מעטים הסמלים הבולטים להפניית העורף של מפלגת הלייבור של ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר לדרכה הרדיקלית בעשור הקודם, כמו הדחתו של ג'רמי קורבין: מי שבעבר עמד בראש המפלגה וגרר אותה, בבחירות 2019, לתבוסתה הקשה ביותר מאז שנות ה־30. אלא שלאחר שכבר הספידו אותו והכריזו על סיומה של דרכו הפוליטית, קורבין חזר. ובגדול. הרדיקל הוותיק, התומך המובהק באסלאם, שב לזירה ונחוש להשיב לעצמו את דגל השמאל ה"אותנטי".
וזה לא הכול: לצדו של קורבין ניצבת לא אחרת מזארה סולטאנה - מי שתויגה לא פעם כפוליטיקאית ה"וויראלית" ביותר בבריטניה. היא נבחרה לפרלמנט בגיל 26 בלבד (כיום היא בת 31) ומקדישה היום את עיקר זמנה לנוכחותה ברשתות החברתיות, שם היא נחשבת לכוכבת עם כמעט חצי מיליון עוקבים באינסטגרם ובטיקטוק. שנייה רק לנייג'ל פראג', מנהיג הימין הפופוליסטי. אפילו מגזין Vogue הקדיש לה כתבת פרופיל - מחווה יוצאת דופן לפוליטיקאית קומוניסטית שהושעתה משורות הלייבור.
ובכן, בסוף השבוע האחרון הוכרז על הקמתה של מפלגה חדשה משמאל ללייבור בראשותם של קורבין וסולטאנה. אולם, כנהוג במסורת רבת השנים של פלגי השמאל הבריטיים, הסצנה הפוליטית שוב מתאפיינת בבלבול ובאי בהירות: ההכרזה יצאה מפיה של סולטאנה, אך קורבין עצמו מיהר לסייג והבהיר כי הוא עדיין שוקל את המהלך, וכי הדיונים סביבו נמשכים. עם זאת, נדמה שהקמת המפלגה היא עניין של זמן בלבד, שכן הפנייה החדה ימינה של הלייבור יצרה ואקום פוליטי עמוק בשמאל הבריטי.
הכי מעניין

קיר סטארמר. | צילום: AFP
האסטרטגיה שבה נקט ראש הממשלה סטארמר עד כה התבססה על התקרבות לעמדות הימין של נייג'ל פראג', הנתפס כיום כיריב המרכזי בעקבות קריסת המפלגה השמרנית. כלומר, קו תקיף של "חוק וסדר", הגבלות על ההגירה וחזרה לערכים מסורתיים. בינתיים, השמאל הבריטי מדמם. לכן, אין זה מפתיע שהסקרים כבר מעניקים כ־10% תמיכה למפלגה החדשה של קורבין וסולטאנה - עם פוטנציאל להגיע לתמיכה של אחד מכל שישה מצביעים.
אף ששמה טרם נחשף, המפלגה החדשה כבר מדורגת בראש העדפות הצעירים בגילאי 18־24: אתגר קיומי ממשי עבור הלייבור, שעלול להוביל, באירוניה היסטורית, דווקא לניצחונו של נייג'ל פראג'. זאת לאחר שתומכיו של פראג' תועדו חוגגים עם שמפניה במסיבה בלונדון מיד לאחר הכרזתה של סולטאנה. הרי במציאות שבה יותר מ־21,000 מהגרים הגיעו לבריטניה רק מאז תחילת השנה, עלייה של 56% בהשוואה לתקופה המקבילה ב־2024, מפלגתו של נייג'ל פראג' רק הולכת ומתחזקת בסקרים.
עוד כתבות בנושא
ושוב, זה לא הכול: מעבר למחויבותם המשותפת לסוציאליזם, קורבין וסולטאנה חולקים גם עמדה עוינת כלפי ישראל. קורבין, מהבולטים והוותיקים שבפוליטיקאים הבריטיים, מזוהה זה שנים עם תמיכה בלתי מסויגת בצד הפלסטיני - עד כדי חשדות לקשרים אידאולוגיים עם חמאס וחיזבאללה. וכזכור, בנובמבר 2023, פחות מחודש לאחר הטבח האכזרי שביצע חמאס בישראל, עורר סערה כשאמר: "חמאס הוא ארגון טרור, אך גם ישראל מבצעת מעשי טרור".
אנטי־ציונות לכאורה לגיטימית? לא בדיוק. תקופת כהונתו של ג'רמי קורבין כראש מפלגת הלייבור (2015־2019) התאפיינה בהתפרצות מדאיגה של אנטישמיות במדינה ואף בשורות המפלגה - תופעה שהכתימה את דימויה הציבורי והרחיקה מצביעים רבים. יורשו, קיר סטארמר, השקיע מאז מאמצים ניכרים לעקור את התופעה מן השורש. בניגוד אליו, קורבין מעולם לא נקט עמדה ברורה נגד התופעה. להיפך, עמדותיו והשיח שסביבו שימשו לא אחת כמצע לעוינות כלפי ישראל ואף כלפי הקהילה היהודית בבריטניה.
סולטאנה, בת למשפחה פקיסטנית ומוסלמית אדוקה, מחזיקה עבר עשיר של פרסומים גבוליים ברשתות החברתיות - כאלה שלא פעם עוררו סערה ופורשו כהסתה נגד "הציונים". במופעיה הציבוריים היא נוהגת לעטות כפייה סביב צווארה, לנאום בתקיפות נגד מדינת ישראל ולצדד בפומבי בעם הפלסטיני. גם כשהיא עוטה כובע פוליטי מתון יותר ומיליטנטי פחות, היא חוזרת וקוראת להפסיק את משלוחי הנשק מבריטניה לישראל - ואף דורשת להחרים כל קשר בין הממלכה המאוחדת למדינת היהודים.
החידוש המדאיג הוא שהמלחמה שפרצה בעזה לאחר מתקפת השבעה באוקטובר, הובילה לרדיקליזציה מואצת של חלקים מהאלקטורט המוסלמי בבריטניה שהתאכזבו מ"מדיניות סלחנית ומאופקת מדי מצד הלייבור כלפי ישראל". כבר בשנה החולפת נבחרו ארבעה חברי פרלמנט עצמאיים, כולם על בסיס מצע פרו פלסטיני מובהק - זירה פוליטית חדשה, שבהובלת קורבין וסולטאנה, עשויה להתגבש לכדי תקדים מטריד בפוליטיקה האירופית: תנועה איסלאמו־מרקסיסטית מוצהרת.