גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


בעיות תחבורה

פיתוח התחבורה הציבורית מתעכב כבר שנים. המונופולים "אגד" ו"דן" זוכים להטבות על חשבון החברות הקטנות והשוק לא נפתח לתחרות אמיתית. המדינה מרוויחה, הציבור מפסיד בגדול. מספר היום

ניב חכלילי | 28/2/2008 10:44 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כבר לפני עשר שנים, בשנת 1997, החליטה המדינה לפתוח את כל שוק התחבורה הציבורית לתחרות, אבל רק בשנת 1999 הגיעה להסכמה עם המונופולים שהתנגדו למהלך. לאחר משא ומתן הוחלט כי 25% בלבד משוק התחבורה הציבורית ייפתחו לתחרות.
 
בפועל, עד תחילת שנת 2008, נפתחו לתחרות רק 15% מהשוק ולמונופולים הותר להשתתף בחלק מהמכרזים. בחמש השנים האחרונות חל גידול מתון בפדיון, בעיקר בשל הגידול בנפח הנסיעה באותם קווים שנפתחו לתחרות.

בחלק ממכרזי המדינה, החברות החדשות נדרשות לשלם תמלוגים עבור הפעלת הקווים. במכרזים האחרונים, המדינה העלתה את שיעור התמלוגים הנדרש מהחברות במרכיבי המכרז.

על פי מחלקת המחקר של הכנסת, זוהי דרישה המנוגדת לחלוטין למדיניות הממשלה המוצהרת בנוגע להגדלת השימוש בתחבורה ציבורית. גביית תמלוגים באה על חשבון ציבור הנוסעים והיא בעצם מס נוסף המוטל על הנוסעים.

היא גם מגדילה את עלויות ההפעלה של החברות. במקום להתמקד בהורדת המחיר ובשיפור השירות, צעדים שעשויים להגדיל את מספר הנוסעים, החברה מעלה את המחירים, והתוצאה היא שמספר הנוסעים קטן בהשוואה למספר הנוסעים הפוטנציאלי.

לציבור ולרשויות המקומיות כלל אין ייצוג בוועדות המכרזים של משרד התחבורה לבחירת ספקי התחבורה הציבורית. אף אחד בעצם לא טורח להתעניין בדעתם של הצרכנים. סקרי שביעות רצון בקרב הלקוחות לשיפור פעילותם של המפעילים אינם נערכים.
אי פי
אוטובוס לא מכאן אי פי
פגיעה באיכות החיים של הציבור

בין המונופולים "אגד" ו"דן", המקבלים סבסוד ציבורי של יותר מ- 2 מיליארדי שקל וגובים מחירי נסיעה גבוהים, ובין הספקים החדשים, נוצר מצב של אי-שוויון.

ספקי התחבורה החדשים גם משלמים תמלוגים למדינה וגם גובים מחירי נסיעה נמוכים ב- 40% בממוצע מזה שגובים המונופולים.

סבסוד רכישת אוטובוסים, כ- 400 מיליון שקל בשנת 2008, ניתן רק ל"אגד ול"דן", שבין היתר מתחרות בשוק ההסעות הפרטיות עם חברות הסעה פרטיות שאינן זוכות לסבסוד כלל.

במהלך שנות התשעים קטן מספר הנוסעים, עד שהגיע לנקודת שפל של 526 מיליון נוסעים בשנת 2003. מאז חלה עלייה במספר הנוסעים בתחבורה הציבורית, בעיקר בזכות הגידול בקווים שנפתחו לתחרות, רובן של החברות הורידו מחירים ומספקות שירות איכותי.

אבל בקווים בין-עירוניים לדוגמא, שבהם נפח הנסיעה גדול, אין יוזמה של הפעלת הקו בידי שני זכיינים לשם הגברת התחרות ושיפור השירות.

המסמך של מחלקת המחקר והמידע בנוגע להשלכות הציבוריות של תקציב משרד התחבורה, שהוגש לועדת הכספים ציין כי, "ביישובים

רבים אין כלל תחבורה ציבורית פנימית, והדבר פוגע באיכות חיי התושבים וביכולתם להשתלב בשוק העבודה".

"משרד התחבורה אינו יוזם פיתוח של תח"צ ביישובים אלו, גם לא של  מיניבוסים ומוניות שירות. נמצא מתאם חיובי ברור בין מערכות תח"צ כושלות, שקובעות תעריפי נסיעה גבוהים ונותנות שירות לקוי, ובין הדרה חברתית של משפחות מהשכבות החלשות, של קבוצות מיעוט (חרדים וערבים) ושל תושבי הפריפריה ויישובים קטנים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מספר היום

המהלכים הפוליטיים והכלכלים שקודמו בשבוע החולף בכנסת

לכל הכתבות של מספר היום
  • עוד ב''מספר היום''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים