פארסה בענף התקשורת

שורת תקריות מעלה חשש שתנופת הרפורמה בתקשורת נעצרה. כישלון מיזם הסיבים האופטיים אינו יתום

הדר חורש | 1/4/2012 11:40 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
אין צורך בזכוכית מגדלת כדי לגלות שמשהו חורק בתוכניות המבטיחות להגברת התחרות בענף התקשורת הסלולרית. רק לפני שנה הכל נראה מבטיח ומרגש: יותר מ-10 יזמים , חלקם ידועים ומוכרים, התעניינו מאוד באפשרות להקים חברת סלולר וירטואלית שתרכב על תשתיות החברות הקיימות ובאותה עת תתחרה בהן בהצעת מחירים נמוכים ואטרקטיביים; ו-5 או 6 יזמים מהארץ ומחו"ל הביעו עניין רב בהקמת רשת סלולרית חדשה, ואולי אפילו שתיים, שיתחרו בחברות הוותיקות.
גם התקשורת הנייחת עמדה בפני מהפך: לאחר ההצלחה היחסית שנחלו חברות המציעות שירותי טלפון על גבי האינטרנט, נפתח עידן חדש של תחרות על תשתיות עצמאיות.

חברת החשמל הדגימה אפשרות להעביר תשתית תקשורת של סיבים אופטיים על רשת החשמל ולאפשר בכך הרמת רשת תקשורת שלישית, שתתחרה בתשתיות של בזק ושל הוט. במקביל גובשו המלצות ועדת חייק לחייב את בזק ואת הוט להחכיר תשתיות למתחרים.

כל לקוח בענף הסלולר יעיד שהמאמצים להגברת התחרות נשאו פרי - תעריפי השיחות ירדו בכ-50% בממוצע . הנהנים העיקריים הם הלקוחות הפרטיים, ואילו הלקוחות העסקיים והמוסדיים כמעט אינם חשים בהבדל.

עם זאת, הפחתת המחיר לא נגרמה בשל כניסתם של מתחרים חדשים, אלא בעיקר עקב ההפחתה המשמעותית שנכפתה על חברות הסלולר בקנסות היציאה. קנסות אלה כבלו לקוחות פרטיים לתוכניות שירות ומנעו תחרות משמעותית. ביטולם הוריד את המחירים בעשרות אחוזים, אך מאז לא ניכרה ירידה משמעותית בתעריפים.

סימני חריקה ראשונים ברכבת התחרות ניכרו החודש: 5 יזמים, שתוארו כ"רציניים ביותר", ניגשו למכרזים להקמת רשתות סלולריות חדשות. בניגוד לעבר, הפעם ענקי תקשורת בינלאומיים לא התחרו על הזכות להיכנס לשוק הישראלי. יזם רציני אחד פרש כבר בשלב הראשון של המכרז. שני יזמים נוספים זכו בזה אחר זה באחת משתי חבילות התדרים, אך לא הצליחו להעמיד את הערבות שעליה התחייבו במכרז. בסופו של דבר זכו בתדרים חברת מירס הוותיקה, שנזקקת לתדרים כדי להחליף את הרשת המיושנת שלה, וחברת גולן טלקום, בראשות היזם מיכאל גולן וקבוצת משקיעים צרפתית. אין סיבה לפקפק ברצינות כוונותיהן של שתי החברות להיכנס לשוק הסלולר בעתיד, אף על פי שאף אחת מהן לא הודיעה עדיין על מועד ההשקה של שירותיה.


יחצ
מכשיר סלולרי. המיזמים בענף תקועים יחצ

פארסה נוספת התרחשה בשבוע שעבר, כאשר חברת הסלולר הווירטואלית HALLO כינסה מסיבת עיתונאים והכריזה על השקת שירותיה באפריל. הצעת המחיר של HALLO - 99 שקל לחודש ללא הגבלה של משך השיחות ושל מספר הודעות הטקסט - חרכה את עמודי הבית של אתרי האינטרנט שבישרו על שלב חדש בתחרות. ואולם, בשעות שלאחר מכן התברר שמדובר במצג שווא - לחברה החדשה אין כל הסכם לשימוש ברשת סלולרית ואין היתר ממשרד התקשורת לספק שירותים לציבור.
הפארסה האחרונה בסדרה היא ככל הנראה פרשת מיזם הסיבים האופטיים של חברת החשמל. לאחר התדיינות ארוכה החליטו משרדי הממשלה לאשר את הפרויקט

בתנאי שחברה עסקית תבצע את מלוא ההשקעה תמורת 51% ממניות המיזם. ביתר המניות תחזיק חברת החשמל, שתספק את התשתית ואת העובדים להנחת התשתית.

מה שנראה במבט ראשון כטכנולוגיה מעניינת אך חסרת בסיס עסקי, הולך ומתברר ככישלון מובטח: כמה אנשי עסקים, רובם חסרי ניסיון בענף, בחנו את ההשקעה והבינו שאין למיזם מודל עסקי. שנתיים לאחר שראש הממשלה כינה את תשתיות התקשורת של בזק "טרקטור סובייטי" לעומת הפרויקט של חברת החשמל, המיזם תקוע עמוק בבוץ, בעוד ששר התקשורת שוקל לחלץ את הבטחותיו לתחרות בדרך הסובייטית הישנה והכושלת: סבסוד ממשלתי מסיבי.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים