שונאים להתאמן? התאימו את האימונים לאישיות שלכם

במחקר חדש שכלל כ־130 משתתפים, נמצא כי יש קשר בין תכונות האופי של האדם לבין סוג הכושר שבו הוא יחזיק לאורך זמן. למרות האבחנה, החוקרים ממליצים להתנסות בכל סוגי הספורט "עד שימצאו משהו שהם נהנים ממנו"

קפיצה בחבל | באדיבות אנרג'ים ספורט

קפיצה בחבל | צילום: באדיבות אנרג'ים ספורט

תוכן השמע עדיין בהכנה...

מתקשים למצוא הנאה בפעילות גופנית? מחקר חדש מציע להתאים את האימונים לאישיות שלכם, לאחר שגילה כי תכונות אישיות מסוימות יכולות לנבא במדויק אילו סוגים ועוצמות של פעילות גופנית אנשים נהנים מהם.

המחקר, שעבר ביקורת עמיתים ופורסם השבוע בכתב העת Frontiers in Psychology, מצא כי אנשים מוחצנים נוטים להעדיף אימונים בעצימות גבוהה, בעוד שאנשים בעלי תחושת אחריות (מצפוניות) גבוהה נוטים להתמיד בפעילות גופנית סדירה במשך שעות רבות יותר. אנשים שדורגו כ"נוירוטיים" בשאלון מקדים – תכונה שהמחברים קשרו לאי-יציבות רגשית – העדיפו תוכניות אימון פרטיות ועצמאיות.

הממצאים מצביעים על כך ששילוב תכונות אישיות בתכנון פעילות גופנית עשוי לסייע ב"עיצוב תוכניות אימונים המותאמות אישית לצרכי המשתתפים", כך כתבו החוקרים מאוניברסיטת קולג' לונדון. לפי מחקרים שצוטטו על ידי ארגון הבריאות העולמי, כשליש מהמבוגרים בעולם אינם פעילים גופנית, כלומר אינם עומדים בהמלצה לבצע לפחות 150 דקות של פעילות גופנית בשבוע.

הכי מעניין

ספינינג | Esteban Felix, AP

ספינינג | צילום: Esteban Felix, AP

"יש פתגם בעולם הכושר שאומר: 'האימון הטוב ביותר הוא זה שתתמיד בו', מה שמדגיש את החשיבות של העדפות אישיות", אמר לואיג'י ברקאדס, מרצה בכיר למדעי הספורט והפעילות הגופנית באוניברסיטת הטכנולוגיה של אוקלנד בניו זילנד, שלא היה מעורב במחקר. "מציאת סוג הפעילות שמתאימה לאדם היא מחסום משמעותי שיש להתגבר עליו", הוסיף בהודעת דוא"ל. "המחקר תומך ברעיונות אלה".

במחקר, שנערך בקולג' האוניברסיטאי של לונדון, 132 משתתפים מילאו תחילה שאלונים להערכת רמות מתח ותכונות אישיות. לאחר מכן, הם עברו בדיקות מעבדה למדידת רמת הכושר הבסיסית שלהם, וחולקו לשתי קבוצות. הקבוצה הראשונה השתתפה בתוכנית אימונים בת שמונה שבועות שכללה רכיבה על אופניים ואימוני כוח בבית, בעוד הקבוצה השנייה התבקשה להמשיך באורח חייה הרגיל כקבוצת ביקורת. בסופו של דבר, 86 משתתפים השלימו את המחקר, כאשר הנשירה נבעה מפציעות, מחלות או אובדן קשר.

הממצא העיקרי היה שתוכניות פעילות גופנית עשויות להשפיע באופן שונה על אנשים בהתאם לסוג האישיות שלהם, כך לדברי החוקרים. אנשים שדורגו כנוירוטיים הראו את ההפחתה המשמעותית ביותר ברמות המתח כתוצאה מפעילות גופנית. הם גם נטו להעדיף אימונים קלים יותר, שאינם דורשים מאמץ ממושך או רציף. אנשים בעלי תחושת אחריות גבוהה היו הקבוצה היחידה שלא הביעה העדפה לסוג אימון ספציפי, ככל הנראה משום שהם מונעים להתאמן מתוך מחויבות לשמירה על הבריאות.

ריצה | שאטרסטוק

ריצה | צילום: שאטרסטוק

ברקאדס המליץ לא להתמקד יתר על המידה בזיהוי סוג האישיות לפני בחירת תוכנית אימונים. "חשוב יותר שאנשים יתנסו בסוגים שונים של פעילות גופנית עד שימצאו משהו שהם נהנים ממנו ויכולים להתמיד בו", אמר. כך, "הם יוכלו לבחור את האימון המתאים ביותר עבורם".

גרנט טומקינסון, פרופסור לתנועת האדם ומדעי הפעילות הגופנית והספורט באוניברסיטת דרום אוסטרליה, הוסיף בהודעת דוא"ל כי אימונים מהנים תורמים להתמדה ארוכת טווח. "כשמדובר בפעילות גופנית, חשוב לשחק את 'המשחק הארוך'", אמר, והשווה זאת לתוכנית חיסכון לפנסיה: "ככל שתשקיעו יותר מוקדם בחיים, כך תוכלו להרוויח יותר בהמשך".