"הנשיא קיצץ 25% משכרו": טראמפ הקפיא את המימון - והרווארד במשבר חריף

הממשל האמריקני החדש החליט להקפיא מימון פדרלי בשווי של כ־2.7 מיליארד דולר לאוניברסיטה היוקרתית, שכתוצאה מכך נכנסה למשבר כלכלי חסר תקדים ויצאה למאבק משפטי נגד המדינה

אוניברסיטת הרווארד. | AFP

אוניברסיטת הרווארד. | צילום: AFP

תוכן השמע עדיין בהכנה...

במהלך שטלטל את עולם ההשכלה הגבוהה בארצות הברית, ממשל טראמפ החליט להקפיא מימון פדרלי בשווי של כ־2.7 מיליארד דולר לאוניברסיטת הרווארד. דבר שעד כה אף נשיא אמריקני לא העז לעשות לפני. הצעד הדרמטי נובע, לטענת הממשל, מכשלים מתמשכים של הרווארד בטיפול באנטישמיות, אפליה גזעית וחוסר בגיוון רעיוני בקרב סגל ההוראה והסטודנטים.

המשרד הממשלתי למאבק באנטישמיות הצהיר כי "הקמפוס של הרווארד, שבעבר סימל יוקרה אקדמית, הפך למוקד של אותות מוסריים ואפליה". ובצדק. כיצד ניתן לשכוח את השימוע שנערך בדצמבר 2023, בשיא מלחמת חרבות ברזל, כשנשיאת הרוווארד קלודין גיי סירבה לראות בקריאה לרצח העם היהודי הפרה חד משמעית של כללי האוניברסיטה. "תלוי מההקשר שבו הדברים נאמרים", היא אמרה.

המשרד המדובר עוד הודיע על עצירת מספר מענקים לאוניברסיטה בגובה של 450 מיליון דולר, מעבר להקפאה הקיימת של מענקים בהיקף כולל של כ־2.2 מיליארד דולר. במסגרת תביעה שהגישה הרווארד נגד הממשל הפדרלי, נטען כי ההחלטה מהווה פגיעה בזכויות חוקתיות של האוניברסיטה, כולל חופש האקדמיה וחופש הביטוי.

הכי מעניין

"שום ממשלה - בלי קשר למפלגה השלטת - אינה רשאית לקבוע מה אוניברסיטה פרטית תלמד, את מי תעסיק או אילו תחומי מחקר תבחן", אמר נשיא האוניברסיטה החדש, פרופ' אלן גארבר. כזכור, לאחר השימוע המתוקשר שעורר סערה בינלאומית, קלודין גיי החליטה שלא להתפטר, אך חודשים ספורים לאחר מכן גם היא הודיע כי גם פורשת מתפקידה.

נשיא ארה"ב. | AFP

נשיא ארה"ב. | צילום: AFP

פרופ' גארבר הודיע כי יקצץ 25% משכרו במהלך שנת הכספים 2026, במאמץ להקל על העומס הכלכלי של האוניברסיטה. לפי הדיווחים, שכרו הקודם כפרובוסט עמד על יותר מ־1.1 מיליון דולר. גם בקרב הסגל הבכיר של האוניברסיטה נרשמה התגייסות: 90 מרצים בכירים הודיעו שיקצצו 10% משכרם כדי להקל על ההשלכות התקציביות, במיוחד עבור עובדים זוטרים וסטודנטים.

השלכות הקיצוץ אינן תיאורטיות בלבד. כבר במהלך החודשים הראשונים של כהונתו השנייה של הנשיא טראמפ, נאלצה אוניברסיטת הרווארד לצמצם במקרה הטוב ולבטל במקרה הגרוע, מספר פרויקטים מחקריים. בית הספר לבריאות הציבור הודיע על שורת קיצוצים כמו ביטול קווי טלפון משרדיים, הפחתת שירותי אבטחה וכיבוד, הגבלת רכישת מחשבים חדשים וצמצום במספר המלגות לדוקטורנטים.

וזה לא הכול: הרווארד הכריזה כי תשקיע לפחות 250 מיליון דולר מכספה הפנימי במהלך שנת הכספים הבאה כדי לנסות לשמר את פעילות המחקר הקריטית, בנוסף לכ־500 מיליון דולר שהיא כבר משקיעה מדי שנה ממקורות עצמאיים. עם זאת, ההנהלה מבהירה כי לא ניתן יהיה לכסות את כל הפער התקציבי לאורך זמן, במיוחד נוכח העובדה שחלק גדול מהון האוניברסיטה אינו ניתן לשימוש חופשי.

בעקבות המשבר שנוצר, ממשל טראמפ דרש מאוניברסיטת הרווארד לעמוד במספר התחייבויות כתנאי לחידוש המימון. ביניהן, שינויי ממשל פנימיים, ביקורת על "גיוון רעיוני" בקרב המרצים והסטודנטים, וכן התחייבות לפעולות מידיות וממשיות נגד תופעות האנטישמיות. האם הרווארד הסכימה? כמובן שלא. האוניברסיטה סירבה לדרישות, בטענה שהן פוליטיות, בלתי סבירות, ופוגעות בעצמאות האקדמית שלה.

אוניברסיטת הרווארד. | AP

אוניברסיטת הרווארד. | צילום: AP

מספר מומחים משפטיים הטילו ספק בחוקיות של המהלך. לדבריהם, עצירת מימון חד־צדדית ללא הליך תיקון או שימוע, במיוחד כאשר המחקרים המושפעים אינם קשורים ישירות לטענות האידיאולוגיות של הממשל, עלולה להיתפס כהפרת החוק. בינתיים, בית המשפט הפדרלי קבע דיון ראשון לחודש יולי, אך מכיוון שהרווארד לא ביקשה צו מניעה מידי, המימון צפוי להישאר קפוא לפחות עד סוף הקיץ.

הסכסוך בין הרווארד לממשל טראמפ חורג מעבר לגבולות האוניברסיטה ומשקף את השבר העמוק שנוצר בין מוסדות ההשכלה הגבוהה האמריקניים, שמרבים להציג עמדות פרוגרסיביות, לבין הממשל הרפובליקני השמרן שנבחר על ידי העם. תוצאה משפטית לטובת הרווארד עשויה לשמר את עצמאות האקדמיה, בעוד שניצחון של הממשל עשוי להכשיר מעורבות פוליטית בניהול האוניברסיטאות הפרטיות במדינה.