בשעה 8 בבוקר אנחנו עדיין אופטימיות, בצהריים אנחנו מתחילות להבין למה אנשים כותבים שירים על אוכל ובערב אנחנו לא מפסיקות להסתכל על השעון. אז מה באמת קורה שם בפנים, כשאנחנו מפסיקות לתדלק את המנוע הזה, 24/7, שקוראים לו גוף אנושי?
בשלב הראשון (עד 12 שעות בתוך הצום) - הגוף משתמש בגלוקוז שנשאר במחזור הדם ובגליקוגן המאוחסן בכבד ובשרירים. זהו המקור העיקרי לאנרגיה בשעות הראשונות של הצום. בשלב השני (12-24 שעות): כצפוי, המאגרים מתרוקנים וגורמים לגוף להשתמש במאגרי אנרגיה מרקמות השומן והחלבונים. במצב של צום מלא, הגוף מתחיל לפרק שומנים ליצירת אנרגיה.
אז איך חוזרים בתום הצום למצב של אכילה?
מילת הקסם היא 'בהדרגתיות' אומרת ד"ר איה בן שלום, מנחה בכירה ברשת חלי ממן המתמחה באורח חיים בריא - הגוף זוכר את מה שהוא צריך, הוא רק מבקש לתת לו זמן. להתחיל בקטן ולהעלות לאט לאט:
הכי מעניין
בדקות הראשונות אפשר לשתות מים בטמפרטורה נעימה, תה קל עם מעט סוכר או דבש בלגימות קטנות ואפילו נוזל צלול של מרק עוף, כדי להחזיר באופן הדרגתי נוזלים למערכת.
כרבע שעה אחרי הצום מומלץ לאוכל פחמימות פשוטות וללעוס לאט, כמו פירות מתוקים ורכים, תמרים, בננה, מלון, בכמויות קטנות, כדי להחזיר גלוקוז טבעי למערכת בצורה עדינה.
כחצי שעה-שעה אחרי הצום - אפשר לאכול פחמימות מורכבות, כמו פרוסת לחם כוסמין עם כפית ריבה, דבש או סילאן עם טחינה, או קרקרים משיפון עם קצת קוטג', גבינה או טחינה, כדי להחזיר את מערכת העיכול לפעילות הדרגתית.
כשעה-שעתיים אחרי שבירת הצום מומלץ לאכול חלבונים, כמו ביצים, גבינות קלות, חלבונים רכים במנות קטנות תוך לעיסה מוקפדת.

מאפינס גבינה | צילום: יח"צ
מאפינס גבינות / חלי ממן
מצרכים
כוס וחצי קמח
כף וחצי סוכר
50 גרם חמאה מומסת
1 ביצה
כוס חלב 1%
200 גרם גבינה צהובה 5% מגוררת
כפית אבקת אפייה
חצי כפית מלח
אופן ההכנה
מערבבים בקערה את כל החומרים היבשים (קמח, סוכר, אבקת אפיה ומלח)
מוספים את הגבינה המגוררת.
בקערה נוספת מערבבים לתערובת אחידה את המרכיבים הרטובים (חלב, חמאה מומסת וביצה).
מוסיפים את התערובת הנוזלית לתערובת היבשים ומערבבים היטב, מוזגים לתבנית שקעים משומנת בתרסיס שמן.
אופים בחום בינוני כ- 25-30 דקות.

נזיד תירס ושעועית אדומה | צילום: יח"צ
נזיד תירס ושעועית אדומה / חלי ממן
מצרכים (ל-6-7 מנות)
קופסת שימורים תירס לייט
קופסת שימורים שעועית אדומה או ¼ חבילת שעועית לבנה/אדומה מבושלת (200 גרם)
כף שמן זית
בצל קטן חתוך דק
גזר בינוני חתוך לקוביות קטנות
קישוא קטן קצוץ דק
2 גבעולי סלרי קצוצים דק, כולל העלים
כפית שטוחה של קארי
מעט מלח ופלפל לבן
אופן ההכנה
מסננים את הנוזלים מקופסאות התירס והשעועית האדומה.
מחממים שמן בסיר ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את הגזר ואת הקישוא ומאדים כ-5 דקות.
מוסיפים את התירס, השעועית, הסלרי, העגבנייה והתבלינים. מתבלים ומערבבים היטב.
מוסיפים ½ כוס מים רותחים ומבשלים כ-10 דקות.
להגשה, אפשר לעטר בבצל ירוק קצוץ או עירית קצוצה.