יום שני, יוני 9, 2025 | י״ג בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

ארוחת שאריות מלאה ומשביעה: 3 מתכונים לפאי רועים משפחתי

ארוחת ערב טעימה עם חלבון ופחמימה שבעצם בנויה על מה שנשאר במקרר, אבל את זה אל תגלו לאף אחד

מאת  אפרת ליכטנשטט
י״ג במרחשוון ה׳תשפ״ג (07/11/2022 12:53)
ארוחת שאריות מלאה ומשביעה: 3 מתכונים לפאי רועים משפחתי

שווארמה פאי רועים. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל
פאי הרועים, שמוצאו באנגליה, נמצא איתנו כבר מאות שנים ולמעשה מוזכר בספרים כבר ב־1791 אך בשם שונה לגמרי: פאי קוטג׳ (!) והמילה קוטג׳ התייחסה לבתים הכפריים ולא לגבינה. מאה שנים מאוחר יותר התחילו להשתמש בשם ״פאי רועים״ עם אבחנה ברורה שפאי רועים מכיל בשר כבש ולא בשר בקר וזו, אגב, האבחנה עד היום, אם כי לא נראה לי שמקפידים על העניין, אך ברור מדוע השם ״פאי קוטג׳״ לא מצא את מקומו במטבח הישראלי.פאי הרועים נולד כפי הנראה אצל עקרות הבית שהיה עליהן לנצל את שאריות הבשר מארוחות סוף השבוע, ושילוב עם ירקות נוספים וערימת פירה גדולה מעל נראה להן כמו רעיון טוב (למען האמת, זה אכן רעיון טוב). הפאי הזה נוצר בדיוק בתקופה שתפוחי האדמה התחילו להשתלב במטבח האנגלי, ותאמינו או לא, אבל היה צריך לשכנע את האירופים להתחיל לאכול תפוחי אדמה! (למה אותי אף פעם לא היה צריך לשכנע?).ארוחת שאריות או לא, גם היום פאי רועים הוא מאכל פופולרי ואהוב במטבחים רבים (גם למטבח הצרפתי יש פאי רועים בשם Hachis Parmentier) והוא פתרון נפלא לארוחת ערב שכוללת חלבון ופחמימה במנה אחת.

פאי רועים טבעוני

פאי רועים טבעוני. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

לפירה:

1 קילו תפוחי אדמה

1 כפית מלח

4 כפות שמן זית

לפאי:

¼ כוס שמן זית

2 בצלים קצוצים דק־דק

1 כרישה קצוצה דק

2 כפיות מלח

½ כפית פלפל שחור

1 כפית סוכר (לא חובה)

300 גרם דלעת (קלופה) חתוכה לקוביות קטנות

4 פטריות פורטבלו גדולות חתוכות לקוביות קטנות

2 זוקיני חתוכים לקוביות קטנות

1 קולורבי קלוף וחתוך לקוביות קטנות

1 כוס מים רותחים

2 כפיות אבקת מרק

1 כף רוטב ווסטרשייר טבעוני (ברגיל יש דג אנשובי)

¼ כפית טימין יבש

אופן ההכנה

1. מקלפים את התפוחי אדמה, ומניחים בסיר גדול מלא במים רותחים עם כפית מלח.

2. מבשלים כחצי שעה עד שעה, עד שתפוחי האדמה רכים מאוד.

3. מעבירים לקערה גדולה ללא הנוזלים, מוסיפים מלח ושמן זית ומועכים לפירה אבל לא יתר על המידה.

4. מכינים את המילוי: בסיר גדול מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל והכרישה כ־15 דקות עד שהם שקופים ומעט משחימים.

5. מוסיפים מלח, פלפל וסוכר ומטגנים כדקה.

6. מוסיפים את הדלעת, הפטריות והקולורבי, ומטגנים כ־15 דקות עד שהן רכות ושחומות ורוב הנוזלים התאדו.

7. מוסיפים את הזוקיני ומטגנים כ־10 דקות תוך כדי ערבוב מתמיד עד שכל הנוזלים נעלמים.

8. מערבבים מים רותחים עם אבקת מרק, רוטב ווסטרשייר וטימין ומוסיפים לסיר.

9. מבשלים כ־10 דקות עד שגם נוזלים אלה נעלמים. מערבבים היטב מדי כמה דקות.

10. מעבירים את התערובת לתבנית, מכסים את הכול בפירה ומהדקים היטב (מומלץ להשאיר קצת ״חורים״ בצדדים כדי לתת לתבשיל לבעבע בזמן האפייה).

11. אופים בתנור שחומם ל־180 מעלות, במשך 45־55 דקות עד שהפירה מתייצב ומזהיב בקצוות.

מגישים חם.

הפאי טעים אפילו יותר למחרת ההכנה.

פאי רועים עם פטריות

שדרגתי את המתכון המסורתי בפטריות וגם תיבלתי בכיוון מזרחי, התוצאה הייתה נפלאה

צילום: אפרת ליכטנשטט
פאי רועים עם פטריות. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

לפירה:

1 קילו תפוחי אדמה

1 כפית מלח

4 כפות שמן זית

1 חלמון (לא חובה)

למילוי:

2 כפות שמן זית

2 בצלים קצוצים דק

2 סלסילות פטריות שמפיניון או 8 פטריות פורטבלו קצוצות

1 כפית מלח

3 שיני שום כתושות

½ כפית כמון

½ כפית פפריקה מתוקה

½ כפית כורכום

¼ כפית קינמון

¼ כפית פלפל שחור

1 קילו בשר טחון

1 כוס מים רותחים + כף אבקת מרק עוף אורגני

צרור פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה

1. מקלפים את תפוחי האדמה ומניחים בסיר גדול מלא במים רותחים עם כפית מלח.

2. מבשלים כחצי שעה עד שעה, עד שתפוחי האדמה רכים מאוד.

3. מעבירים לקערה גדולה ללא מים, מוסיפים מלח, שמן זית ומועכים לפירה אבל לא יתר על המידה.

4. כשהפירה מתקרר מעט מוסיפים את החלמון ומערבבים היטב.

5. מכינים את המילוי: במחבת גדולה מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל כ־15 דקות עד שהוא שקוף.

6. מוסיפים את הפטריות, מלח ופלפל ומטגנים כעשר דקות עד שהן רכות ושחומות ורוב הנוזלים התאדו.

7. מוסיפים את הבשר הטחון, ואת כל התבלינים ומטגנים כ־10 דקות תוך כדי ערבוב מתמיד, עד שהבשר משנה את צבעו ומתחיל להיות מוכן.

8. מוסיפים את ציר העוף ומבשלים במשך 10־15 דקות עד שרוב הנוזלים נספגים, ומכבים את האש.

9. מוסיפים את הפטרוזיליה ומערבבים.

10. מעבירים את התערובת לתבנית, מכסים את הכול בפירה ומהדקים היטב (מומלץ להשאיר קצת ״חורים״ בצדדים כדי לתת לבשר לבעבע בזמן האפייה) ויוצרים דוגמת תלוליות.

11. אופים בתנור שחומם ל־180 מעלות במשך 45־55 דקות, עד שהפירה מתייצב ומזהיב בקצוות.

מגישים חם.

שווארמה פאי רועים

תרומתי הצנועה לעולם: שווארמה פאי רועים. פתאום חשבתי לעצמי – למה לא לצלות את השווארמה מתחת לערימת פירה לוהטת שגם שומרת עליה שלא תתייבש?

התוצאה טעימה במיוחד

שווארמה פאי רועים. צילום: אפרת ליכטנשטט

לתבנית בקוטר 26 ס״מ

מרכיבים

לפירה:

1 קילו תפוחי אדמה

1 כפית מלח

4 כפות שמן זית

למילוי שווארמה:

1 קילו פרגיות

2 כפות שמן

2 בצלים קצוצים דק־דק

½ כפית מלח

למרינדה*:

2 כפיות כמון

2 כפיות כורכום

1 כפית קינמון טחון

1 כפית ג'ינג'ר טחון

1 כפית פלפל שחור טחון

1 כפית שום גבישי טחון

1 כפית גרגירי כוסברה טחונים – לא חובה

1 כפית מלח

¼ כוס שמן רגיל

* אפשר להחליף את כל התבלינים ב־2 כפות תבלין שווארמה שאתם אוהבים.

אופן ההכנה

1. מקלפים את תפוחי האדמה ומניחים בסיר גדול מלא במים רותחים עם כפית מלח.

2. מבשלים כחצי שעה עד שעה, עד שתפוחי האדמה רכים מאוד.

3. מעבירים לקערה גדולה ללא הנוזלים, מוסיפים מלח, שמן זית ומועכים לפירה אבל לא יתר על המידה.

4. לשווארמה: מערבבים היטב את כל חומרי המרינדה בקערה גדולה ומוסיפים את הפרגיות.

5. מערבבים היטב ודואגים שיהיו מצופות מכל הצדדים.

6. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל כ־10 דקות עד שהוא שקוף ומעט שחום.

7. מוסיפים מלח, מערבבים עוד דקה, ומעבירים את הבצל לקערה בצד.

8. מוסיפים למחבת את הפרגיות עם כל התבלינים והשמן וצורבים אותן כמה דקות מכל צד עד שהן משחימות.

9. מצננים אותן מעט וחותכים לפרוסות דקות כמו לשווארמה.

10. מעבירים את השווארמה והבצל המטוגן לתבנית משומנת, מערבבים מעט ומהדקים למשטח אחיד.

11. מניחים את הפירה על השווארמה ומהדקים היטב (מומלץ להשאיר קצת ״חורים״ בצדדים כדי לתת לבשר לבעבע בזמן האפייה). אפשר ליצור דוגמת פסים בעזרת מזלג.

12. אופים בתנור שחומם ל־180 מעלות, במשך 45־55 דקות עד שהפירה מתייצב ומזהיב בקצוות.

מגישים חם.

תגיות: פאי רועיםשאריות במקררשווארמה פאי רועיםתפוחי אדמה

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    דרישה ציבורית: הכניסו את נושא הריבונות ביו"ש לקווי היסוד של הממשלה החדשה

    כתבות קשורות

    צילום: ג'ו ונאוה

    "הנמכתי ציפיות והופתעתי": באיקאה למדנו את ההבדל בין רהיטים לאוכל

    ג'ו ונאוה
    29-04-2025

    באנו לקנות ארון יצאנו שבעים. מסקנות: לא כל מה שנקרא שוודי באמת שוודי

    צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

    מתוקים, מלוחים ותמיד מנחמים: מתכוני בצק שמרים לכל המשפחה

    תמרה אהרוני
    28-04-2025

    אחד טועם ואחר לש: חגיגה של אפייה לכל המשפחה

    איך מכשירים מיקרוגל ותנור? מדריך להכשרת המטבח לפסח

    פיצה, ירקות או בשר: לאיזו מסילה בתנור כדאי להכניס את התבנית

    הוושינגטון פוסט
    22-04-2025

    צלייה, אפייה, קריספיות מושלמת או מניעת חריכה – המיקום בתנור קובע הכול. מדריך מעשי שיעזור לכם להבין היכן למקם את...

    הידיעה הבאה
    חברה רוסית לקחה את הפרצוף של ברוס ויליס – וזו רק ההתחלה

    נתניהו וסמוטריץ' צריכים לפעול יחד להרחבת הממשלה עם מפלגות המרכז

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD