פריצת דרך: דיווחים על התקדמות במו"מ בין ארה"ב לאיראן

אחרי סיום הסבב השלישי של השיחות וקביעת תאריך חדש לחידושן, שני הצדדים מזהירים על אופטימיות זהירה. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על האפשרות לשימוש בכוח צבאי: "אני מעדיף הסכם על פני האלטרנטיבה"

פגישת שרי החוץ של איטליה ועומאן במסגרת השיחות העקיפות בין ארה"ב לאיראן, בשבוע שעבר | EPA

פגישת שרי החוץ של איטליה ועומאן במסגרת השיחות העקיפות בין ארה"ב לאיראן, בשבוע שעבר | צילום: EPA

תוכן השמע עדיין בהכנה...

איראן וארצות הברית סיימו בשבת האחרונה (26.4) סבב שלישי של שיחות גרעין עקיפות בעומאן, כאשר שני הצדדים מדווחים על "התקדמות רצינית" אך גם מזהירים כי נותרו חילוקי דעות משמעותיים.

השיחות, שנוהלו בתיווכו של שר החוץ של עומאן, באדר אל-בוסעידי, נמשכו למעלה מארבע שעות וכללו דיונים ברמה טכנית והשתתפות בכירים.

שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י תיאר את השיחות כ"רציניות וממוקדות", וציין כי הוחלפו הצעות כתובות ושהדיונים עברו לעסוק בנושאים מפורטים יותר. עם זאת, הוא קרא ל"גילוי זהירות קיצונית", והדגיש כי קיימים פערים מרכזיים.

הכי מעניין

בריאיון לטלוויזיה הממלכתית באיראן, הודה עראקצ'י: "יש לנו חילוקי דעות עמוקים מאוד. האם נוכל להגיע להסכם? אני מקווה, אך גם מאוד זהיר".

בכירים אמריקאים תיארו את השיחות כ"חיוביות ומועילות", ואישרו כי המשא ומתן יימשך באירופה, כאשר פגישה ברמה גבוהה מתוכננת באופן עקרוני ל-3 במאי.

אחת מנקודות המחלוקת העיקריות נוגעת לעמידת איראן על זכותה להעשיר אורניום בשטחה, יכולת שיכולה לקרב את טהראן גם לייצור נשק גרעיני. מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו הבהיר כי וושינגטון תקבל רק תכנית גרעין אזרחית איראנית שתשתמש בדלק גרעיני מיובא.

מחלוקת משמעותית נוספת נוגעת לתכנית הטילים הבליסטיים של איראן, כאשר ארצות הברית דוחפת להכליל הגבלות על טילים בכל הסכם עתידי.

טראמפ חותם על חידוש הסנקציות נגד איראן | EPA

טראמפ חותם על חידוש הסנקציות נגד איראן | צילום: EPA

השיחות מתקיימות על רקע דאגה גוברת מהתעצמותה של תכנית הגרעין האיראנית. מאז פרישתה של וושינגטון מהסכם הגרעין מ-2015, טהראן הרחיבה משמעותית את פעילות העשרת האורניום שלה.

לפי הערכות מודיעין אמריקאיות, איראן מייצרת כיום מספיק אורניום מועשר לצורך בניית פצצה גרעינית אחת בחודש, אם כי יידרשו עוד מספר חודשים להשלמת ייצור נשק גרעיני בפועל.

ארצות הברית דורשת הפסקה מלאה של פעילויות ההעשרה וייבוא אורניום לצרכים אזרחיים, בעוד שאיראן מתעקשת כי ההעשרה והמלאי שברשותה הם זכויות לאומיות שאינן נתונות למשא ומתן.

ישראל מצדה, מתנגדת בעקביות לכל הסכם שיאפשר לאיראן לשמור על יכולות העשרה, ומזהירה כי תכנית הגרעין של טהראן מהווה איום קיומי. גורמים ישראליים הבהירו כי ישראל שומרת לעצמה את הזכות לפעול באופן עצמאי כדי למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני.

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הביע אופטימיות זהירה בנוגע למשא ומתן, ואמר ביום שישי כי הוא מעדיף דיפלומטיה אך לא יהסס להשתמש בכוח צבאי אם יהיה בכך צורך. טראמפ הדגיש כי אמנם לא יאפשר לישראל לגרור את ארצות הברית לעימות, אך "יוביל את החזית" אם תקיפה תהפוך לבלתי נמנעת.

עוד הציב טראמפ דד-ליין של חודשיים להשגת הסכם, והצהיר: "אני מעדיף הסכם על פני האלטרנטיבה".