באופן רשמי בממשלת הטליבאן באפגניסטן, ובכך הפכה למדינה הראשונה שמעניקה לגיטימציה לארגון האסלאמיסטי מאז ההפיכה שהתרחשה במדינה בעיצומה של הנסיגה האמריקנית הכאוטית לפני ארבע שנים.

משרד החוץ הרוסי מסר בהצהרה בסוף שבוע שעבר כי קיבל את כתב ההאמנה של שגריר הטליבאן במוסקבה, גול חסן חסן, וכי הכרתה של רוסיה בממשלת הטליבאן תאפשר "שיתוף פעולה דו-צדדי פורה", כולל בתחומי הסחר והלוחמה בטרור.

גם משרד החוץ של הטליבאן אישר את המהלך ברשת  X. שר החוץ של הטליבאן, אמיר חאן מותקי, תיאר את ההכרה כ"התפתחות משמעותית", לפי הודעת המשרד.

הכי מעניין

תמונות שצולמו במוסקבה לאחר ההכרזה הראו את דגל הטליבאן הלבן, הנושא את הכרזת האמונה המוסלמית, ה"שהאדה", כתובה בשחור, מתנוסס בשגרירות אפגניסטן במוסקבה.

דגל הטליבאן בשגרירות אפגניסטן במוסקובה | AFP

דגל הטליבאן בשגרירות אפגניסטן במוסקובה | צילום: AFP

הטליבאן שלט באפגניסטן מ-1996 ועד לפלישה לאפגניסטן שהובילה ארה"ב בשנת 2001. במהלך התקופה הזו ממשלתו הוכרה על ידי שלוש מדינות בלבד: פקיסטן, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות.

הארגון חזר לשלטון באוגוסט 2021, כשהפיל את הממשלה שזכתה לתמיכה מערבית. מאז ביקש הטליבאן הכרה בינלאומית, אם כי הארגון נותר מבודד על רקע חששות נרחבים לגבי הפרות בוטות של זכויות אדם באפגניסטן, כמו גם הגבלות הולכות וגוברות על נשים במדינה.

היעדר הכרה בינלאומית משמעותי גם שהטליבאן לא הצליח לגשת לכספי ממשלת אפגניסטן המוחזקים בחו"ל, כולל מיליארדי דולרים שהוקפאו במוסדות אמריקניים.

היו אפגנים שקיוו שהטליבאן יהיה מתון יותר לאחר חזרתו לשלטון, אך עם שובו הפסיק הארגון את החינוך לבנות לאחר כיתה ו', אסר על נשים ללמוד באוניברסיטאות והטיל דרישות לבוש מחמירות, כולל כיסוי פנים לנשים. בשנה שעברה הרחיב עוד יותר את ההגבלות כך שיכללו איסורים על נשים להרים את קולן, לדקלם את הקוראן בפומבי ולהביט בגברים שאינם בעליהן או קרובי משפחתן.

לוחמי הטליבאן בהראט, אפגניסטן | AFP

לוחמי הטליבאן בהראט, אפגניסטן | צילום: AFP

הטליבאן צמח מארגון של לוחמי גרילה הנתמכים על ידי ארה"ב שלחמו בפלישה סובייטית במהלך מלחמה הרסנית בת תשע שנים, שהרגה כמיליון אפגנים ו-15 אלף חיילים סובייטים, והסתיימה עם נסיגת מוסקבה מהמדינה ב-1989.

חרף ההיסטוריה המורכבת של מוסקבה באפגניסטן, רוסיה החלה לטפח קשרים עם הטליבאן מספר שנים לפני חזרתו לשלטון והייתה אחת המדינות הבודדות ששמרו על שגרירויותיהן בקאבול פתוחות לאחר נסיגת הכוחות בראשות ארה"ב ב-2021.

באפריל הסירה מוסקבה את החרם שלה הטליבאן ואף ביטלה את מעמדו כארגון טרור, צעד שלדבריה פתח "את הדרך להקמת שותפות מלאה עם קאבול למען האינטרסים של העמים הרוסי והאפגני".

שר החוץ הזמני של סוריה אסד אל-שייבני עם שר החוץ של הטליבאן האפגני אמיר חאן מוטקי | AFP

שר החוץ הזמני של סוריה אסד אל-שייבני עם שר החוץ של הטליבאן האפגני אמיר חאן מוטקי | צילום: AFP

בשנת 2024 תאר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין את הטליבאן כ"בני ברית במאבק נגד הטרור". באותה שנה, מתקפה מיליטנטית שנטל עליה אחריות דאעש במוסקבה הרגה לפחות 143 בני אדם; לדברי ארה"ב המתקפה בוצעה על ידי מחוז ח'וראסאן של המדינה האסלאמית, הסניף האפגני והפקיסטני של ארגון הטרור דאעש.

מדינות אחרות גם טיפחו קשרים הדוקים יותר עם מנהיגיה החדשים של אפגניסטן, אם כי הן נמנעו מלהכיר רשמית בקבוצה.

מוקדם יותר השנה הסכימו הטליבאן ופקיסטן לחדש קשרים דיפלומטיים ברמת השגרירים, ואפגניסטן הוזמנה להצטרף לפרויקט התשתית "המסדרון הכלכלי סין-פקיסטן" בשווי מיליארדי דולרים.

ממשלות מערביות הכירו גם הן בצורך לקיים מגע עם הטליבאן בהתחשב בשליטתו על אפגניסטן, אך נמנעו מיצירת יחסים דיפלומטיים רשמיים. בשנת 2021, ג'וזף בורל, הדיפלומט הבכיר של האיחוד האירופי, אמר: "הטליבאן ניצח במלחמה, אז נצטרך לדבר איתם".