משקה חדש כובש את אירופה בימים אלה - ומבלבל את כולם. הוא מריח כמו קולה, נראה כמו קולה, אפילו טועם כמו קולה - אבל הוא לא. הוא משהו אחר לגמרי. "תכירו את המשקה שלא מכיל רצח עם", מכריז אוסאמה קשווע, פעיל זכויות אדם פלסטיני ותסריטאי לשעבר בן 43, שכיום משמש יזם מזון ויוצר המשקה המדובר והמעורר סערה.
הכול התחיל בנובמבר 2023. קשווע, שניהל בלונדון מסעדות שהתבססו על מתכוני משפחתו, החל לחפש דרך - כלשונו - "לחולל שינוי, גם בטעם וגם בתודעה". כך נולד קולה עזה: משקה שלא נוצר, לדבריו, מתוך עניין קולינרי, אלא מתוך צורך להיאבק. "ביקשתי למצוא טעם שאין בו רגשות אשמה, שאין בו רצח עם. הטעם האמיתי של החירות", הוא מסביר. כן, מטעם החיים אל טעם הג'נוסייד. להיט.
למעשה, מאחורי הפחית האדומה־שחורה־ירוקה, שנראית ממבט ראשון כמו פחית קולה רגילה אך בעיצובה מזכירה את הדגל הפלסטיני, מסתתרת אמירה פוליטית שאינה תמימה כלל. זהו, כפי שמגדיר זאת אוסאמה קשווע, משקה עם שליחות: "תגובה ישירה לתמיכתם של מותגים מערביים - ובראשם קוקה קולה - בישראל ובמעשיה ברצועת עזה".
הכי מעניין
קשווע אינו זר למחאה. כבר בראשית שנות ה־2000 נמנה עם מקימי תנועת הסולידריות הבינלאומית (ISM), שפעלה נגד "הכיבוש הישראלי" והיוותה חלק מהתשתית שמהן צמחה לימים תנועת ה־BDS. לאחר שהשתקע בבריטניה כפליט, פנה קשווע ללימודי קולנוע, יצר מספר סרטים ובמקביל המשיך בפעילותו הפוליטית - כולל השתתפותו במשט "Freedom Flotilla" לעזה בשנת 2010, שבמהלכו נעצר.
לאחר טבח השבעה באוקטובר, חיפש קשווע דרך לקחת חלק במאבק מרחוק והחליט לפתח משקה חדש שיכבוש את אירופה. "אם נפגע בהכנסות של החברות שמממנות את הדיכוי - הן לא יוכלו להתעלם יותר", אמר. תוך זמן קצר הצליח למכור מאות אלפי פחיות במסעדות שבבעלותו. "כל הרווחים נתרמים לשיקום מחלקת היולדות בבית חולים בעזה", טען.
עד תחילת 2025 נמכרו למעלה מ־500,000 יחידות של קולה עזה דרך האינטרנט. אריזת 24 פחיות נמכרת ב־30 פאונד (כ־136 שקלים) ואריזת 6 פחיות ב־12 פאונד (כ־56 שקלים). המוצר גם נמכר למדינות נוספות - בהן ספרד, אוסטרליה, דרום אפריקה וכווית. החודש, המשקה שמריח כמו קולה, נראה כמו קולה וטועם כמו קולה - אך בפועל מהווה כלי פוליטי לכל דבר ועניין - הגיע גם לאיטליה.
עוד כתבות בנושא
רשת הסופרים "קופ" הודיעה כי החליטה להחרים את כלל המוצרים שיוצרו בישראל - ביניהם טחינה, פירות יבשים ומוצרים המזוהים עם סודה סטרים - ובמקביל להתחיל למכור את המשקה הפלסטיני קולה עזה. "איננו יכולים להישאר אדישים לנוכח האלימות המתמשכת ברצועת עזה ולחסימה ההומניטרית", הודיעה הנהלת הרשת בתמימות, אך מהר מאוד התברר כי מאחורי המהלך מסתתרת אמת שונה.
ובכן, מאחורי המהלך עומד דוידה פיקארדו: יזם, עיתונאי ופעיל חברתי המשמש בין היתר כמתאם האגודות האסלאמיות במילאנו, מונצה ובריאנצה. במציאות, הוא פועל בשיתוף פעולה הדוק עם האחים המוסלמים שבאיטליה. כפי שחשף העיתון האיטלקי "לה וריטה", היזם המדובר מעודד ואף מסייע במימון פעילות הארגון ברחבי ארץ המגף.

יחיא סינוואר. | צילום: איי.אף.פי
וכמובן, זה לא הכול. פיקארדו הוא גם הבעלים של הוצאה לאור קטנה בשם "דה לה לוצ'ה", שפרסמה בשנים האחרונות מספר ספרים על עזה. ביניהם - תחזיקו חזק - "הקוצים והציפורן", שכתב יחיא סינוואר, ראש ארגון הטרור חמאס, בעת שהייתו בכלא הישראלי. פרט זה לא עבר בשקט, וסימל עבור רבים את פעיל זכויות המוסלמים באיטליה כמוקצה ומעורר מחלוקת.
קולה עזה אולי נראה כמשקה פשוט, אך מאחוריו מסתתרת מערכת מורכבת הרבה יותר. במקום לשמש סמל לחירות, כפי שמתחייב להיות, המוצר הופך לכלי פרובוקטיבי המנציח את הקונפליקט. לצד הלקוחות הנלהבים, המחכים לטעום מהמשקה הנושא את טעם "חופש עזה", רבים תופסים היום את הפחית בצבעי ארדום־ירוק־שחור כניסוח ממוסחר של סכסוך שמנצל מאבקים אמיתיים למטרות פוליטיות וכלכליות.