דונלד טראמפ יגיע היום (ג') לערב הסעודית, בפתיחת סבב ביקורים במדינות המפרץ שיכלול גם את קטאר ואיחוד האמירויות, מתוך כוונה לחתום על עסקאות כלכליות — בהבנה שהסכמים מדיניים בנושאים בוערים במזרח התיכון יהיו קשים יותר להשגה.
הנסיעה מהווה את ביקורו הרשמי הראשון של נשיא ארה"ב בקדנציה השנייה שלו. הבית הלבן מסר כי טראמפ מצפה ל"חזרה היסטורית" לאזור.
לפני שמונה שנים, בחר טראמפ גם אז בערב הסעודית כיעד הראשון למסעו הבינלאומי כנשיא — ביקור שזכור במיוחד בשל תמונתו עם כדור הזוהר והשתתפותו בריקוד החרבות.
הכי מעניין
ההחלטה לעקוף שוב את בנות הברית המערביות המסורתיות ולבקר דווקא במדינות המפרץ העשירות בנפט מדגישה את החשיבות הגוברת של האזור במאזן הכוחות הגיאופוליטי — וגם את קשריו העסקיים האישיים של טראמפ באזור.
בימים שקדמו לביקור, מילא הבית הלבן תפקיד מרכזי בניסוח הסכם הפסקת אש בין הודו לפקיסטן, בשחרור עידן אלכסנדר מעזה, וכן בקיום סבב נוסף של שיחות גרעין עם איראן.
מהלכים אלו הגיעו לאחר הכרזה מפתיעה של טראמפ בשבוע שעבר על הסכמה להפסקת אש עם המורדים החות'ים בתימן, הנתמכים על ידי איראן.
עוד על הסכם ארה"ב-איראן
"מסחר וחשיפה לתרבות"
כאמור, מוקד הביקור במפרץ צפוי להתמקד בעסקאות כלכליות.
"מקורות בבית הלבן מסרו כי הנשיא יתמקד ב'עסקאות'," כתב דניאל בנג'מין שפירו, חוקר בכיר במכון סקוקרופט ליוזמות ביטחון במזרח התיכון של המועצה האטלנטית.
בריאד, דוחא ואבו דאבי צפויה לנשיא בן ה־78 קבלת פנים מלכותית מפוארת.
"נשיא ארה"ב מצפה לצאת למסע ההיסטורי שלו למזרח התיכון", מסרה הדוברת שלו, קרוליין לויט, והוסיפה כי מטרת הביקור היא לקדם חזון בו "הקיצוניות מובסת, ובמקומה משגשגים מסחר וחשיפה לתרבות".
מדינות המפרץ ביססו את עצמן כשותפות מפתח דיפלומטיות במהלך כהונתו השנייה של טראמפ. קטאר, למשל, ממלאת תפקיד מרכזי בתיווך בין חמאס לישראל, בעוד סעודיה מארחת שיחות בנוגע למלחמה באוקראינה.

החטופים מועברים לצלב האדום על ידי אנשי חמאס, בעסקה הקודמת. | צילום: AFP
שמועות על ביקור נוסף של טראמפ בערב הסעודית נפוצו בחודשים האחרונים, כאשר יורש העצר בפועל, מוחמד בן סלמאן, התחייב להשקיע 600 מיליארד דולר במסחר ובהשקעות בארה"ב.
"אני מתכוון לבקש מהנסיך, שהוא בחור נהדר, לעגל את הסכום לטריליון דולר. אני חושב שהם יעשו את זה, כי היינו מאוד טובים אליהם", אמר טראמפ בתגובה להצעה.
לפי גורם סעודי המקורב למשרד ההגנה, ריאד תנסה להשיג את מטוסי הקרב האמריקאיים המתקדמים F-35, לצד מערכות הגנה אווירית מהמתקדמות בעולם, בעסקה בשווי של מיליארדי דולרים.
"אנחנו נתנה את העסקה בכך שהאספקה תתבצע במהלך כהונתו של טראמפ", אמר המקור לסוכנות AFP.
חיבוק טראמפ
בתוך ערב הסעודית, התושבים חלוקים בדעתם לגבי משמעות הביקור.
"אני מצפה שהביקור הזה יביא להחלטות מדיניות שיהיו בעלות השפעה על כל האזור", אמר ח׳ליפה עונייזי, תושב ריאד בן 47.
לעומתו, אחרים היו ספקנים יותר. "אני לא אופטימי לגבי הביקור הזה או תוצאותיו", אמר חמד שחראני, אזרח סעודי בן 62.
ניסיון לקדם נורמליזציה בין ערב הסעודית לישראל לא צפוי לעמוד בראש סדר היום בביקור הנוכחי, כאשר ריאד ממשיכה לעמוד על כך כי יש להקים מדינה פלסטינית בטרם ייחתם כל הסכם.
איראן, לעומת זאת, צפויה לתפוס מקום מרכזי בדיונים, במיוחד לאחר סבב רביעי של שיחות שנערכו בעומאן בסוף השבוע.
עוד כתבות בנושא
סערה נוספת התעוררה סביב כוונתו של טראמפ לקבל במתנה מטוס בואינג יוקרתי ממשפחת המלוכה הקטארית לשימושו בתור "אייר פורס 1".
בליל יום ראשון, לנוכח הביקורת, תקף טראמפ את הטענות ואמר כי מדובר ב"מתנה זמנית".
מאוחר יותר כינה את העסקה "שקופה וגלויה לחלוטין", וביום שני, לפני שיצא לוושינגטון בדרכו לאזור, אמר: "אני לא מהסוג שמסרב להצעה כזו".