יום שלישי, יוני 10, 2025 | י״ד בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

לקראת שבועות: כך תכינו גבינה ביתית

סבתא זלטא הכינה גבינות באהבה ובמקצועיות בארגנטינה. למרות ההצלחה היא עלתה לישראל, והשאירה הכל מאחור חוץ מהמתכונים - אותם העבירה לנכדתה. המדור מארח את הגבנית הילה שפר

מאת  אפרת ליכטנשטט
כ״ט באייר ה׳תשע״ט (03/06/2019 15:03)
בתוך אוכל
כלים: עדי ניסני. צילום: אפרת ליכטנשטט

כלים: עדי ניסני. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

כמו הרבה סיפורים טובים, גם הסיפור של הילה מתחיל במטבח של הסבתא שלה, זלטא. אבל בעצם הוא התחיל עוד הרבה לפני שהיא נולדה, כשהסבא שלה משה לוינזונס מחליט בשנת 1938 שאי אפשר להישאר בליטא בצל המתיחות והאווירה האנטישמית. הוא אורז את משפחתו הקטנה (הוריו ואחיו לא הסכימו להצטרף) והם עוברים לעיירה בשם מוזסויל בארגנטינה. שם, סבתא של הילה מטפחת חווה קטנה עם פרות ומוכרת חלב לכל תושבי הסביבה. עסקי החלב מצליחים והיא לומדת את מלאכת הכנת הגבינות, ומייצרת ומוכרת גבינות בהצלחה. כעבור שלושים שנה משה וזלטא עולים לישראל בעקבות בתם. הפרות והמשק נותרים מאחור, אבל האהבה להכנת גבינות נשארת. הילה נצמדת לסבתה במטבח, ונדבקת בחיידק, ומחליטה להמשיך את המסורת המשפחתית.

כיום הילה מנהלת עסק קטן ליבוא ולמכירת ציוד להכנת גבינות בבית, לכל מי שלא יכול לאכול את הריקוטה מהמדף בסופר כמוה. במקביל היא מעבירה סדנאות להכנת גבינות בבית, ובאופן מעשי מאוד מתחילים מחלב ומסיימים כעבור שעות ספורות עם קופסת גבינה ביד.

נפגשתי עם הילה לכבוד החג הכי חלבי בשנה, כשזה בעצם סתם תירוץ ללמוד מהמאסטרית את הנושא המרתק. בילינו בוקר של כיף במטבח, והילה לימדה אותי את כל הטיפים החשובים בתהליך. וכך יצא שהכנתי צפתית(!) וריקוטה(!!!) שיצאו בטעם כל כך מדהים ושונה מהגבינות בסופר.

להכין גבינות נפלאות בבית זה תהליך שווה, פשוט ומהנה, וכל מה שתצטרכו זה להצטייד בכל מיני חומרים ואביזרים שבהם תוכלו להשתמש שנים ארוכות. אם אתם אוהבים את המטבח, וחושקים באתגר קולינרי חדש שמניב תוצאות מיידיות – הצטרפו אליי למסע.

גבינת ריקוטה

חומרים לכ־500 גרם גבינה

כלים: עדי ניסני. צילום: אפרת ליכטנשטט
גבינת ריקוטה. כלים: עדי ניסני. צילום: אפרת ליכטנשטט

אביזרים
מדחום לגבינה
סלסילה לריקוטה או חיתול בד

מרכיבים 
2 ליטר חלב פרה 3% מפוסטר (משקית ולא מקרטון)
500 מ״ל רוויון

אופן ההכנה
1. מקררים את הבית ולובשים סוודר.
2. בסיר גדול שמים את החלב ואת הרוויון ומתחילים לחמם על אש בינונית. בוחשים בעדינות ומודדים את החום כל כמה דקות. טמפרטורת החלב צריכה להגיע ל־80־85 מעלות ולא להגיע לרתיחה. התהליך אורך 15־25 דקות וחשוב לעמוד ליד הסיר ולהשגיח.
3. כשהחלב מגיע לטמפרטורה הנכונה הוא נראה כמו קוטג׳ סמיך. מכבים את האש ולא בוחשים יותר.
4. בעזרת כף גדולה ומחוררת, מעבירים את הגֶבן בעדינות לסלסילה או לחיתול בתוך מסננת. אסור לבחוש, כי זה יכול לשבור אותו.
5. מניחים את הסלסילה על רשת (או בסלסילת פטריות ריקה) בתוך הכיור או על מגש, כדי שהגבינה תוכל להגיר נוזלים בחופשיות. אם השתמשתם בחיתול אפשר לתלות אותו מעל הכיור.
6. ממתינים 20 דקות והריקוטה מוכנה (היא מוכנה כשהנוזלים כבר לא ניגרים ממנה). ככל שזמן הסינון יהיה ארוך יותר, תתקבל גבינה יבשה יותר. לאחר הסינון אפשר להוסיף מלח לפי הטעם.
7. מעבירים את הגבינה לקופסה ומאפסנים במקרר. הגבינה טובה עד שבוע וחצי.

 

טיפים והוראות חשובות להכנת גבינה

צילום: אפרת ליכטנשטט
כלים להכנת גבינה ביתית. צילום: אפרת ליכטנשטט


1. עבדו בסביבת עבודה קרה מאוד. בקיץ – הפעילו את המזגן בעוצמה גבוהה.
2. קראו היטב את המתכון והכינו מראש את החומרים.
3. שימו לב שחובה לעבוד עם חלב ״מפוסטר״ ולא עם חלב ״מפוסטר על״. חלב כזה מיוצר על ידי תנובה ונמכר רק בשקיות. ניתן גם לקנות חלב טרי מלא ממחלבת היוגב.
4. לעיתים מכינים את אותו המתכון והגבינה יוצאת אחרת. הסיבה יכולה לנבוע מגורמים שונים כמו סוג החלב (חלב קיץ שונה מחלב חורף), גיל הפרה, מה היא אכלה, הטמפרטורה בחדר בזמן ההכנה והגיבון.
5. הטעם משתנה גם לפי צורת חיתוך הגבן בזמן ההכנה, הפרשי הזמנים בין החיתוכים ועוד.
6. לאחר שהן מוכנות, שמרו את הגבינות שלמות בצורתן המקורית ככל שניתן.
7. שמרו על גבינות שונות בכלים נפרדים, והפרידו ביניהן גם בזמן ההגשה.
8. פרסו את הגבינה סמוך לזמן האכילה.

 

גבינה צפתית

לכ־750 גרם גבינה צפתית

כלים: עדי ניסני. צילום: אפרת ליכטנשטט
גבינה צפתית. כלים: עדי ניסני. צילום: אפרת ליכטנשטט

אביזרים
מדחום לגבינה
סלסילות גבינה
קלציום
אנזים
רשת (או סלסילות ריקות של פטריות)

מרכיבים 
3 ליטר חלב פרה 3% מפוסטר (משקית ולא מקרטון)
3 כפיות לבן (גיל) טרי
3 גרגרי קלציום מהולים ב־2 כפות מים
2 כפות חומץ
4 טיפות אנזים מהולות ב־2 כפות מים
2 כפות גדושות מלח

לתיבול (לא חובה ולפי הטעם)
כמה כפות שמיר קצוץ דק, או כמה כפיות קצח, או 10־15 זיתים קצוצים

אופן ההכנה

1. מקררים את החדר ולובשים סוודר.
2. מכינים מראש את כל המרכיבים בכלים קטנים ולפי הסדר.
3. מחממים את החלב בסיר גדול לטמפרטורה של 37 מעלות. בוחשים ושומרים על החלב. בודקים את הטמפרטורה מדי פעם. אסור שהטמפרטורה תטפס מעל 39 מעלות.
4. מוסיפים לחלב החם את הלבן ובוחשים.
5. מוסיפים את הקלציום והחומץ ובוחשים אחרי הוספת כל אחד מהם.
6. מוסיפים את האנזים (תמיד אחרון!), מערבבים חצי סיבוב ומניחים. חשוב לא לערבב אותו יותר. מכסים את הסיר במכסה ועליו שמיכה קטנה או מגבת כדי לשמור על החום שלו.
7. ממתינים 60־40 דקות מבלי להזיז את הסיר, עד להיקרשות מלאה של הגבן (נראה כמו לבן מוצק).
8. חותכים את הגבן לפסים לאורך ולרוחב, ברוחב 1 ס״מ. ממתינים 10 דקות וחותכים שוב, אם נשארו קוביות גדולות שלא נחתכו.
9. ממתינים עוד 15 דקות ומערבבים בעדינות (כדי לא לשבור את הגבן) מדי פעם.
10. בעזרת מצקת מוציאים את המים עד גובה הגבן ומוסיפים שתי כפות גדושות של מלח. ממתינים שתי דקות.
11. בעזרת כף גדולה מחוררת מעבירים את הגבן בעדינות לסלסילות. בשלב זה – אם רוצים לתבל – מפזרים קצת תיבול בין שכבה לשכבה. מניחים את הסלסילות על רשת (או על סלסילות ריקות של פטריות) בתוך הכיור או על מגש, כדי שהגבינות יוכלו להגיר נוזלים בחופשיות.
12. מחכים כ־40 דקות שהגבן יתייצב, וכשהוא נפרד מהדפנות הופכים כל חצי שעה את הגבינה בתוך התבנית (בעזרת הידיים ובעדינות) במשך שעתיים.
13. אחרי ההפיכה האחרונה משאירים את הגבינה לטפטף במשך הלילה במקרר. הגבינה מוכנה כשהיא כבר לא מגירה נוזלים.
14. כעבור 12 שעות מעבירים את הגבינה לקופסאות רגילות ומאפסנים במקרר. הגבינה טובה עד שבוע וחצי.

 

בורקס גבינה מהיר שכולם אוהבים

הקפידו לקנות בצק על בסיס חמאה ותראו איך הבורקס נעלמים בשנייה שהם יוצאים מהתנור

כלים: עדי ניסני. צילום: אפרת ליכטנשטט
בורקס גבינה מהיר שכולם אוהבים. כלים: עדי ניסני. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
15־20 יחידות, תלוי בגודל
1 חבילת בצק עלים על בסיס חמאה, מופשר לפי הוראות היצרן

למילוי
100 גרם גבינת ריקוטה
100 גרם גבינה צפתית
100 גרם גבינת קשקבל/עמק מגוררת
1 חלמון
10 זיתים קצוצים

להברשה
1 ביצה טרופה
שומשום

אופן ההכנה
1. מערבבים היטב את כל חומרי
המלית בעזרת מזלג.
2. חותכים את הבצק לריבועים ומורחים כל ריבוע בביצה טרופה.
3. מניחים כף מהמילוי במרכז הריבוע ומהדקים למשולש. מחברים את קצוות הבורקס בעזרת מזלג כדי שלא ייפתחו באפייה.
4. מניחים את הבורקס על מגש מרופד בנייר אפייה ומצננים במקפיא בזמן שהתנור מתחמם.
אפשר גם להקפיא לזמן ארוך יותר, אך מעבר לכמה שעות יש לכסות בניילון.
5. מחממים את התנור ל־190 מעלות. מברישים את הבורקס בביצה ומפזרים מעל שומשום.
6. אופים כ־25 דקות או עד שהבורקס שחומים וזהובים. מגישים חם.

 

מעוניינים בסדנאות או בחומרים וכלים?
חפשו את הילה בקבוצת הפייסבוק – ״עושים גבינות בישראל״
או במייל hilashlo55@gmail.com

תגיות: אוכלגבינותמוצשמתכוניםשבועות

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    קיצור תולדות האקטיביזם השיפוטי בישראל

    הידיעה הבאה

    ההיסטוריה חוזרת: המחנה בגבול לבנון יהפוך למוזיאון

    כתבות קשורות

    צילום: ג'ו ונאוה

    "הנמכתי ציפיות והופתעתי": באיקאה למדנו את ההבדל בין רהיטים לאוכל

    ג'ו ונאוה
    29-04-2025

    באנו לקנות ארון יצאנו שבעים. מסקנות: לא כל מה שנקרא שוודי באמת שוודי

    צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

    מתוקים, מלוחים ותמיד מנחמים: מתכוני בצק שמרים לכל המשפחה

    תמרה אהרוני
    28-04-2025

    אחד טועם ואחר לש: חגיגה של אפייה לכל המשפחה

    איך מכשירים מיקרוגל ותנור? מדריך להכשרת המטבח לפסח

    פיצה, ירקות או בשר: לאיזו מסילה בתנור כדאי להכניס את התבנית

    הוושינגטון פוסט
    22-04-2025

    צלייה, אפייה, קריספיות מושלמת או מניעת חריכה – המיקום בתנור קובע הכול. מדריך מעשי שיעזור לכם להבין היכן למקם את...

    הידיעה הבאה
    צילום: שאטרסטוק

    איך דווקא הדבקים באמונה דולקים פעם אחר פעם אחרי משיחי שקר

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD