הפלות, טראמפ וישראל: מה חשוב לדעת על האפיפיור החדש

מה אנחנו יודעים על ליאו ה־14? האם הוא פרוגרסיבי או שמרן? האם הוא ימשיך את דרכו של פרנציסקוס השנוי במחלוקת או יחזיר עטרה ליושנה? הכי חושב: מה עמדותיו כלפי ישראל ומה יחסיו עם היהדות?

האפיפיור ליאו ה־14 | Filippo MONTEFORTE / AFP

האפיפיור ליאו ה־14 | צילום: Filippo MONTEFORTE / AFP

תוכן השמע עדיין בהכנה...

מול עיניהם הנרגשים של מאה אלף מאמינים מכונסים בכיכר פטרוס, ועוד עשרות מיליונים ברחבי העולם צמודים למסכי הטלוויזיה, הכנסייה הקתולית בחרה את מנהיגה החדש: האפיפיור ליאו ה־14. מה אנחנו יודעים עליו? האם הוא פרוגרסיבי או שמרן? האם הוא ימשיך את דרכו של פרנציסקוס המהפכן והשנוי במחלוקת או יחזיר עטרה ליושנה? הכי חושב: מה עמדותיו כלפי ישראל ומה יחסיו עם היהדות?

רוברט פרנסיס פרבוסט בן ה־69 נולד בשיקגו לאב יוצא צבא ממוצא צרפתי־איטלקי ולאמא ממוצא ספרדי, מה שהופך אותו לאפיפיור האמריקני הראשון בהיסטוריה. עם זאת, במשך יותר מ־25 שנה הוא התגורר בפרו, מה שמקרב אותו זהותית ותרבותית דווקא לפרנציסקוס הארגנטינאי. בנאומו הראשון מול כיכר פטרוס, ליאו ה־14 דיבר בשתי שפות: איטלקית וספרדית. שום זכר לאנגלית.

בגלגולו הקודם, כלומר לפני שהחליט להקדיש את כל חיו לדת, פרבוסט סיים שני תארים במתמטיקה ובפילוסופיה. בגיל 26 הוא כבר הוסמך לכמורה. במשך 15 שנה הוא שימש בתפקיד מיסיונרי בפרו, לאחר מכן הוא כיהן כראש המסדר האוגוסטיני וב־2015 הוא חזר למדינה הדרום־אמריקנית ומונה לבישופ של העיר צ'יקלאיו. רק בחודש יולי 2023, האפיפיור פרנציסקוס בחר בו להיות קרדינל.

הכי מעניין

האפיפיור ליאו ה־14 | VATICAN MEDIA / AFP

האפיפיור ליאו ה־14 | צילום: VATICAN MEDIA / AFP

קורות חיים בצד, לרוברט פרבוסט יש מוניטין בעולם הקתולי של דמות מתונה ומאחדת, אך נחושה ופרגמטית. אפיפיור בהחלט פחות כריזמטי מהקודם, אך נגיש באותה המדיה. הוא תיאולוג ולמדן, מומחה בחוק הכנסייתי, שקול יותר מפרנציסקוס והרבה יותר דיפלומטי ממנו. כשבעת מינויו יצא למרפסת הקטנה שפונה לכיכר פטרוס, עוד לפני שהחל לנאום, ליאו ה־14 הציג את עצמו כמנהיג שמרן.

כיצד? פשוט, באמצעות לבושו. הרי בהופעתו הפומבית הראשונה, פרנציסקוס שבר את כל המוסכמות כשענד על צווארו לראשונה צלב מעץ ולא צלב מזהב, וגם לא לבש את הגלימה המיועדת לראש הכנסייה, אלא בגד פשוט יותר. הוא לא התפלל בלטינית, אלא השתמש בשפה פשוטה כדי שכל הנוכחים יבינו את תוכן הדברים. כל המאמינים תהו האם פרבוסט יפעל באופן זהה, ורבים מהם שמחו לגלות שלא.

האפיפיור החדש יצא למרפסת הקטנה של הוותיקן לבוש בגלימה המסורתית והתפלל בלטינית. גם השם שבחר לתפקיד, ליאו ה־14, נחשב בעולם הקתולי לשם מסורתי ואריסטוקרטי, עם עבר מפואר ושורשים נטועים היטב בהיסטוריה של הכנסייה. עם זאת, כשהחל לנאום, פרבוסט ציטט שוב ושוב את פרנציסקוס והבטיח להמשיך את מאבקו למען השלום - מילה שהזכיר 9 פעמים לאורך כל דבריו.  

להרחבה בנושא בחירת האפיפיור החדש

הקריאה בהחלט ראויה ומתכתבת עם תפקידו המקורי של האפיפיור, אך היא קיבלה קונוטציה שונה מאז השבעה באוקטובר, כאשר פרנציסקוס השתמש בה שוב ושוב במסע הדה־לגיטימציה שלו נגד ישראל. ובכן, גם אם שונה מקודמו בתפיסותיו, רוברט פרבוסט היה קרוב מאוד לאפיפיור המנוח ויתכן כי אלמנטים רטוריים מסוימים שאפיינו את כהונתו, ישוחזרו לטובת הקהל הנוסטלגי.

למעשה, שלושה ימים לאחר שנבחר, ליאו ה־14 התייחס לראשונה למלחמה בעזה. "אחים ואחיות, הטרגדיה הנוראית של מלחמת העולם השנייה שהסתיימה לפני 80 שנה עם מיליוני קורבנות ועכשיו אנחנו עומדים בפני הטרגדיה של מלחמת עולם שלישית - אני רוצה להתייחס לאנשים החזקים בעולם, ולחזור על הקריאה: לעולם לא עוד מלחמה", פתח ואמר בפני מאמיניו.

"אני נושא בליבי את הסבל של העם האוקראיני האהוב, הלוואי שיעשה כל מה שניתן כדי להשיג שלום בר קיימא. מי ייתן וכל השבויים ישוחררו, שכול הילדים יחזרו למשפחותיהם", הוא המשיך. "אני דואג באופן עמוק למה שקורה ברצועת עזה. הלוואי והפסקת אש תיכנס לתוקף באופן מידי. הלוואי וסיוע הומניטרי יוכנס לעזה והלוואי וכל החטופים ישוחררו".

הבוקר (ג') הרב הראשי של רומא, רב ריקארדו די סני, קיבל מכתב אישי שבו ליאו ה־14 מוסר לו על בחירתו כאפיפיור החדש. במכתב המדובר, ראש הכנסייה הקתולית מתחייב "להמשיך ולחזק את הדיאלוג ואת שיתוף הפעולה של הכנסייה עם העם היהודי ברוח ההצהרה של ועידת הוותיקן השנייה". לאור גל האנטישמיות חסר התקדים באיטליה ובאירופה, מכתבו של האפיפיור מקבל משמעות נוספת.

בזירה בינלאומית אחרת, נדמה כי לאפיפיור החדש יש גם חשבון פתוח עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. "כבוד גדול לארצות הברית - יש לה אפיפיור אמריקני ראשון", צייץ הטייקון רגעים ספורים לאחר שפרבוסט נבחר לתפקיד. רבים טענו כי מינויו של "האיש משיקגו" הייתה אסטרטגית ונועדה לחזק אף יותר את מעמדה של ארצות הברית במציאות הגיאופוליטית המורכבת שנוצרה בשנים האחרונות.

עם זאת, במחשבה שנייה, ובבדיקה מהירה בטוויטר, נדמה כי ליאו ה־14 דווקא לא מחבב במיוחד את הנשיא הרפובליקני ואת ממשלתו. רק בחודש פברואר האחרון, ולא בפעם הראשונה, הקרדינל דאז רוברט פרבוסט תקף בחשבון ה־X שלו את סגן נשיא ארצות הברית, ג'יי. די. ואנס, אשר לטענתו ציטט את ישו באופן לא מדויק באחד מנאומיו נגד ההגירה.

"למרות שלא היה בין הפייבוריטים למרוץ וששמו עלה לראשונה רק ימים ספורים לפני שנבחר לתפקיד, ליאו ה־14 מונה אפיפיור בהצבעה הרביעית בלבד: שיא של ממש"

עם זאת, שוב, מוקדם מדי להגדיר את האפיפיור החדש כאויב של טראמפ, כפי שמוקדם מדי לקבוע האם הוא שמרן או פרוגרסיבי. בשלב הזה נדמה בעיקר כי העולם הקתולי נחצה לשניים, כשכל צד נאחז בציטוטים מהעבר של ליאו ה־14 ומנסה להוכיח שמנהיגה של הכנסייה שייך למחנה שלו. ובהחלט לשני הצדדים יש במה להיאחז.

כאמור, מצד אחד האפיפיור החדש היה קרוב מאוד לפרנציסקוס וכבר הודיע כי הוא מתכוון להמשיך את דרכו בשלל נושאים. לא בכדי הוא מרבה לדבר על שלום, על עוני, על חמלה, על הגירה, על שוויון, על אחדות, על אהבה. ליאו ה־14 מנסה בכל כוחו לשמר את הקהל שהתאהב ברטוריקה של קודמו ומתאמץ להעניק למי שחושש משינויים דרסטיים, תחושה של המשכיות.  

מצד שני, בעבר הלא רחוק רוברט פרבוסט גינה בתוקף את כל הזכויות המתכתבות לכאורה עם הערכים הפרוגרסיביים. לדוגמה, הוא גינה את הזכות להפלה, את זכויות הלהט"ב וגם את קידום מעמד האישה בתפקידים הכנסייתיים. התבטאויותיו של ליאו ה־14 בנושאים רגישים אלה היו חריפות ונחרצות הרבה יותר מאלו של האפיפיור פרנציסקוס.

ובכן, למרות שלא היה בין הפייבוריטים למרוץ וששמו עלה לראשונה רק ימים ספורים לפני שנבחר לתפקיד, ליאו ה־14 מונה אפיפיור בהצבעה הרביעית בלבד. שיא של ממש במונחים של ותיקן, שבעשורים האחרונים הצביע אין ספור פעמים לפני שהצליח לבחור מועמד עם רוב מובהק. הפתגם האיטלקי העתיק "מי שנכנס לקונקלווה אפיפיור - יוצא ממנו קרדינל", הוכיח את עצמו שוב: הפייבוריטים אף פעם לא מנצחים.

היות ומדובר בבחירות הסודיות בעולם, לא ניתן אלא להסתמך על הסברם של המומחים הטוענים כי בחירתו של פרבוסט הייתה זריזה כי מובנת מאליה: הוא יותר מכל קרדינל אחר יודע לשלב בין עבר לעתיד, בין קדמה לקיפאון. אחד הכינויים של האפיפיור הוא "פונטפיצ'ה", מהמילה "פונטה". בעברית, "גשר". בתרחיש האופטימי, ליאו ה־14 ישמש באמת כגשר בין עמים. בתרחיש הפחות אופטימי, הגשר שוב יהפוך לחומה.

ט"ו באייר ה׳תשפ"ה13.05.2025 | 15:32

עודכן ב