 |
/images/archive/gallery/637/625.jpg כוס קפה.
Tangi beratin, Flickr  |
|
|
|
לשתות קפה זה כמו לקחת הלוואה מהחשבון של עצמך. ושלא ינסו למכור לכם אותו כ'צמח מרפא'. הנטורופטית שני פרופסורסקי מסבירה למה זה כל כך רע, ומציעה חלופות אלטרנטיביות |
|
|
|
|
|
 |
"אז תשתה קפה טורקי ותתעורר, אתה המשורר"
"עוד כוס קפה, זה אוחז ולא מרפה"
"את שותה עוד כוס קפה ונזכרת, איך בלילה הוא הופיע בחלום"
"הקפה רותח כבר שעה, אם תלכי תהיי צמאה"
לא, זה לא שלב האסוציאציות בכוכב נולד. זוהי רשימה התחלתית של שירים, שמראה עד כמה הקפה מושרש עמוק בתרבות שלנו. הביטויים "קפה הפוך" או "לשבת על כוס קפה" הם חלק מהבדיחות השגורות בפי תלמידי נטורופתיה בשלב שבו לומדים על טיפול לניקוי הכבד באמצעות חוקן קפה. כן, יש דבר כזה. בעינינו זוהי הדרך היחידה המומלצת להכנסת קפה לגוף, וגם זה לא תמיד מומלץ.
 |
ילדי סנדוויץ' |
איך משכנעים ילדים לאכול בריא? איזה סנדוויץ' כדאי להכין לבית הספר? שני פרופסורסקי על תזונה נכונה לילדים ולנוער
|
לכתבה המלאה |
  |
|
|
 |
כאשר אני יושבת עם מטופלים על התפריט שלהם ואנו חושבים יחד איך אפשר לשפר אותו, אחד הדברים הראשונים שיורדים (ביחד עם הקמח הלבן, הסוכר הלבן, הגבינה הצהובה, המרגרינה ועוד כמה מרעין בישין) זה הקפה, התה, הקולה והקקאו. כל המשקאות האהובים המכילים קפאין. לפעמים זה קל יותר ולפעמים זו משימה לא פשוטה. זה תלוי פחות בכמות הקפה שהאדם שותה ויותר במידת הנכונות שלו לוותר על הכמות הזו, או ליתר דיוק - במידת השכנוע שזה לא רק כדאי אלא גם אפשרי.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
אז מה כל כך טוב בקפה?
|
 |
|
 |
 |
 |
|
יש מספר תכונות שאנשים אוהבים בקפה שלהם שבגללם קשה להם לחשוב על לוותר עליו: - הריח - הטעם - הנוזל החם - העירור
כל סעיף ברשימה הנ"ל ניתן למלא בדרכים אחרות מלבד שתיית קפה. מי שלא מוכן לוותר על ריח הקפה, מוזמן לקלות ולטחון קפה ולהסניף. כתחליף לטעם הקפה, יש כיום מוצרים רבים בשוק של משקאות דגנים הדומים בצבע, במרקם ובטעם לקפה. שווה לנסות מספר סוגים שונים כדי להחליט מה טעים. במקביל שווה להכיר סוגים שונים של חליטות צמחים ללא קפאין ולמצוא את הסוגים הטעימים לכם - ככה פחות תרגישו שהקפה חסר לכם. וזה ימלא גם את הצורך בשתייה חמה.
מי שזקוק לקפה כדי להתעורר בבוקר, כנראה הלך לישון מאוחר מדי ביחס לשעה שבה היה צריך לקום. מי שזקוק לקפה כדי להישאר ער בלילה, מתעלם מהעובדה שהגוף שלו בעצם אמור לישון. הקפאין ממריץ את בלוטות יותרת הכליה (האדרנלים) וגורם לעירנות יתר. לאורך זמן, הדבר גורם לשחיקה. אפשר לומר שהקפה עוזר לנו לרמות את עצמנו.
ישנן
דרכים רבות אחרות לטפל בעייפות ולשמור על עירנות במשך היום, מעבר לשינה מספקת שהיא החשובה ביותר:
- שתייה מרובה של מים, מיצי פירות או ירקות, או תה צמחים מרענן. - פעילות גופנית - נשימה - תזונה בריאה ובמידת הצורך סיוע של תוספי מזון מותאמים אישית לפי צורך (למשל מגנזיום שחוסר בו מאוד נפוץ והוא תורם, בין השאר, לשינה טובה יותר וקפה גורם לאיבודו בשתן). - מדיטציה, עיסויים ושאר פעילויות מרגיעות העוזרות לנו להירדם כאשר זה מה שהגוף שלנו צריך אך גם עוזרות לנו לשפר את זרימת הדם ובכך גם את העירנות. - שימוש בשמנים ארומטיים מעוררים כגון לימון, גרניום, אקליפטוס, רוזמרין, מרווה או מנטה בכמויות קטנות – שניתן להבעיר במבער שמנים. - תמציות פרחי באך כגון Olive, Elm, Oak המתמודדות ישירות עם הפן המנטלי של העייפות, או כל תמצית אחרת הפותרת מהשורש את הסיבה לעייפות. - צמחי מרפא כגון שן-ארי ואחרים, המפעילים את הכבד אך גם מזינים אותו.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
ומה כל כך נורא בקפה?
|
 |
|
 |
 |
 |
|
הקפאין הוא סם, גם אם ארגון הבריאות העולמי מגדיר זאת אחרת. כמו סוכר, כמו ניקוטין. כאשר חיפשתי בתוכנת IBIS (מעין אינציקלופדיה ממוחשבת לרפואה אינטגרטיבית) את התכונות התרפויטיות של הקפה, מצאתי שיש לו מספר שימושים, בעיקר "להגברת התפקוד המנטלי", אולם יש גם רשימה ארוכה כאורך הגלות של אזהרות, כאשר החשובה בהן היא שיש להימנע משימוש ממושך בקפה. כמו כן יש להימנע משימוש בזמן הריון או הנקה. צריכת קפאין ביחד עם עישון סיגריות מגבירה את הסיכון למחלות לב וכלי דם הרבה יותר מאשר כל אחד מהגורמים הללו בנפרד. הוא אסור לשימוש במקרים של גלאוקומה, מצבים מסוימים של מחלות-לב, דלקות בכליה (עקב היותו משתן), כיב קיבה, מחלות נפש ועוד. יש להיזהר בשימוש במצבים הבאים: לאחר ניתוח, סוכרת, היפוגליקמיה, דלקות בדרכי השתן, מחלות לב ועוד. הוא עלול לגרום לעצירות, כאבי ראש, רעידות, נדודי שינה ועוד.
הקפה הוא כאמור משתן ולכן גורם לאיבוד מוגבר של נוזלים ושל מינרלים חיוניים. הבדואים, ששותים קפה חזק, שותים אותו בכוסות קטנטנות ולידו שותים מים. הם גם הרבה יותר פעילים גופנית מהאדם המודרני הממוצע.
מספיק? האמת היא שחיפשתי בכל הספרים שיש לנו בבית (ויש הרבה) על צמחי מרפא מהמזרח ומהמערב, ובאף אחד מהם לא נתקלתי באזכור של הקפה כצמח מרפא. אומרים שקפה טוב להמרצה אבל רק לאנשים שלא עייפים, ורק לפרקי זמן קצרים.
לאחרונה התפרסמו מספר מחקרים סטטיסטיים המראים כי לקפה יש יכולת להקטין סיכוי לפתח אבני מרה או לחלות בסוכרת מבוגרים. אני ממליצה מאוד לקחת את המחקרים האלה בערבון מוגבל. לפחות חלקם מומנו על ידי יצרני קפה או מכונות קפה, שכנראה נבהלו מהרעיון שאנשים יפסיקו לשתות קפה מחשש שהוא לא בריא.
נכון שהקפאין ממריץ את הכבד, אולם הוא עושה זאת "על ריק". כלומר, לשתות קפה זה כמו לקחת הלוואה מהחשבון של עצמך ולנצל אותה. ההמרצה הזאת אמנם עשויה לגרום לסחיטה של הכבד ובכך לניקויו ולהקטנת הסיכוי לאבני מרה, אולם בבד בבד עם ההמרצה הזו הוא גורם גם להחלשת המערכת.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
סיפור אישי קטן
|
 |
|
 |
 |
 |
|
בשנה הראשונה של הלימודים שלי, כאשר למדתי פרחי באך, התנסיתי בתמצית Olive, ובעזרתה הפסקתי כמעט לגמרי עם שתיית הקפה. שנה לאחר מכן, כאשר הייתי בהריון הראשון, הפסקתי לגמרי עם הקפה כי הרגשתי שהוא עושה לי רע. מאז לא שתיתי קפה, וכל פעם שהרגשתי כאילו כוס קפה היתה עוזרת לי, נקטתי באחת או יותר מהשיטות המוזכרות לעיל. לפני מספר חודשים, לרגל צאת ספרי החדש, הרציתי בבית הקפה האורגני Humanature בתל אביב (אגב, מאוד מומלץ). הדגש שם הוא פחות על הצד התזונתי ויותר על הצד האורגני, ולכן חלק קטן מהמוצרים הנמכרים שם הם מוצרים שאני לא הייתי קונה למרות שהם אורגניים, אבל הסתקרנתי לאחר 12 שנה לטעום את הקפה האורגני המפורסם שלהם עם משקה ("חלב") אורז. הגעתי לשם בשעת ערב מוקדמת, וידעתי שאצטרך לנהוג הביתה לבד בלילה, אז אמרתי לעצמי שאין לי מה להפסיד. היה טעים מאוד, אכן זה עזר לי להגיע הביתה בלי להרגיש צורך לעצור בצד הדרך, אולם באותו לילה חשתי חוסר שקט שלא חשתי כבר הרבה זמן. איך זה שאני הרגשתי את זה, ואנשים ששותים קפה באופן שגרתי לא מתקשים להירדם? ראשית, יש הרבה אנשים שכן מתקשים להירדם או שאיכות השינה שלהם ירודה, ואחרי שהם מפסיקים לצרוך קפאין מצבם משתפר.
שנית, מי שרגיל לשתות קפה, הקפאין (כמו כל סם אחר) פחות משפיע עליו בטווח הקצר מאשר על מי שלא רגיל. לעומת זאת, הנזק בטווח הארוך הוא הרבה יותר גדול.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
מה עם התה הירוק והשוקו?
|
 |
|
 |
 |
 |
|
ומה לגבי תה ירוק וקקאו, שלאחרונה קיבלו דחיפה פרסומית מאוד גדולה?
זה נכון שהם מכילים אנטי-אוקסידנטים ואולי גם עוד כמה תכונות טובות העוזרות לאנשים לתרץ את העובדה שהם אוהבים לצרוך מוצרים אלה. אבל בנוסף לקפאין (או לתאין, שהוא חומר בעל פעילות דומה) התה מכיל טנינים הפוגעים בספיגה של מרכיבי מזון שונים, והקקאו מכיל חומצה אוקסלית הפוגעת גם היא בספיגת מינרלים. מעבר לכך, הקקאו הוא מר ורוב האנשים זקוקים לתוספת של המתקה רבה כדי שהוא יהיה להם טעים, ורוב סוגי השוקולד מכילים כמויות נכבדות של שומן צמחי מוקשה – סליחה, מוקצה (ועל כך באחד המאמרים הקרובים).
משקה הקוקה קולה לעומת זאת אינו מכיל שום דבר טוב מבחינה בריאותית, אלא רק קפאין, סוכר (או תחליפי סוכר – לא הרבה יותר טוב), גזים, חומרי טעם וריח מלאכותיים וצבעי מאכל. במקור משקה הקוקה-קולה היה עשוי מתמציות של שני צמחי מרפא, קוקה וקולה, אולם כבר מזמן לא נשאר מהם הרבה זכר.
ברוח הדברים הנ"ל, אני אישית בוחרת כרגע ללכת לישון על מנת לתפקד מחר במיטבי, בלי קפה כמובן.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
|
 |  | שני פרופסורסקי
| /images/archive/gallery/556/672.jpg  | | |
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
 |  |  |  | נטורופתית, מחברת הספר ''תזונה בריאה וטעימה''. מרצה בקולג' לרפואה משלימה ברמת אפעל. מפעילה עם בן זוגה חן את חוות הבריאות ''בית המרפא של חן ושני'' ביקנעם
|  |  |  |  |
|
 |
|
 |
|
|
|