הדיווח שפורסם הבוקר (חמישי) על 50 ילדים יהודים מצרפת, בני 10 עד 15, שנעצרו בספרד והורדו ממטוס בשל שירת שירים בעברית, חצה את גבולות יהדות התפוצות וזעזע גם את החברה הישראלית. נדמה כי עתה רבים בישראל מבינים את עומק השנאה האנטישמית השוטפת את רחבי אירופה. ולא, אין מדובר באירוע חריג או מבודד: מה שקרה שם, בספרד, הוא עוד פרק ברצף מטריד של מקרים אנטישמיים. רק בימים האחרונים נרשמה שורת תקריות קשות במיוחד במדינות שונות באיחוד האירופי.
בשבת, בשווייץ, גבר ערבי איים בסכין על קבוצה של כעשרה תלמידי ישיבה חרדים, חלקם ישראלים, סמוך לתחנת הרכבת בלוצרן. איש לא נפגע. כמה עוברים התערבו והביאו לבריחתו של התוקף. זו תקרית אכן קשה ומדאיגה מאוד, אך כאמור, בהחלט לא מבודדת. על פי ההערכות, בשווייץ מתגוררים כיום כ־18,000 יהודים, פחות מ־0.2% מאוכלוסיית המדינה. אף שמדובר בקהילה קטנה יחסית, היא חווה גלים של אנטישמיות ההולכים ומתעצמים מאז 7 באוקטובר.
כך למשל, באוגוסט 2024 הותקף נער יהודי בעיר דאבוס על ידי שני גברים שזעקו לעברו "שחרר את פלסטין". אירוע חמור נוסף התרחש בפברואר באותה שנה, כאשר בית עסק באתר הסקי פישה, אף הוא באזור דאבוס, תלה שלט בכניסה לחנות ובו נכתב: "אין משכירים עוד ציוד סקי ליהודים". גילוי בוטה של אפליה על רקע דתי, המזכיר ימים אפלים מהעבר. המדינה, שבעבר שימשה מקלט עבור יהודי אירופה הנמלטים מרדיפות, הפכה כיום לעוד נקודה על מפת הסכנה.
הכי מעניין
בימים האחרונים גם בבלגיה נרשמה עלייה מדאיגה במספר מקרי השנאה נגד ישראלים, דווקא על רקע אירועים מוזיקליים. זה התחיל בניסיון להחרים את הופעתו של הזמר הצרפתי־ישראלי אמיר חדד, והגיע לשיאו כאשר שלושה חיילי צה"ל משוחררים נעצרו במהלך פסטיבל ענק בהאשמה הקשה של פשעי מלחמה - האשמה שכמובן התבררה מהר מאוד כנטולת בסיס. אלו שתי תקריות חמורות, שונות בפרטים אך נעות על אותו ספקטרום מטריד. נלך לפי הסדר.
אמיר חדד, שייצג את צרפת באירוויזיון 2016, הופיע ביום שישי האחרון בפסטיבל "פרנקופוליס" בעיר ספא שבבלגיה. הקונצרט התקיים באווירה מתוחה, בעקבות קריאות לביטול השתתפותו מצד כתריסר אמנים צרפתיים שהאשימו אותו ב"תמיכה בפעולה הצבאית של ישראל בעזה". הביקורת כלפי אמיר נבעה מתמיכתו הפומבית בצה"ל ובשל עברו כחייל ישראלי. "התשובה היחידה שלי לשנאה היא אמנות ומוזיקה", השיב הזמר לקריאות הקשות.
ועוד, כאמור, שלושה חיילים ישראלים נעצרו ונחקרו על ידי המשטרה במהלך פסטיבל המוזיקה "טומורולנד", אחד האירועים הגדולים והנחשבים באירופה. המעצר, שנמשך כמה שעות, התרחש לאחר שהשניים הניפו את דגל חטיבת גבעתי של צה"ל. בתום החקירה, הם שוחררו ועזבו מייד את המדינה. גם במקרה זה, לא מדובר באירוע ראשון מסוגו. חיילי צה"ל ששירתו בעזה כבר מצאו את עצמם בעבר במצבים דומים, נעצרים ונחקרים מעבר לים בחשד לביצוע פשעי מלחמה.
וזה לא הכול. ביום שלישי ספינה של חברת "מנו ספנות" עגנה באי סירוס שביוון. אלא שבמקום להיתקל בקבלת פנים חמה עם דגלי יוון בצבעי כחול־לבן, 1,600 הנוסעים למראה נחשפו מטריד: עשרות מפגינים מניפים דגלי פלסטין בצבעי ירוק־אדום־שחור וחוסמים את המעבר לנמל. כמובן שהם לא נשארו אדישים. התיירים הישראלים שלפו מייד דגלי ישראל, נעמדו על הסיפון העליון של האונייה ופתחו במחאה נגדית. הם הניפו את הדגלים בגאווה ושרו "אנחנו מאמינים בני מאמינים" ו"עם ישראל חי".
נוכח החשש מהתלקחות, התקבלה החלטה ביטחונית חד־משמעית: נוסעי האונייה לא הורשו לרדת אל היבשה. כך, מעל אלף ישראלים נותרו כלואים בתוך האונייה בחוסר ודאות מתסכל. רק לאחר שעות ארוכות של המתנה, הגיעה הבשורה המיוחלת לפיה, הספינה תעזוב את סירוס ותפליג לעבר לימסול שבקפריסין. זה ללא ספק סוף טוב לסאגה, אך גם תזכורת כואבת למציאות: האווירה האנטישמית ברחבי העולם לא פסחה על נמל יווני קטן, הרחק מגבולות ישראל.
עוד כתבות בנושא
ולסיום, שישה בני נוער ישראלים ששהו בחופשה באי רודוס, גם הוא ביוון, חוו רגעי אימה בלילה שבין שלישי לרביעי. על פי עדותם, עם צאתם ממועדון מקומי פופולרי בקרב תיירים ישראלים, הם הותקפו לפתע בידי קבוצה של כ־30 צעירים מקומיים, חלקם חמושים בסכינים. ששת התיירים הישראלים נרדפו, הותקפו ונאלצו להימלט מהמקום כשחייהם בסכנה ממשית. כמה מהתוקפים רדפו אחריהם על גבי אופנועים ורכבי שטח, בעוד אחרים המשיכו את המרדף ברגל.
לאור האירועים האחרונים, רשויות ישראל קראו לאזרחיה להימנע מנסיעות מיותרות ליוון ולקפריסין, ולהקפיד על אמצעי זהירות מוגברים במידה ויישארו שם. נכון להיום, המועצה לביטחון לאומי מעריכה את הסיכון בנסיעה ליוון בדרגה 2 מתוך 4. במקביל, ישראל הביעה דאגה עמוקה להשפעת האירועים על התיירות וקראה לרשויות ביוון לפעול בנחישות כדי להבטיח את ביטחונם של אזרחי ישראל ושל הקהילות היהודיות הפזורות במדינה.

הפגנה בלונדון נגד האנטישמיות. | צילום: גטי אימג'ס
הרי מדובר במגמה מתמשכת. בסוף חודש יוני הותקף תייר ישראלי באתונה לאחר ששימושו ב"גוגל מפות" בעברית עורר נגדו תגובות עוינות. בחודש הקודם נרשמו ניסיונות הצתה נגד בית כנסת ומלון בבעלות ישראלית, לצד תקיפה של המסעדה הכשרה "המלך דוד בורגר" בעיר. אירועים אלה עוררו תגובות חריפות מצד פוליטיקאים יוונים, שתיארו אותם כביטויים חמורים לאנטישמיות המחייבים תגובה משפטית מיידית. מילים בהחלט חשובות, אך הן אינן מספיקות בפני עצמן. דרושים מעשים ממשיים, ובהקדם.