אחרי ההסכם של ארה"ב עם החות'ים: ישראל תגביר את פעילותה בתימן

בכיר ביטחוני אומר שישראל "תגיב לכל טיל". טרם הושגה פריצת דרך במגעים מול טורקיה על הסדר בסוריה

שדה התעופה הבינלאומי בצנעא לאחר שהוחרב בהפצצות צה"ל | EPA

שדה התעופה הבינלאומי בצנעא לאחר שהוחרב בהפצצות צה"ל | צילום: EPA

תוכן השמע עדיין בהכנה...

גורם ביטחוני בכיר מודה כי הכרזתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בדבר הפסקת אש עם החות'ים בתימן לא תואמה עם ישראל. "הופתענו מההצהרה של טראמפ. זה לא מצב אידיאלי, אבל צריך להתמודד עם ההשלכות שלו", אמר.

צבא ארה"ב כנראה ימשוך כוחות מהאזור בעקבות ההסכמה של ארה"ב לא לתקוף עוד בתימן, בתמורה לכך שהחות'ים יפסיקו לתקוף ספינות בים האדום ובמפרץ עדן. לפיכך, אם החות'ים ימשיכו לשגר טילים על ישראל או למנוע מעבר ספינות שנמצאות בדרכן לישראל, יידרשו כוחות צה"ל לתקוף אותם – בניגוד למצב בחודשיים האחרונים, כשהאמריקנים תקפו תשתיות טרור בתימן מדי לילה כמעט.

"ישראל תגן על עצמה בכוחות עצמה, בתימן ובמקומות אחרים", אמר ראש הממשלה נתניהו שלשום לגבי המערכה מול החות'ים. "לישראל יש זרוע ארוכה, ואנחנו נפעיל אותה. אם יצטרפו אלינו ידידנו האמריקנים, מה טוב; אם לא, נגן על עצמנו בכוחות עצמנו".

הכי מעניין

שר הביטחון ישראל כ"ץ איים ש"החות'ים יספגו מישראל מהלומות כבדות אם ימשיכו לירות לעברנו. צה"ל ערוך לכל משימה. אני מזהיר גם את ההנהגה האיראנית, שמממנת, מחמשת ומפעילה את ארגון הטרור החות'י. שיטת הפרוקסי נגמרה. את מה שעשינו לחיזבאללה בביירות, לחמאס בעזה, לבשאר אסד בדמשק ולחות'ים בתימן – נעשה לכם גם בטהרן. לא נאפשר לאף גורם לפגוע בישראל, ומי שיפגע בנו ייפגע קשות".

מהדברים של כ"ץ ונתניהו משתמע מסר ברור: "אם נצטרך לפעול לבד, נעשה את זה", מאשר גורם ביטחוני בכיר. "הנחנו שהאמריקנים קוראים את זה. עכשיו, כשהם יוצאים מהאזור, המדיניות תשתנה, ואנו נפעל בעצימות גבוהה יותר. התירוץ שאנחנו לא פועלים בגלל ארה"ב כבר לא יהיה תקף. נמשיך עם תגובה לכל טיל, זו תהיה המדיניות כלפי החות'ים".

בחזית אחרת, באזרבייג'ן התנהל השבוע סבב נוסף במשא ומתן בין ישראל לטורקיה בעניין סוריה, במטרה ליצור מנגנון תיאום והסדרה שימנע חיכוכים בין הצדדים, בדומה למה שנעשה בשנים עברו עם הצבא הרוסי. בכירים ישראלים טוענים כי טורקיה מבקשת להתבסס עמוק בסוריה, וישראל אינה מעוניינת בכך. לכן הציבה ירושלים שני תנאים לכל הסכם: לא יימצא כוח צבאי המאיים על ביטחונה בסמוך לגבול הסורי, וכן לא יוחזק "נשק אסטרטגי" במדינה.

בכירים ישראלים אומרים כי לפי שעה אין פריצת דרך, וכל צד מתבצר בעמדותיו. לדבריהם, בניגוד לדיווחים, אנשי איחוד האמירויות לא משתתפים במשא ומתן בין הצדדים, והמתווכות הן ארה"ב וערב הסעודית. עד שיושג הסכם, מדגישים הבכירים, צפויה ישראל לתקוף מטרות ולהסיר איומים בכל רחבי סוריה, ואף להמשיך להחזיק שטחי חיץ באזור הגבול.

גם שליט סוריה אחמד א־שארע התייחס ביום רביעי בעת ביקורו בפריז למצב מול ישראל. לדבריו מתנהלים מגעים לא ישירים בין ממשלתו ובין ישראל, בניסיון למנוע הסלמה בין המדינות. מטרת השיחות, הוסיף א־שארע, היא "להרגיע את המצב ולעצור את ההפרות הישראליות. אנחנו מדברים עם כל המדינות שמקיימות קשר עם ישראל כדי להפעיל עליה לחץ״.