"כלא מחוץ לכלא": בריטניה בוחנת מהפכה טכנולוגית במערכת הכליאה

פגישה חשאית בלונדון בנוכחות שרת המשפטים הבריטית חשפה יוזמות קצה לשדרוג מערכת הכליאה: טכנולוגיה אזרחית וצבאית עתידניות משולבות במערך האכיפה - והביקורת, כמובן, לא איחרה לבוא

כלא - אילוסטרציה | AFP

כלא - אילוסטרציה | צילום: AFP

תוכן השמע עדיין בהכנה...

רובוטים לשמירה, כלי רכב אוטונומיים ושבבים דיגיטליים תת־עוריים לאסירים: הממלכה המאוחדת שוקלת להציב את הטכנולוגיה בחזית ההתמודדות עם משבר הכליאה. בעוד שבאיטליה מתעצמת המחאה הציבורית נוכח תנאי הצפיפות המחפירים השוררים במתקני הכליאה, בריטניה נוקטת גישה אחרת במטרה לאתר פתרונות מערכתיים למשבר המתמשך.

מתוך הבנה שמערכות הכליאה המסורתיות קורסות תחת העומס, גובר בממלכה הרצון לאמץ תפיסות חדשניות הנשענות על טכנולוגיות מתקדמות, בינה מלאכותית ואמצעי פיקוח דיגיטליים. הפתרונות המוצעים משקפים חזון עתידני רדיקלי - כזה השואף להמציא מחדש את הדרך בה מדינות אוכפות חוק, שופטות ומשקמות.

יש לציין כי המהלך המתוקשר הגיע על רקע משבר כליאה עמוק וחמור: רק בשנה שעברה נאלצה ממשלת בריטניה לשחרר באופן מיידי אלפי אסירים שנשפטו בגין עבירות שאינן אלימות, בשל העובדה שמספר המקומות הפנויים בבתי הסוהר הלאומיים ירד מתחת לרף מסוכן של 100 תאים זמינים בלבד. תקדים היסטורי בממלכה שעורר סערה ציבורית גדולה מאוד.

הכי מעניין

קיר סטארמר. | AFP

קיר סטארמר. | צילום: AFP

בין שלל ההצעות החדשניות שעלו לדיון סביב שולחנם של מקבלי ההחלטות בלונדון, ניתן למצוא יוזמות פורצות דרך שעד לא מכבר היו נחזות כלקוחות מספרות מדע בדיוני. מדובר, בין היתר, בהפעלת רובוטים מתקדמים לצורכי שמירה בשילוב רכבים אוטונומיים קטנים המצוידים בטכנולוגיית ניווט מתקדמת, שנועדו לשמש כאמצעי תחבורה בטוח ויעיל להסעת נידונים בין מתקנים שונים.

ההצעה לשתול שבבים דיגיטליים מתחת לעורם של האסירים - עוררה מחלוקת. לטענת התומכים במהלך, מדובר באמצעי טכנולוגי מתוחכם אשר נועד לאפשר ניטור מדויק ובלתי פוסק אחר מיקומם של הנידונים, לצד פיקוח צמוד על דפוסי התנהגותם מחוץ לכותלי בית הסוהר. איסוף הנתונים בזמן אמת צפוי לספק תובנות אמינות באשר להתקדמותם בתהליך השיקום ויאפשר התאמה דינמית של תנאי שחרורם.

לפי דיווח שפורסם בעיתון הבריטי הגרדיאן, פגישה חסויה ויוצאת דופן נערכה בחודש שעבר בלונדון בהובלתה של שרת המשפטים הבריטית, שבאנה מחמוד. בפגישה הסודית השתתפו בין היתר כעשרים נציגים בכירים מחברות טכנולוגיה מהשורה הראשונה בממלכה המאוחדת ובזירה הבינלאומית, ובהן גם ענקיות כמו גוגל, מיקרוסופט ואמזון.

הדיון, שנערך בדלתיים סגורות, התמקד בדרכים שבהן ניתן לרתום את מיטב החדשנות הטכנולוגית לצורך עיצוב מחדש של מערך הכליאה במדינה. המטרה המרכזית שעמדה לנגד עיני המשתתפים הייתה לצמצם את התלות במתקני כליאה פיזיים, ולהניח את היסודות למנגנונים חלופיים ועתירי־טכנולוגיה לניהול, פיקוח ושיקום של נידונים - מחוץ לגבולות הכלא המסורתי.

מעבר לחברות טכנולוגיה אזרחיות, השתתפו בדיון גם נציגי גופים פרטיים המפעילים בתי כלא בבריטניה ובמדינות נוספות, וכן חברות המחזיקות בחוזים עם הצבא האמריקני. הממשלה הבריטית פנתה אליהם בבקשה לחשוב מחוץ לקופסה ולהציע פתרונות אשר יאפשרו להקים "כלא מחוץ לכלא" - כלומר, מודל חלופי לניהול ופיקוח על אסירים, שאינו כרוך בהחזקתם בין כותלי מוסדות כליאה.

המשבר בשטח כבר אינו ניתן להכחשה: משרד המשפטים הבריטי יצא בקריאה פומבית אל מערכת בתי המשפט לצמצם את השימוש בענישה הכוללת תקופות מאסר קצרות - אשר נתפסות כבלתי יעילות ואף מכבידות על מערכת הכליאה הקורסת. בנוסף, הממשלה עודדה מעבר גורף יותר לאמצעים חלופיים, ובראשם מאסר על תנאי - המאפשר לנידונים להמשיך בשגרת חייהם תחת מגבלות ברורות.

עוד כתבות בנושא

בתוך כך, מתחדדת מגמה נוספת: קריאה להעמקה משמעותית של שילוב טכנולוגיות בינה מלאכותית (AI) במערכי האכיפה והפיקוח. דגש מיוחד מושם על טכנולוגיות לזיהוי פנים, אשר נתפסות ככלי מרכזי הן במניעת פשיעה עתידית באמצעות ניטור התנהגויות חשודות, והן בפיקוח על נידונים ששוחררו בתנאים מגבילים או קיבלו הקלות בעונשם.

בין שלל הרעיונות שהוצגו במהלך הפגישה, בלט במיוחד רעיון אחד שנתפס כרדיקלי מדי: שימוש במחשבים המבוססים על עקרונות מכניקת הקוונטים לצורכי ניתוח וחיזוי התנהגות פלילית. לפי הגישה שהוצגה, כוחם העיבודי האדיר של מחשבי קוונטים עשוי לאפשר בחינה מעמיקה ומדויקת של דפוסי עבר התנהגותיים, לצד יצירת תחזיות סטטיסטיות מורכבות באשר להתנהגות עתידית של אסירים או חשודים.

יתרה מכך, הטכנולוגיה הזו, כך נטען, עשויה להוות בסיס לתכנון צעדים מונעים שיותאמו אישית, במטרה לצמצם את הסיכון להידרדרות מחודשת לפשיעה - עוד בטרם זו מתממשת בפועל. רעיון זה, על אף הפוטנציאל שבו, מעורר שאלות אתיות, משפטיות וערכיות כבדות משקל, ובעיני רבים מדיף ניחוחות של "אורווליאניות דיסטופית".

אילוסטרציה. | דן חיימוביץ

אילוסטרציה. | צילום: דן חיימוביץ

לכן, לצד ההתלהבות מהטכנולוגיה, נשמעו גם קולות אזהרה. פעילים למען זכויות אדם הגדירו את ההצעות הללו כ"מפחידות". דונלד קמפבל, מנכ"ל עמותת Foxglove הפועלת לקידום צדק דיגיטלי והגנה על פרטיות במרחב הטכנולוגי, ציין כי הרעיון לנבא פשע באמצעות מחשבים ובינה מלאכותית "כבר הופרך לא פעם בעבר". לדבריו, השימוש באמצעים אלו עלול לפגוע בזכויות יסוד ולהוביל להפליה מערכתית.

דובר מטעם הממשלה הבריטית מסר כי בשלב זה - מדובר בתרחישים תאורטיים בלבד. עם זאת, לדבריו, יש מקום וחשיבות בדיון פוליטי וציבורי רחב על עתיד הטכנולוגיה והשפעתה על מערכת המשפט, במיוחד כאשר מסתכלים קדימה לעבר שנת 2050. כן, ככל הנראה, בריטניה כבר נערכת לעידן שבו קווי התפר בין טכנולוגיה, משפט וזכויות אדם יהיו דקים מתמיד - ואף טעונים בהכרעות ערכיות עמוקות.