מי לא מכיר את הטופו? יציקת סויה חסרת אגו שדווקא בזכות המראה האנמי שלה מצליחה להשתלב באופן מופלא בכל סיר, מחבת או קערה. מדובר בשחקן ראשי שניחן בגמישות קולינרית: טופו יודע להיות גם אסייתי, גם ים-תיכוני, גם אפוי, גם מוקפץ - ומי יודע, בשבוע הבא הוא עשוי להפתיע במצבי צבירה נוספים בארוחות שלנו.
למרות שריבוע הסויה הזה, נראה כמו הקובייה הכי לא נוכחת על השולחן, הוא משמש כתחליף ראוי לחלבון מהחי, נחשב למקור מצוין של חלבון צמחי איכותי, דל בנתרן ובשומן רווי, עשיר בוויטמינים מקבוצת B, סידן, מגנזיום, ברזל וגם בטונות של שקט נפשי.
הטופו סופג טעמים בקלילות שיא, כאילו היה ספוג, ונותן לבשר לא מעט פייט - בלי לצעוק ובלי לעשות דרמות מיותרות.
הכי מעניין
לא ברור איך זה קרה, אבל טופו - שנחשב עד לא מזמן לבדיחה קולינרית אצל קרניבורים - הפך למרכיב מיינסטרימי. היום כבר לא צריך להיות טבעוני כדי לאהוב אותו, אלא רק רעב ונועז מספיק כדי לנסות.
הוא אולי רך וקצת מוּשי, אבל הוא עומד בגאווה בכל תפריט. תנו לו טעם, והוא כבר יככב בעצמו ויגרום לכם להתאהב בו. וכדי לשכנע את מי שעדיין לא העז (יש אחד כזה?) מציעה לנו חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, ארבעה מתכונים שיכולים להרכיב ארוחה שלמה על טהרת הטופו. אתם יכולים, כמובן, לערבב ולשלב. לא חייבים ללכת "אול אין".
סלט טופו קר / חלי ממן
מצרכים (למנה אחת)
150 גרם טופו חתוך לרצועות דקות
בצל סגול קטן פרוס לפרוסות דקות
שן שום קצוצה
כפית שמן זית
2 כוסות חסה מכל סוג / לקט עליי בייבי
6 עגבניות שרי חתוכות לרבעים
מלפפון בינוני קצוץ דק
מיץ לימון, מלח ופלפל שחור לפי הטעם
אופן ההכנה
-מחממים את השמן במחבת ומוסיפים את השום הקצוץ ורצועות הבצל. מקפיצים במחבת שהבצל מתרכך מעט.
-מוסיפים את קוביות הטופו ומאדים בין 5-7 דקות (בהתאם לגודל), מעבירים לצלחת הגשה את החסה, העגבניות והמלפפון.
-לאחר שנתחי העוף מוכנים מעבירים את תכולת המחבת לצלחת מעל הירקות, מוסיפים מיץ לימון ותבלינים. אפשר לפזר מעל עירית קצוצה.

טופו עם קארי ירוק | צילום: יח"צ
טופו עם קארי ירוק / חלי ממן
מצרכים
300 גרם טופו חתוך לרצועות דקות
כפית שמן זית
כוס פרחי ברוקולי טריים
1/2 סלסלת פטריות שמפיניון טריות
כף ממרח קארי ירוק
מלח, פלפל לבן
להגשה: כף שומשום קלוי או צנוברים קלויים
אופן ההכנה
-מחממים היטב את שמן הזית במחבת.
-מוסיפים את רצועות הטופו ומקפיצים למשך כ־5 דקות (אפשר להוסיף למחבת רבע כוס מים, כדי שהרצועות לא יידבקו).
-מוסיפים את ממרח הקארי, מלח ופלפל ומערבבים.
-מוסיפים את הירקות ומערבבים היטב. מאדים עוד כ־5–7 דקות.
-מעבירים לקערת הגשה. מפזרים מלמעלה כף שומשום קלוי או צנוברים קלויים.

שיפודי ירקות וטופו | צילום: טל סיון ציפורין
שיפודי טופו / חלי ממן
מצרכים
1 חבילה (250 גרם) טופו
שיפודי עץ מושרים במים
2 כפיות שמן שומשום
1 כוס רוטב סויה
1כפית סילאן או דבש
1 שן שום כתושה
1פלפל אדום
1 בצל גדול
1 קישוא
1 זוקיני
1/2 חציל
10 פטריות קטנות
אופן ההכנה
-מחממים גריל, או תנור לחום מקסימלי בתכנית גריל.
-חותכים את הטופו לקוביות של 2 ס"מ, חותכים את הירקות לקוביות בגודל דומה (חוצים את הפטריות).
-מוסיפים גם אותם לקערת הרוטב ומערבבים בעדינות. -משפדים את הטופו ואת הירקות כך שכל שיפוד יכיל את כל המרכיבים.
-צולים בתנור.

שווארמה טופו | צילום: שאטרסטוק
שווארמה טופו אסיאתית עם סלט כרוב וגזר / חלי ממן
מצרכים
מלח/פלפל
בזיליקום קצוץ
מעט ממתיק נוזלי על בסיס סוכרלוז (לא חובה ).
רוטב סויה
חצי כפית זרעי כוסברה כתושים, חצי כפית תערובת 7 תבלינים
פלפל חריף קצוץ
שן שום כתושה
מעט תרסיס שמן
ג’ינג’ר טרי
בצלים לבנים/אדומים פרוסים
טופו חתוך לרצועות בעובי אצבע
כוסברה קצוצה
כרוב אדום פרוס דק
שמן זית
גזרים מגוררים
שמן שומשום
שומשום קלוי
חומץ אורז
ממתיק נוזלי על בסיס סוכרלוז
בוטנים קלויים
אופן ההכנה
-מאדים את הבצל במחבת עם מים עד שמתרכך.
-מערבבים את הטופו עם התבלינים, הסויה והממתיק.
-מערבבים את כל חומרי הסלט.
-מחממים מחבת, מוסיפים כף שמן קנולה ואת השום, הג’ינג’ר והפלפל החריף ומטגנים דקה.
-מוסיפים את רצועות הטופו והתבלינים ואת הבצל המטוגן ומקפיצים מספר דקות.
-מוסיפים את הבזיליקום, מפזרים בוטנים ומגישים לצד הסלט.