מתכון הונגרי מסורתי מהבשלנית מלכה זוויסה
מרכיבים
1 ראש כרוב בגודל בינוני (1.3 ק"ג פלוס מינוס)
הכי מעניין
למילוי:
500 גרם בשר טחון
1/2 כוס אורז לבן, שטוף היטב ומסונן
1 בצל בגודל בינוני, קלוף ומגורר
2-3 שיני שום כתושות
כף פפריקה מתוקה
1 ביצה M או L
כפית גדושה מלח דק
לרוטב 1:
1 בצל בגודל בינוני, קלוף וקצוץ דק
שאריות הכרוב מהמילוי
2 כפות שמן זית
2 כפות גדושות רסק עגבניות
1 כף פפריקה מתוקה
1 כפית סוכר
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
1 קופסה (400 גרם) עגבניות קצוצות משומרות
½ קופסה כרוב כבוש משומר
אופן ההכנה
- ריכוך הכרוב: בעזרת סכין קטנה חותכים סביב ליבת הכרוב כדי להסיר אותה ומרככים את העלים בעזרת אחת מהשיטות: שמים את הכרוב בסיר גדול, מוסיפים מים עד גובה הכרוב, מביאים לרתיחה ומבשלים 15-20 דקות או עד שהתרכך. נותנים לכרוב להתקרר. לחלופין אפשר לרכך גם בהקפאה:שמים את הכרוב השלם במקפיא למשך הלילה (12 שעות לפחות), מעבירים למקרר לכמה שעות וכשהעלים מפשירים אפשר לעבוד איתם.
- הכנת המילוי: מוסיפים לקערה את הבצל המגורר (אין צורך לסחוט) ואת שאר המרכיבים למילוי: שום, פפריקה, בשר, ביצה, אורז ומלח.
- מערבבים לתערובת אחידה ושומרים בצד בזמן שמסיימים את הכנת הכרוב והרוטב.
- הכנת הכרוב למילוי: כשהכרוב התקרר מפרידים את העלים מהראש, עד שמגיעים לעלים הפנימיים.
שומרים בצד את החלק הפנימי של הכרוב, ומסירים את הגבעולים העבים מהעלים שהפרדתם.
- הכנת הרוטב: קוצצים את כל שאריות הכרוב המבושל שהצטברו לכם.
- בסיר בגודל בינוני מחממים את שמן הזית.
- מוסיפים את הבצל וחצי מהכרוב הקצוץ ומטגנים אגב ערבוב 4-5 דקות עד שהבצל נראה שקוף.
- מוסיפים את הפפריקה, רסק העגבניות והסוכר ומערבבים היטב.
- מוסיפים את העגבניות המרוסקות, ממלאים את קופסת העגבניות במים, בוחשים היטב ומוסיפים לסיר.
- מתבלים במלח ובפלפל שחור, מביאים לרתיחה ומבשלים מעל להבה בינונית בזמן שמכינים את הממולאים.
- הרכבה: פורשׂים עלה מוכן אחד על משטח עבודה. לוקחים חופן מהמילוי ושמים בתחתית העלה, מקפלים את שולי העלה כלפי פנים ואז מגלגלים את הכרוב כדי ליצור את הממולא.
- מסדרים 6-7 ממולאים בסיר עם הרוטב ומעליהם מסדרים את הכרוב הכבוש ואת הכרוב הקצוץ שנשארו לכם. מעל שמים עוד 6-7 ממולאים, ומוסיפים מים כמעט עד גובה הממולאים.
- מביאים את הסיר לרתיחה, ואז מכסים את הסיר ומנמיכים ללהבה בינונית־נמוכה. מבשלים שעה או עד שהאורז בממולאים העליונים התבשל (חותכים אחד ומציצים פנימה).
* הממולאים נשמרים בקירור שבוע, אפשר גם לשמור במקפיא כחצי שנה.
12-14 ממולאים גדולים | ללא גלוטן | בשרי | 45 דקות עבודה, 6 שעות זמן כולל קירור