ראשי » עסקים » דעות

איפה הם, התעשיינים ההם?

בעשור האחרון היו איספור ידיעות של עיסקאות פיננסיות ענקיות שלא העובדים ולא הלקוחות נהנו מהן. למה אין יותר אנשים שילכו בעקבותיו של עזריאלי, שהכריז אתמול כי יקים מפעל מן המסד ועד הטפחות?

יהודה שרוני | 27/1/2010 7:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
האסוציאציה המיידית לשם דוד עזריאלי היא עיסקאות נדל"ן וקניונים, או לקנות בזול ולמכור ביוקר. מעטים העריכו שאיש העסקים עוד יבצע בימי חייו מה שמכונה "השקעה ריאלית",‬ כלומר יקים מפעל תעשייה מן המסד ועד הטפחות.

הוא עשה זאת אתמול. במסיבת עיתונאים (שנערכה בקניון עזריאלי, אלא מה) הוא בישר על הקמת מפעל תעשייה חדש. מדובר במפעל לייצור לוחות גבס, באזור התעשייה של עכו. המפעל יוקם באמצעות חברת טמבור שבבעלות גרנית (של עזריאלי),‬ בהשקעה של 143 מינ ליון שקל ויעסיק 60 עובדים מהאזור.

מתי בפעם האחרונה נמסר לקוראים דיווח על הקמת מפעל תעשייה חדש בישראל? לפני שנה? אולי שנתיים? בפעם האחרונה נמסר על הקמת מפעל אינטל בקריית גת ובירושלים, וגם אותו מאיימים הדתיים לחסל דרך הפגנות השבת.

בתחילת דרכו של איש העסקים המנוח תד אריסון (עוד לפני שקנה את בנק הפועלים),‬ הוא, כמו עזריאלי, הקים את מפעל לוחות הגבס אורבונד בשיתוף שלמה נחמה. גם אריסון האמין בתעשייה הישראלית.

לפני כעשור (בשנת 2000) הוקם מפעל ניו-הורייזן באופקים, ומאז ועד היום לא זכורה לי ידיעה על הקמת מפעל תעשייה חדש בקנה מידה משמעותי. להפך, יותר ויותר מפעלים נקלעו לקשיים והגיעו לסף סגירה. האחרונים שבהם היו מפעלי הטקסטיל תפרון ומוליתן בצפון.

מאידך, בעשור האחרון היו איספור ידיעות של עיסקאות פיננסיות במאות מיליונים ואפילו במיליארדי שקלים. בעיסקאות אלה, שנעשו בעיקר בתחום התקשורת
והפיננסים, החליפו ידיים חברות כמו בזק, פרטנר, סמייל ‭,012‬ שידורי קשת, הוט, פסגות, דש אייפקס, הראל השקעות, וזאת רק רשימה חלקית. מיליארדי השקלים שהתגלגלו בעיסקאות הללו לא יצרו אפילו מקום עבודה חדש אחד.

להפך. בחלק מהמקרים נכפו פעולות התייעלות, שכן בעלי הבית החדשים רצו לייעל את העסק כדי להרוויח ולהצדיק את המחיר הגבוה שהם שילמו. אז אולי הלקוחות נהנו? גם זה לא. במרבית המקרים מחיר השירותים לא הופחת, והיו מקרים שבהם רמת השירות אפילו ירדה.

לעזריאלי נוהגים להדביק תכונות רבות ומגוונות, אך הטיפשות אינה אחת מהן. אין ספק שאת מפעל לוחות הגבס החדש הוא אינו מקים לשם שמים. לפני שנתן את האישור הסופי עשו עבורו סקר שוק, בדקו את פוטנציאל הביקושים, את התוכניות העסקיות והגיעו למסקנה שהמפעל גם יהיה רווחי.

מה שנותר לתמוה הוא מדוע אין יותר ויותר אנשי עסקים שמחקים את התנהגותו של איש העסקים הקשיש, ומתחילים לעבוד על "המחרטות במקום על הממשלה".‬ אנשי פיננסים מבריקים קיימים בשפע. יזמי היי-טק שבאבחת העכבר והמקלדת ממציאים עוד שירות בתחום האינטרנט קמים ונופלים על בסיס יומי. גם יזמי נדל"ן, כדוגמת יצחק תשובה, לא חסרים וספסרים מתחום תעשיית סימני הנפט והגז יש לנו כבר לרוב.

מה שבאמת חסר הם תעשיינים של פעם כמו בומה שביט, מיכאל שטראוס, אלי הורוביץ, דב לאוטמן, סטף ורטהיימר, משפחת רוטלוי והיום גם עזריאלי. אלא שאלה הם בגדר עולם הולך ונעלם.
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

יהודה שרוני

צילום: דעות

בוגר מדע המדינה ומוסמך במינהל עסקים באוניברסיטת תל אביב. חבר מערכת מעריב, העורך הכלכלי של העיתון ובעל טור בגלי צה"ל ובטלוויזיה

לכל הטורים של יהודה שרוני

עוד ב''יהודה שרוני''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים