ראשי > ניו אייג' > שני ריף פרופסורסקי
בארכיון האתר
ילדי סנדוויץ'
איך משכנעים ילדים לאכול בריא? איזה סנדוויץ' כדאי להכין לבית הספר? שני פרופסורסקי על תזונה נכונה לילדים ולנוער
12/9/2006
שנת הלימודים נפתחה לפני שבוע ואין תקופה מתאימה יותר להזכיר כמה טיפים לגבי תזונת ילדים ומתבגרים.

בזמני היה מקובל לאכול ארוחת בוקר קלה לפני היציאה מהבית, לקחת כריך ופרי ולאכול אותם כארוחת עשר. עם השנים כנראה שילדים קמו קרוב מדי לשעת היציאה מהבית, ויתרו על ארוחת הבוקר, ונוצר צורך של המערכת להדגיש את חשיבות ארוחת הבוקר כארוחה החשובה ביותר של היום, שנותנת אנרגיה למשך שעות ועוזרת להתרכז בלימודים.
מה עם המים?
בעודכם קוראים כותרת זו מאבד גופכם מים! מדריך איך ומה לשתות (למשל, לא מהברז)
לכתבה המלאה  


אז מה עושים כיום (לפחות בבית-הספר של הילדים שלי)? במקום לעודד את הילדים ללכת לישון יותר מוקדם, לקום יותר מוקדם ולאכול בבית ארוחת בוקר מסודרת, מקדישים את הדקות הראשונות של יום הלימודים לארוחת בוקר שמביאים מהבית. כך שאותו אוכל, נאמר כריך ופרי במקרה הטוב וחטיף במקרה הפחות טוב, מתחלק בין שתי הפסקות. יש לזה כמובן יתרונות וחסרונות: מצד אחד מעודדים לאכול משהו, ולו קל שבקלים, לפני תחילת הלימודים, ומאפשרים לילדים לאכול בנחת במקום לטרוף כדי להספיק גם לשחק. אבל מצד שני לא מעודדים אותם לאכול משהו בבית, שזה חשוב בייחוד בחורף (עדיף לצאת מהבית אחרי שאכלנו משהו חמים) וגם חשוב מבחינה משפחתית.
ארבעת ה-F
תזונה מזינה, מאזינה (לצרכי הילדים) ומאוזנת יכולה לעזור לריכוז במהלך היום ולמנוע הרבה תופעות כגון חוסר שקט, חוסר ריכוז, היפראקטיביות ואף אלימות שלעתים קרובות נובעת מעודף סוכרים בדם וחוסר במרכיבים חיוניים כגון סיבים וויטמינים.

שלא לדבר על שאר הנזקים של התזונה המקובלת כיום, במיוחד אצל ילדים: ליחה מוגברת (שמתבטאת בדלקות חוזרות בדרכי הנשימה, בעיניים, באזניים ובעיות עיכול), השמנת יתר ועוד. הרבה מחלות שנחשבו עד לא מזמן כמחלות של מבוגרים, מתחילים להתבטא כיום בגילאים יותר ויותר צעירים, גם בגלל רמות הזיהום הסביבתי שהולך ומחמיר, אך בעיקר בגלל התזונה הקלוקלת שילדים מתרגלים אליה מגיל צעיר. כשלמדתי
בפתולוגיה על אבנים בכיס מרה, המרצה הזכיר את ארבעת ה"F"ים הידועים כגורמי סיכון מוגבר: Female Fat Fertile over Forty, או בעברית: נשים שמנות לאחר לידות רבות ומעל גיל ארבעים. מאז, התחלנו לטפל באנשים רבים עם אבני מרה, רבים מהם גברים רזים מתחת לגיל 30 ואפילו כמה ילדים. דוגמא נוספת היא מחלת הסוכרת, הנחלקת לשני סוגים: אלה התלויים באינסולין ואלה המטופלים בעזרת תזונה ו/או תרופות. לסוג הראשון היה נהוג לקרוא "סוכרת נעורים" ולשני "סוכרת מבוגרים" אולם לאחרונה פחות משתמשים במינוחים האלה, כי הגיל שבו אנשים חולים ב"סוכרת מבוגרים" הולך ויורד, ולכן ההבחנה בין שני הסוגים לפי הגיל הולכת ומיטשטשת.
אז מה אני ממליצה?
א. לצאת מהבית לאחר ארוחת-בוקר קלה, גם אם זה אומר לקום רבע שעה יותר מוקדם. זו יכולה להיות גרנולה או דייסת שיבולת שועל - שיבולת השועל היא דגן מלא וקל לעיכול ולהכנה; ביצה עם טוסט מקמח מלא; דגני בוקר ובלבד שהם עשויים מדגנים מלאים בלבד, ללא תוספת סוכר (או לפחות לא בכמות גדולה כמו רוב הדגנים המוכרים) וללא חומרים משמרים; פירות עם יוגורט עזים; ואלה רק מספר דוגמאות.

ב. לקחת לבית-הספר כריך מלחם מלא (אבל מלא באמת, לא בכאילו) מרוח באחד מהממרחים הבאים: טחינה תוצרת בית, רצוי מחמאת שומשום מדוללת במים בתוספת מיץ לימון ותבלינים (כמה שפחות מלח יותר טוב); חומוס ביתי עשוי מפולי חומוס מבושלים (עדיף מונבטים) וטחונים כתוספת לטחינה הנ"ל; ממרח טופו (טוחנים קוביית טופו במעבד-מזון עם מעט רוטב סויה והרבה תבלינים לפי הטעם); מעדני פירות על בסיס פרי בלבד וללא תוספת סוכר או ממתיקים מלאכותיים; ממרח חלבה (שקדייה או טחינה גולמית או "חמאה" אחרת מדוללת במים ומומתקת בדבש); לבנה או גבינה מחלב עזים מתובלת במעט שמן זית וזעתר (או בכל תבלין לפי בחירתכם); ממרח חרובים כתחליף לממרח השוקולד המקובל (ורצוי למצוא את הסוגים שאינם מכילים שומנים מוקשים וכמויות גדולות מאוד של סוכרים, או להכין לבד בבית). זוהי רשימה חלקית של אפשרויות שניתן להכין בבית די בקלות או לקנות בחנויות הטבע או בפינות הטבע במרכולים שכיום תופסים תאוצה. הממרחים הביתיים הם יותר זולים מהמקבילים הקנויים האיכותיים והם הרבה יותר בריאים מהמקבילים המקובלים, משום שהם אינם מתועשים ואינם מכילים חומרים משמרים, כמויות ענקיות של מלח או סוכר, שומנים מוקשים וכו'.
בנוסף לכריך רצוי לקחת פרי או שקית קטנה עם פירות יבשים או אגוזים.

ג. כאשר חוזרים הביתה, רצוי לאכול ארוחת צהריים שאינה מורכבת ממנה ארוזה שמוציאים מהמקפיא ומכניסים למיקרו. נכון, זה הפתרון הקל בטווח המיידי עבור ילדים שהוריהם עובדים מחוץ לבית ואינם נמצאים כאשר הילדים מגיעים. אולם הנזק, ובמיוחד הנזק המצטבר, רב מהתועלת. אין לכם זמן להכין לילדים ארוחת צהריים אבל יש לכם זמן לבלות ימים שלמים עם ילדיכם בבית (במקרה הטוב, בבתי החולים במקרה הגרוע) כאשר הם חולים?

חשוב מאוד שארוחת הצהריים תכלול ירקות טריים, אם בצורת סלט מושקע ואם בצורת פרוסות או רצועות של ירקות נפרדים. לילדים שאינם חובבי סלט אני ממליצה בחום על הספר "סלט-טוב-טרי" של מיריק שניר.

אם הילדים מכינים לבד את האוכל או לפחות מחממים אותו, אפשר להכין להם מראש פשטידה או קציצות על בסיס ירקות, קטניות וביצים ולתת להם לחמם. שוב, עדיף לא במיקרו - ועל נזקי המיקרו בפעם אחרת. טוסטר-אובן עושה את העבודה בכמה דקות יותר ובהרבה פחות סכנה. אפשר גם להיעזר בפתרונות כגון פסטה מקמח מלא שקל להכין, ולתבל בקטשופ אורגני אם אין זמן להכין רוטב יותר מושקע. יש כיום גם אוכל מוכן אורגני אך לצערי הוא עדיין עולה הון תועפות ולכן אנחנו משתמשים בפתרונות מסוג זה לעתים רחוקות.

ד. אחרי הצהריים ניתן לאכול ארוחת ארבע מושקעת וטעימה שגם הילדים יכולים להיות שותפים בהכנתה: סלט פירות, עוגה או עוגיות מקמח מלא, סושי מאורז מלא (לא חייבים עם דג נא), קרקרים עם ממרח כלשהו וכדומה. אפשר גם להסתפק ב"סתם" פירות.

ה. גם את ארוחת הערב רצוי לאכול בצורה מסודרת, ורצוי שזו לא תהיה ארוחה כבדה. אם אתם לא צמחונים, רצוי שהארוחה הבשרית של היום תהיה בצהריים ולא בערב, כדי שבלילה מערכת העיכול תוכל לנוח כמו שצריך. כמו-כן, רצוי להימנע מסוכרים בערב וגם מאכילה סמוך מדי לשינה.
לא לפחד מאוכל בריא

לפעמים זה טוב לתת לילדים גרסה בריאה יותר למשהו מוכר שהם אוהבים (כגון פסטה, לחם, אורז, דברי מאפה, שוקולד וכו') - ולפעמים עדיף לתת להם דווקא דברים שאינם דומים לשום דבר שהם מכירים, כדי שלא תתפתח הציפייה שזה יהיה אותו דבר. בדרך-כלל זה מספיק דומה, אבל לפעמים זה מספיק שונה כדי שיחושו בהבדל - לטוב ולרע. העיקרון הוא של ניסוי וטעייה או תהייה. לא לבוא מראש עם ציפיות או הנחות.

כדאי לנצל את ימי החופשה של החגים הבאים עלינו לטובה להרגיל את הילדים לתזונה בריאה שתהיה להם גם טעימה. אין טעם להפוך את הנושא למלחמה. יש טעם, תרתי משמע, לתת לילדים להיות שותפים בהכנת האוכל ובטעימתו טרם הגשה, כדי שיתנו משוב בונה וכדי שיהיה להם טעים.

אצלנו, האמירה "לא לשחק עם האוכל" תופסת לגבי נימוסי שלחן. לעומת זאת, במטבח אנחנו מצווים לשחק עם האוכל, עד שהוא יערב לחיכם של כל אלה שאמורים לאכול ממנו.

שתהיה לנו שנת לימודים מוצלחת ובריאה.
נטורופתית, מחברת הספר ''תזונה בריאה וטעימה''. מרצה בקולג' לרפואה משלימה ברמת אפעל. מפעילה עם בן זוגה חן את חוות הבריאות ''בית המרפא של חן ושני'' ביקנעם

  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

שני ריף פרופסורסקי
הצמיחה הסמויה מן העין  
0% שומן  
הפוך על הפוך  
עוד...

כותבים אחרונים
אבולוציה עכשיו
אביתר שולמן
ארז שמיר
בארי לונג
גבריאל רעם
ד''ר דבורה צביאלי
דוד מיכאלי
יונתן לוי
מיכל גזית
ערן גולדשטיין
סקר
חולם על קומונה?
חולם לעזוב אחת
לא
כן