המכללה שמעניקה שנת לימודים חינם לסטודנטדים להוראה

לאור המחסור הגובר במורים, מכללת סמינר הקיבוצים תעניק לסטודנטים בתואר ראשון שנת לימודים חינם באנגלית ובמקצועות המדעיים ומלגות למורים בתואר שני

מטה משרד החינוך בירושלים. | אוראל כהן, פלאש 90

מטה משרד החינוך בירושלים. | צילום: אוראל כהן, פלאש 90

תוכן השמע עדיין בהכנה...

בשל המחסור הגובר במורים בתחומי הליבה במערכת החינוך החליטו במכללת סמינר הקיבוצים  להעניק שנת לימודים ראשונה חינם לסטודנטים שיחלו השנה לימודים לתואר ראשון בהוראת אנגלית, מתמטיקה על-יסודי, ביולוגיה על-יסודי ומחשבים ומערכות מידע על יסודי – תחומים שבהם קיים מחסור חמור במורים איכותיים. 

במכללה מספרים כי המהלך משתלב במגמה עולמית של מדינות שמנסות להתמודד עם המחסור במורים באמצעות תמריצים כלכליים, מלגות והקלות בשכר לימוד. כך למשל, באוסטרליה הוכרזו בשנת 2024 לימודי הוראה כ"חינמיים" במספר מדינות, מהלך שהוביל לעלייה של עשרות אחוזים בהרשמות. בבריטניה הוכח מחקרית כי מלגות בתחומי המדעים הביאו לגידול במספר המורים שנכנסו למערכת; ובמיסיסיפי, העלאת שכר ממוצע בשיעור 12%, הביאה לעלייה של 20% בנרשמים לתוכניות ההכשרה. בסמינר הקיבוצים מציינים כי המענקים המוצעים מיועדים לפתוח את הדלת לדור חדש של מורים איכותיים באמצעות גישה נגישה ומחוללת שינוי כבר משלב ההכשרה.  

במכללת סמינר הקיבוצים אספו נתונים על המחסור באנשי חינוך על פיהם בעשור האחרון חלה ירידה של כ־30% במספר המורים החדשים למתמטיקה (כשליש מהמורים למתמטיקה כיום הם בני למעלה מ־50) וחסרים מאות מורים למתמטיקה בבתי הספר. בשנת 2022 דווח על מחסור של כ־196 מורי מתמטיקה בחטיבות הביניים ו-156 בתיכונים – סך־הכל כ־350 מורים חסרים במקצוע זה.

הכי מעניין

עוד כתבות בנושא

בתנאים אלו בתי הספר מעסיקים מורים לא מוסמכים. נכון לשנת 2023 יותר מ-60% ממורי המתמטיקה בבתי הספר היסודיים אינם בעלי הכשרה מלאה להוראת מתמטיקה (תואר ראשון ותעודת הוראה במתמטיקה); בחטיבות ובתיכונים כ־25% מהמורים למתמטיקה חסרים הסמכה 

גם המחסור במורי אנגלית הוא אתגר מתמשך שהולך ומחריף במיוחד בעשור האחרון וכעת חסרים כמה מאות מורי אנגלית. לפי בדיקת מבקר המדינה, לקראת סוף 2024 היו חסרים כ־660 מורים. בהתאם לכך כרבע מהמורים לאנגלית אינם בעלי הכשרה רשמית בהוראת אנגלית. נכון ליוני 2023, כ-26% מכלל מורי האנגלית במערכת לא החזיקו בתעודת הוראה או תואר בתחום הוראת האנגלית. כ־30% ממורי האנגלית ביסודי, 24% בחטיבות הביניים ו-28% בתיכונים לא הוסמכו להוראת המקצוע.

במספר המורים למדעי המחשב בחטיבה העליונה חלה בעשור האחרון ירידה מצטברת של כ־19%. לפי נתוני משרד החינוך, מדי שנה חסרים כ־400 מורים במקצועות הטכנולוגיה, כשהמקצועות בהן המחסור החריף ביותר כוללים הנדסת חשמל, מכונות, אלקטרוניקה ומדעי המחשב. מרבית ממורי מדעי המחשב אינם בעלי הסמכה פורמלית מלאה בתחום. 

בנוסף, מכללת סמינר הקיבוצים תעניק מלגה בגובה 4,000 ש"ח למורים ולגננות שיחלו בשנת תשפ"ו את לימודיהם לתואר שני בחינוך (M.Ed.  או M.Teach),  ויעבדו לפחות שליש משרה במערכת החינוך. מורים החברים בארגון המורים יהיו זכאים למלגה נוספת בסך 5,500 ₪.
פרטים מלאים על הזכאות וההטבות – בהתאם לתקנון המפורסם באתר המכללה.

עוד כתבות בנושא

המהלך החדש משלב בין טיפול בשורש הבעיה לבין חיזוק הקיים: מצד אחד, עידוד כניסה של צעירות וצעירים למסלולי הכשרה בתחומים שבהם המחסור חריף במיוחד; מצד שני תמיכה במורות ובמורים שכבר פועלים בשטח ומבקשים להתקדם, להתפתח ולהוביל. מכללת סמינר הקיבוצים מבקשת להיות שותפה אקטיבית, לא רק על ידי הכשרה, אלא באמצעות הנגשה, מתן תמריצים ויצירת מסלול ברור לכניסה, קידום והתפתחות מקצועית בהוראה.

לדברי נשיאת סמינר הקיבוצים, פרופ' סמדר דוניצה־שמידט: "המוסדות להכשרת מורים אינם יכולים להישאר אדישים למצב שבו מערכת החינוך מתקשה לאייש משרות בסיסיות, במיוחד בתחומים קריטיים כמו מתמטיקה, אנגלית וביולוגיה. זהו רגע שבו האחריות הלאומית פוגשת אחריות מוסדית. ההחלטה שלנו להעניק שנת לימודים חינם לסטודנטים חדשים נועדה להסיר חסמים כלכלים ראשוניים ולעודד צעירות וצעירים לראות בהוראה מסלול אפשרי ומשמעותי.
במקביל, המכללה רואה חשיבות עליונה בהשקעה בעובדי הוראה הקיימים, ומבקשת לחזק את ציבור המורות, המורים והגננות שכבר פועלים במערכת. תואר שני מגדיל את יכולת ההשפעה של אנשי חינוך. הוא מעניק עומק מקצועי, מבט מחקרי וכלים מתקדמים להתמודדות עם אתגרי ההוראה של המאה ה-21. בנוסף, הוא פותח אפיקי קידום אישי, תורם לשיפור השכר, ומחזק את מעמד המורה כמוביל וכיזם בשדה החינוכי".