ביום ראשון הקרוב צפוי הדלאי למה - המנהיג הרוחני של הבודהיזם הטיבטי - לחגוג את יום הולדתו ה־90. חרף גילו המתקדם, מצבו הבריאותי מוגדר טוב והוא נראה נמרץ ובעל צלילות דעת מסוימת. בחודשים האחרונים שבו ועלו דיווחים וחששות בנוגע למצבו הפיזי, במיוחד לאחר מספר אשפוזים בבית חולים בניו דלהי בשל זיהום ריאתי וניתוח מורכב בברך. המנהיג הרוחני ביקש מיד להפריך את השמועות. "אל תאמינו לכל מה שנאמר, אני מרגיש מצוין", הצהיר, והוסיף בביטחון: "אני מאמין שאוכל לחיות עד גיל 110".
עם זאת, דווקא ברגע זה, בחר הדלאי למה לצאת בהכרזה דרמטית: יורשו, כלומר הילד אשר על פי אמונתו יישא בגופו את נשמתו הנצחית, ייוולד לא בסין ואף לא באזורים הסמוכים לה, אלא "בעולם החופשי - אולי אף בהודו", כלשונו. "אני מכריז כי מוסד הדלאי למה ימשיך להתקיים לעד", הוסיף באירוע דתי רב משתתפים שנערך במקליאוד ג'אנק שבצפון הודו - מקום גלותו מאז נמלט מטיבט בשנת 1959. באזור זה מתנהלות בימים אלה חגיגות לציון יום הולדתו, שצפויות להימשך עד לסוף השבוע.
קצת היסטוריה: טנזין ג'יאטסו, שזוהה כבר בגיל שלוש כגלגולו החדש של הדלאי למה ונבחר להיות הדלאי למה ה־14, נולד ב־6 ביולי 1935 בכפר קטן בטיבט, שהייתה אז ישות עצמאית. כשהיה בן 24 בלבד, לאחר דיכוי אכזרי של מרד טיבטי על ידי צבאותיו של מאו צה־טונג, נאלץ להימלט להודו, שם קיבל מקלט מדיני והקים את מושב ההנהגה הטיבטית הגולה. בשנת 1989 הוענק לו פרס נובל לשלום כהוקרה על מאבקו הלא־אלים למען שחרור טיבט ושמירה על תרבותה.
הכי מעניין
סוגיית הירושה תמיד הייתה רגישה במיוחד עבורו, אך כעת נדמה כי היא עומדת בלב סערה פוליטית־רוחנית חובקת עולם. הרי בקרב העם הטיבטי גובר החשש שממשלת סין תנסה לכפות את מינויו של יורש סיני, דמות שתשמש כנציג בובה של הממשל הקומוניסטי ותאבד כל קשר למסורת הבודהיסטית האותנטית. בהתאם לכך, ממשלת סין הקימה גוף המכונה "קרן הדלאי למה", הטוען כי בידיו מופקדת הסמכות הבלעדית לזהות את גלגולו הבא של המנהיג הרוחני.
עוד כתבות בנושא
מנגד, מטעמו של הדלאי למה פורסמה תגובה ברורה וחד־משמעית: "האחריות למינוי יורשו של הוד קדושתו נתונה בלעדית בידי חברי גנדן פודרנג - משרדו הרשמי של הדלאי למה - והם בלבד יובילו את תהליך החיפוש, הזיהוי וההכרה, תוך שמירה קפדנית על המסורת הדתית וההיסטורית של טיבט". וזה לא הכול. "איש זולתנו אינו מוסמך להתערב בהליך זה בשום דרך ואופן", הודגש בנחרצות. סוף פסוק? ממש לא. אתמול (רביעי) הגיעה תגובה רשמית מצד בייג'ינג.
דוברת משרד החוץ הסיני, מאו נינג, הצהירה בפומבי כי מינויו של הדלאי למה הבא יתבצע אך ורק באישור "הממשל המרכזי של הרפובליקה העממית של סין". מבחינת המפלגה הקומוניסטית, מוסד הדלאי למה הוא לא רק דמות רוחנית, אלא גם סמל של זהות לאומית העלול לאיים על שלמותה של סין. משכך, קיים רצון עז לנתק את מוסד הדלאי למה מתביעות לעצמאות ולהבטיח שמי שייכנס לנעליו של טנזין ג'יאטסו יהיה נאמן לבייג'ינג ולא לרוח הבודהיזם המסורתי.

נשיא סין, שי ג'ינפינג | צילום: EPA
בפועל, המשטר הסיני שב וטוען כי בידיו הסמכות הבלעדית לזהות את התגלמותו הבאה של "בודהה החי". ממש כך. "על תהליך ההתגלמות להתבצע בהתאם לעקרונות החיפוש הפנימי בסין ולקבל את אישור השלטון המרכזי", חזרה ואמרה נינג. לדבריה, "יש לפעול בהתאם לטקסים הדתיים, להקשר ההיסטורי ולחוקי הרפובליקה".
הדלאי למה השיב בפשטות: "אני מצהיר באופן נחרץ כי מוסד הדלאי למה ימשיך להתקיים והיורש שלי ייבחר אך ורק על ידי קרן גנדן פודרנג". עוד הוא חזר והדגיש: "איש זולת הקרן אינו מוסמך להתערב בתהליך בחירת היורש". לדבריו, מדובר בעניין רוחני טהור שאין לערב בו שיקולים פוליטיים או אינטרסים של מדינה.
כך, רוח של ערפל רוחני ופוליטי שורה מעל הרי ההימלאיה. האם טיבט תעמוד בפני מצב חסר תקדים בו יהיו לה שני דלאי למה - האחד שנבחר על פי המסורת והאחר מטעם המשטר הסיני? במצב כזה, אין ספק כי הזהות הרוחנית של העם הטיבטי תעמוד בפני איום קיומי של ממש.