עובדים זרים - שיקולים זרים

תמיד יימצא המחיר שעבורו יסכימו לעבוד גם בעבודות הקשות: אם ישראלים מתחילים את החיים אחרי הצבא בצביעת אניות נופש וציד לוויתנים - אין סיבה שעבור שכר הולם לא יגיעו לחקלאות

יהודה שרוני | 11/7/2011 12:57 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: עובדים זרים
בממשלה ובאוצר יש שפע של תוכניות לצמצום היקף ההעסקה של עובדים זרים בישראל. הם מבינים שלאורך זמן עדיף להעסיק פועלים מקומיים (כולל חרדים ובני מיעוטים) על-פני זרים, חיוניים ככל שיהיו. גם להם ברור שהזרים הם תרופת הרגעה עם תאריך תפוגה קצר-טווח. בטווח הארוך יחפשו הזרים תמיד את זירת העבודה המועדפת. הם יכולים בעבור חופן דולרים לנחות באחת ממדינות המפרץ לשירותו של שייח' סעודי, והם יכולים להרחיק לאפריקה לצורך בניית מסילת ברזל.

העסקת הזרים מנציחה את מוסר העבודה הירוד של חלק מהישראלים ואת בעיות האבטלה. הממשלה יודעת זאת והיא הפעילה מדיניות נכונה לצמצום מספר העובדים הזרים. בנושא זה התקבלו אינספור החלטות, אך הבעיה כמו תמיד היא בביצוע. ברגע המכריע תמיד יימצא התירוץ התורן לחריגה מההחלטה ולדחייתה למועד אחר.

אתמול הוחלט לדחות ב-3 שנים צמצום של 3,000 עובדים זרים בענף הבנייה. מי שהמליץ על ההחלטה היה דווקא שר הפנים אלי ישי, הדוגל כידוע ביישום מדיניות גירוש העובדים הזרים (שמא חלילה בנות ישראל הכשרות ייפלו בחיקם). החלטת הממשלה תורצה בבעיית מחירי הדיור המאמירים ובצורך לבנות עוד כאמצעי להורדת מחירים.

לקבלנים יש טיעון נוסף: ממילא אין עובדים ישראלים המעוניינים לעסוק בעבודות כמו ריצוף וטיוח. אין ספק שקשה לישראלים לעבוד בקטיף ובשדות הירקות והאבטיחים בחום הלוהט של הערבה. אחד מבעלי החממות המליץ לי בעבר להגיע לאחת החממות בערבה כדי לעבוד בהן וללמוד מקרוב על המצב. במחיר הנכון הייתי
שוקל זאת בחיוב. תמיד יימצא המחיר שעבורו יעבדו גם בעבודות הקשות. אם ישראלים מתחילים את החיים אחרי הצבא בצביעת אניות נופש לאלסקה או בציד לוויתנים - אין סיבה שעבור שכר הולם הם לא יגיעו לחקלאות.

ההחלטה התקבלה גם על רקע נתון כלכלי מנצח: נתוני התעסוקה האחרונים הצביעו על שפל באחוז המובטלים (5.8%). לאור זאת קל הרבה יותר לתרץ את המשך החיבור לאינפוזיה הנוחה של העובדים הזרים.

ענף הבנייה אינו לבד, ובתור הממתינים בסבלנות לאישורי עבודה זרה נמצאים ענפים נוספים: בתחילת 2012 אמור מספר העובדים הזרים בחקלאות לרדת ב-1,500 ולאחר מכן להצטמצם באלפים נוספים. באותו המועד אמורה התעשייה להיפרד מעודף העובדים הזרים שאושרו לה. אך האם מישהו חושב שלאחר תקדים עובדי הבנייה ניתן יהיה לשגר הביתה אפילו עובד זר נוסף אחד?

ממשלת ישראל חייבת להחליף דיסק. אם כבר הוחלט על ביטול העסקת עובדים זרים, יש להיצמד להחלטה ללא פשרות, שכן תירוצים תמיד יהיו. מחירי הדירות בישראל לא זינקו ב-3 השנים האחרונות ביותר מ-60% בגלל היעדר עובדים זרים. הם האמירו בעיקר על רקע מדיניות הריבית האפסית של בנק ישראל. מחירי הדירות יירדו גם אם בענף הבנייה ישלמו לעובדים כחול-לבן שכר של 10,000 שקל ויותר.

האמת פשוטה הרבה יותר. ממשלת ישראל אינה נחושה דיה לקיים את החלטותיה שלה. היא חוששת מהלובי החזק המופעל כלפיה, ובהזדמנות הראשונה היא מתקפלת. מבחינה זו, ככל שמועד הבחירות לכנסת ילך ויתקרב, המצב רק ילך ויחמיר.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

יהודה שרוני

צילום: דעות

בוגר מדע המדינה ומוסמך במינהל עסקים באוניברסיטת תל אביב. חבר מערכת מעריב, העורך הכלכלי של העיתון ובעל טור בגלי צה"ל ובטלוויזיה

לכל הטורים של יהודה שרוני

עוד ב''יהודה שרוני''

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/homepage -->