מסעדה חדשה בדובאי מתגאה בכך שיש לה את "השף הבינה המלאכותית הראשון בעולם", צעד נוסף ומרשים בתחום הטכנולוגיה בעיר הנרגשת תמיד להיות בקדמת העתיד. העיר האמירתית הפכה למוכרת יותר ויותר בזכות סצנת הקולינריה שלה, עם אלפי מסעדות שמציעות כל דבר: ממסעדות יוקרה עם כוכבי מישלן ועד דוכנים שמגישים אוכל רחוב אותנטי מהמזרח התיכון ואסיה.
אבל במסעדת Woohoo, המוח שמאחורי התפריט אינו אדם, אלא תוכנת בינה מלאכותית - המכונה שף איימן - אשר הוכשרה על אלפי מתכונים ועל עשרות שנות מחקר קולינרי וגסטרונומיה מולקולרית. לפי המסעדה, שף איימן יכול גם לייעל תפריטים ולחבר טעמים באופן מאוזן. עם זאת, העבודה האמיתית של הכנת המזון והגשתו נשארת בידי בני אדם - לפחות לעת עתה.

דובאי. | צילום: קשרי תעופה
"ייתכן שבעתיד הבינה המלאכותית תיצור מנות טובות יותר מבני אדם", אמר אחראי השותף הטורקי של המסעדה, אהמט אויטון צ'אקיר. למרות שרוב התפריט של Woohoo מורכב ממנות פיוז'ן בינלאומיות, ישנן יצירות של הבינה המלאכותית שבלטות במיוחד. ביניהן "טארטר דינוזאור", שמטרתו לשחזר את טעמו של הדינוזאור שנכחד.
הכי מעניין
המסעדה לא חשפה את מתכון הטארטר דינוזאור, שנוצר באמצעות מיפוי DNA. המחיר של המנה הוא כ‑50 אירו (58 דולר), והיא נראית כמו שילוב של בשרים נא ומוגשת על צלחת פועמת, כאילו היא נושמת. "זו הייתה הפתעה מוחלטת. זה היה טעים בצורה בלתי רגילה", סיפר הלקוח אפה אורגנלו. לצד הולוגרמות שנוצרו על ידי הבינה המלאכותית ואנימציה בסגנון מדע בדיוני, מרכז המסעדה המוארת בניאון כולל מחשב צילינדרי ענקי – המוצג כמרכז הדיגיטלי שמפעיל את האורות ומופעי העשן במסעדה.
עוד כתבה בנושא
השף הטורקי של Woohoo, סרחאת קראנפיל, מפקח על הבישול והגשת המנות ומודה שלעיתים אינו מסכים עם הבחירות וההמלצות של שף ה‑AI. "אם אני טועם מנה, לדוגמה, והיא חריפה מדי, אני מדבר שוב עם שף איימן. אחרי שנדון יחד, אנחנו מוצאים את האיזון הנכון", הוא הסביר. צ'אקיר מקווה ששף איימן יהפוך יום אחד ל"גורדון רמזי הבא – אבל בבינה מלאכותית".
עם זאת, לא כולם בסצנת המזון התוססת של דובאי משוכנעים. השף בעל כוכב מישלן מוחמד אורפלי, לדוגמה, טען כי "אין דבר כזה שף AI - אני לא מאמין בזה". במסעדתו Orfali Bros, שזכתה בכוכב מישלן בשנה שעברה, הסביר אורפלי כי בישול דורש "נפאס" – מונח בערבית שמתאר את היכולת האישית של השף ליצור מאכלים יוצאי דופן. "לבינה מלאכותית אין רגשות וזיכרונות. בקיצור, אין לה נפאס... היא לא יכולה להטמיע זאת במזון".

בינה מלאכותית. | צילום: שאטרסטוק
אורפלי אמר גם שהוא מגביל את השימוש בבינה מלאכותית במסעדה שלו למשימות אדמיניסטרטיביות בלבד, כמו קביעת לוח זמנים למטבח או מחקר נוסף. "אנחנו משתמשים בה כעוזרת במטבח, אבל בסופו של דבר היא לא תבשל", הוא הסביר. עם זאת, Woohoo זוכה להדים בקרב הלקוחות שהתרגלו להצעות המפוארת של דובאי – מטרופולין טכנולוגי המעדיף פאר והולך, שבו אפילו לבינה מלאכותית יש משרד משלה.
"כולם תומכים ברעיונות כאלה כאן בדובאי", אמר צ'אקיר. המסעדה גם יצרה באזז ברשתות החברתיות, עם חשבון אינסטגרם ייעודי לשף ה‑AI, שבו מוצג אוואטר של שף איימן בסרטונים עם טיפים ומתכונים. דיו, לקוחה שלא מסרה את שם משפחתה, סיפרה שהיא ביקרה במסעדה בעקבות השיגעון סביבה: "זהו קונספט יצירתי כל כך, שהרגשתי שחייבת לחוות אותו בעצמי", היא אמרה. "המנות היו יוצאות דופן".
עוד כתבה בנושא


