אוניברסיטת הרווארד, מהמוסדות האקדמיים היוקרתיים והעשירים בארצות הברית, הגיעה השבוע לבית המשפט הפדרלי במסצ'וסטס, במסגרת עימות חריף עם ממשל טראמפ, על רקע קיצוץ של מיליארדי דולרים במענקי מחקר. התביעה, שזוכה לתשומת לב עצומה בקרב מוסדות אקדמיים ברחבי ארצות הברית, מוצגת כמאבק עקרוני על גבולות חופש ההוראה והעצמאות של האקדמיה מול לחץ פוליטי מהממשל הפדרלי.
הדיון שהתקיים השבוע בבית המשפט מהווה שיאו של מאבק מתמשך שהחל לאחר שממשל טראמפ טען כי הרווארד מהווה "כר פורה לליברליזם ולאנטישמיות", במיוחד לאחר מתקפת חמאס על ישראל בשבעה באוקטובר. בעקבות זאת, דרש הממשל מהרווארד שורת צעדים, כולל פיקוח על עמדות פוליטיות של סגל ותלמידים, שינויים בקבלת סטודנטים ואף מינוי פרופסורים בעלי דעות מגוונות יותר.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נואם במהלך שולחן עגול בעת ביקורו במרכז מעצר למהגרים, המכונה "אליגטור אלקטרז" | צילום: AFP
כשהרווארד סירבה לעמוד בדרישות, הודיע הממשל על הקפאת מענקי מחקר בסך של 2.2 מיליארד דולר, ובהמשך ביטל מענקים נוספים - בסך כולל של 2.6 מיליארד דולר. מדובר בקיצוץ משמעותי במיוחד, שאיים על פעילות מחקרית ענפה. הממשל טוען כי הצעד הוא חלק מיישום צו נשיאותי של טראמפ למאבק באנטישמיות, וכי הרווארד לא עשתה מספיק כדי למנוע גילויי שנאה כלפי יהודים בקמפוס - כולל הפגנות שבהן נשמעו סיסמאות אנטישמיות, ותקיפות של סטודנטים יהודים.
הכי מעניין
מנגד, באוניברסיטה טוענים כי מדובר בנקמה פוליטית, וכי הקיצוצים הם ניסיון להפעיל לחץ בלתי חוקי לשינוי עמדות ואופי ההוראה באקדמיה. עו"ד סטיבן להוצקי, שייצג את הרווארד בדיון, הדגיש כי "זה לא עניין של התנהגות של הרווארד, אלא של התנהגות הממשלה כלפי הרווארד". לטענתו, המשך הקפאת התקציבים עלול להביא לסגירת מעבדות, פגיעה בקריירות של חוקרים צעירים, ואובדן מחקרים ארוכי טווח.
עוד כתבות בנושא
השופטת הפדרלית אליסון בורוז, שכבר בלמה בעבר ניסיונות של ממשל טראמפ למנוע מהרווארד לארח סטודנטים בינלאומיים, לא חסכה בביקורת כלפי טענות הממשל. היא תיארה את ההחלטה לבטל מענקי מחקר ללא תיעוד או הליך מסודר כ"בלתי נתפסת". פרקליט הממשלה, מייקל ולצ'יק - בוגר הרווארד בעצמו - דחה את הטענות והדגיש כי הממשלה "תומכת בסטודנטים יהודים ובהגנה עליהם", ולא יוצאת נגד הרווארד.
לאחר הדיון, פרסם דונלד טראמפ תגובה ברשת "Truth Social" ובה תקף את השופטת בורוז, מינוי של הנשיא אובמה, וכינה אותה "אסון מוחלט". הוא חזר על טענותיו כי הרווארד "אנטישמית, אנטי-נוצרית ואנטי-אמריקאית", וטען כי "הרבה מהכסף שלה מגיע מהאמריקאים - ולא ניתן למצב הלא הוגן הזה להימשך".
החלטת השופטת בורוז צפויה להתקבל בכתב בשבועות הקרובים, ותהיה לה ככל הנראה השפעה עמוקה על מערכת ההשכלה הגבוהה בארה"ב - ועל השאלה האם הממשלה הפדרלית רשאית להשתמש בתקציבי מחקר ככלי להכתבת מדיניות במוסדות אקדמיים עצמאיים.