משרד הבריאות מתכנן לשלב מרכזים לבריאות הנפש בבתי החולים והמרכזים הרפואיים הכלליים. המטרה היא למקסם את יכולות מערכת הבריאות, לאפשר מענה מותאם למטופלים שסובלים מתחלואה נפשית וגופנית במקביל ולשפר את תנאי האשפוז. ההחלטה התקבלה בהמלצת ועדה שהמשרד מינה.
נכון ל-2024, מתוך 3,482 מיטות לאשפוז פסיכיאטרי רק 516 (14.8%) נמצאות בבתי חולים כלליים. כשמדובר באשפוזים בכפייה, הדבר אפשרי כיום רק ל-7% מהם. המשרד הקצה בתוכנית המיטות לשנים 2023 -2028, 245 מיטות נוספות, שכ-80% מהן מוקצות לבתי חולים כללים. תהליכי שילוב אחדים כבר החלו, כמו תהליך שילוב המרכז לבריאות הנפש כפר שאול עם בית החולים שערי צדק.
במשרד הבריאות הסבירו כי בתי החולים הפסיכיאטריים קטנים בהשוואה לבתי החולים הכלליים, מצב התשתיות בהם לא עומד בסטנדרט הרצוי וכי יש קושי רב בגיוס כוח אדם ושימור הון אנושי ואספקה של רמת השירות הנדרשת. חלק מהקשיים נובעים מחסרונות גודלם הקטן של בתי החולים הפסיכיאטריים. עוד אומרים במשרד כי איחוד כזה יאפשר להוריד את הסטיגמה ממרכזי בריאות הנפש ולחזק את המחקר והחדשנות באמצעות טכנולוגיות מתקדמות.
הכי מעניין
כשלב מקדים תמונה ועדה לכל שני מרכזים רפואיים (המשלב והמשתלב), שתלווה ותסייע בתהליך השילוב. התהליך יחולק לשלבים: השלב הראשון יהיה רוחבי ואחיד לכלל המרכזים הרפואיים, ועיקר עיסוקו בהבניית כלים ארגוניים לצורך אחידות, פישוט וקיצור תקופת חוסר הוודאות הקיימת בשינויים ארגוניים מורכבים מסוג זה. השלב השני יהיה שלב השילוב בפועל והשלב השלישי ייבחן לאורך השנים הראשונות שלאחר השילוב.
הוועדה המליצה גם כי "שילוב בתי החולים ייעשה תוך שמירה על תחרות ואף עידודה בין בתי החולים הכלליים, לטובת שיפור השירות". עוד הומלץ להגדיר תקופת הגנה, שבמהלכה לא תתאפשר גריעת משאבי כוח אדם ממערכת בריאות הנפש.
עוד כתבות בנושא
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הגיב למהלך ואמר: "רתימת היתרונות של בתי החולים הכלליים והרפואה הגופנית, יחד עם המומחיות של בתי החולים הפסיכיאטרים ששמים את המטופל במרכז - מאפשרת שלם הגדול מסך חלקיו ומעניקה למטופלים את המעטפת הראויה והנכונה עבורם. זהו צעד נוסף בקידום בריאות הנפש כתחום טיפולי השווה בין שווים".
שר הבריאות אוריאל בוסו: "מסקנות ועדת ירקוני לשילוב המרכזים לבריאות הנפש בתוך בתי החולים הכלליים הן מהלך היסטורי שמבטא את המחויבות העמוקה שלנו לקידום מערך בריאות הנפש בישראל. מדובר בצעד משמעותי לעבר רפואה אינטגרטיבית, שלמה, שמכירה בכך שבריאות הגוף והנפש הן חלק בלתי נפרד זה מזה. משרד הבריאות יוביל את המהלך בזהירות, באחריות ובהדרגתיות, תוך הקפדה על ליווי מקצועי, רגישות לשטח והתאמות ייעודיות. השינוי הזה לא יקרה ביום, אבל הוא יקרה נכון".