השדות פורחים! כלניות, רקפות, תורמוסים וגם חרדל. החרדל נפוץ מאוד בארץ, מרבדים צהובים מרהיבים ממלאים את צידי הדרכים כמעט כמו ״עשב שוטה״ וכל כך התרגלנו אליהם, שאנחנו כבר לא מייחסים להם חשיבות. אבל החרדל הוא אחד התבלינים החשובים והידועים בעולם, והרומאים הם הראשונים שהחלו להשתמש בו כתבלין במאה הרביעית לספירה. עד אז הוא היה ידוע בשל תכונותיו הבריאותיות כמרגיע עקיצות, כאבי שרירים ואפילו כמעורר תשוקה.
כדי לייצר את התבלין כתשו את הגרגירים והוסיפו להם חומץ, מים ותבלינים ויצרו ממרח הדומה מאד לממרח שאנו מכירים היום.
במאה ה־13 בצרפת החלה פריחתו הגדולה של החרדל דיז׳ון שיוצר בחבל דיז׳ון המתמחה בהכנת החרדל עד היום, אך כיום מותר לייצר חרדל דיז׳ון בכל העולם. רוב זרעי החרדל בעולם גדלים כיום בקנדה ובנפאל.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– פרג, הזהב השחור של המטבח
– שלושה מתכונים, שלוש יצירות אמנות אכילות ונפלאות
– לשיפור מצב הרוח: מאפים שתמיד מצליחים
ההבדל בין חרדל צהוב רגיל לבין הדיז׳ון מתחיל מזן הזרעים השונה. זרעי הדיז׳ון הם חומים, לעומת הצהובים בחרדל רגיל. גם הפרופורציות במתכון שונות, בחרדל רגיל יש מחצית מכמות הזרעים של הדיז׳ון וכמעט כפול מים. מלבד זה תהליך ההכנה דומה: אחרי שהצמח מתייבש קוצרים אותו ומפרידים את הזרעים הקטנים מתוך התרמילים. הזרעים נכתשים במכלי ענק עם מים, חומץ, מלח ותבלינים. צבעו של החרדל הוא צהוב, כמו הפרח, אך את הצבע המוכר והאהוב הוא מקבל דווקא מכורכום!
וכן, אפשר בהחלט להכין חרדל בבית.
החרדל הוא תבלין מדהים ומתאים לא רק לצד נקניקייה או שניצל. הוא דל בקלוריות, אין בו שומן או סוכר וניתן לשלבו במאכלים רבים.
בואו לתבל את היום שלכם בצהוב!
מאפינס תירס, צ׳דר וחרדל
מאפינס תירס הם מוצר אהוב ומבוקש אצלנו בבית (ובכלל כל מאפה המתקרא ״מאפינס״ זוכה מיד לאהדה) וכאן בגרסה משודרגת עם חרדל וצ׳דר שגם המבוגרים שמחים לאכול.

מרכיבים
12־14 יחידות
2 ביצים
300 גרם יוגורט
2 כפות חרדל דיז׳ון חלק
1/3 כוס שמן
1 כוס קמח תירס
1 כוס קמח רגיל
2 כפיות אבקת אפייה
½ כפית סודה לשתייה
1 כפית מלח
200 גרם צ׳דר (מחולקים ל־150 גרם + 50 גרם)
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומכינים עטרות נייר למאפינס.
2. בקערה גדולה טורפים היטב ביצים, יוגורט, חרדל ושמן.
3. מוסיפים קמח תירס, קמח רגיל, אבקת אפייה, סודה לשתייה ומלח ומערבבים.
4. מוסיפים 150 גרם צ׳דר ומערבבים קלות.
5. מחלקים את הבלילה בין עטרות הנייר ומפזרים את 50 הגרם הנותרים של הצ׳דר על המאפינס.
6. אופים 18־20 דקות עד שהמאפינס משחימים מעט וקיסם הננעץ במאפין יוצא יבש.
כרובית בחרדל ובדבש
אפייה כפולה לכרוביות בתוספת של רוטב חרדל ודבש. אי אפשר להפסיק לנשנש את הדבר הזה. תקשיבו לי והכפילו כמויות.

מרכיבים
1 כרובית מחולקת לפרחים קטנים
1 ביצה
שליש כוס פירורי לחם
½ כפית אבקת שום
½ כפית מלח
½ כפית פפריקה
¼ כוס דבש
¼ כוס חרדל
1 כף שמן
¼ כפית מלח
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. מרתיחים מים וכף מלח בסיר גדול וכשהם רותחים מכניסים את פרחי הכרובית ומבשלים עשר דקות. מסננים מהמים.
3. טורפים ביצה בקערה גדולה ומוסיפים אליה את הכרובית, מערבבים היטב כך שכל פרחי הכרובית יהיו מצופים בביצה.
4. בקערה קטנה מערבבים פירורי לחם, שום, מלח ופפריקה ומעבירים את התערובת לקערה הגדולה עם הכרובית.
5. מערבבים היטב כדי שכל הכרובית תהיה מצופה.
6. מעבירים את הכרובית לתבנית ואופים כ־25 דקות. בינתיים מערבבים דבש, חרדל, שמן ומלח.
7. אחרי 25 דקות מוציאים את התבנית, מוזגים את תערובת החרדל והדבש על פרחי הכרובית ומערבבים קלות.
אופים עוד 10 דקות ומגישים חם.
עוף בחרדל ובמייפל
מנה אהובה אצלנו בבית,שאני מכינה בשיא הקלות – מערבבים את כל המרכיבים והופ לתבנית. כולם מלקקים את האצבעות!

מרכיבים
כ־10 מנות
2 ק״ג שוקיים וכרעיים של עוף
3־4 תפוחי אדמה גדולים חתוכים לרבעים
למרינדה:
2 כפות חרדל דיז׳ון גרגירים
3 כפות חרדל דיז׳ון חלק
¼ כוס סירופ מייפל אמיתי
1 כף שמן
3 שיני שום כתושות
1 כפית אבקת שום
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור
להגשה:
פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מאוד מערבבים היטב את כל חומרי המרינדה ומוסיפים אליה את העוף ואת תפוחי האדמה.
2. מכסים ומחכים כחצי שעה.
3. מחממים תנור ל־200 מעלות טורבו.
4. מעבירים את כל תכולת הקערה לתבנית מתאימה, מכסים ברדיד אלומיניום או במכסה ואופים שעתיים.
מגישים חם.